Vergoeding borstprothese
Door: Redactie Zorgkiezer - Leestijd: 2 minutenBorstprotheses, zoals mammaprotheses, zijn voor uitwendig gebruik en gaan ongeveer twee jaar mee. Het kan gaan om een standaard, kant en klare prothese, of om een op maat gemaakte prothese. Naast de aanschaf om niet medische redenen, om bijvoorbeeld de borsten te vergoten, zijn er veel medische redenen waarom er voor een borstprothese gekozen kan worden. Bijvoorbeeld na een borstamputatie bij borstkanker kiezen veel vrouwen voor een borstprothese. Dit is mogelijk vanaf ongeveer drie maanden na de amputatie. Ook wanneer de borstklieren niet voldoende ontwikkeld zijn kan een borstprothese ervoor zorgen dat dit esthetisch gecorrigeerd wordt.
Vergoeding door je zorgverzekeraar
Wanneer je om medische redenen een borstprothese nodig hebt, of om medische redenen een borstamputatie hebt ondergaan, wordt de borstprothese vergoed vanuit de basisverzekering. Dit geldt ook wanneer de ontwikkeling van de borstklieren (vrijwel) geheel achterwege is gebleven. Ook vervanging van de borstprothese na twee jaar, wordt in deze gevallen vergoed vanuit de basisverzekering.
Voor de zorg die wordt vergoed uit de basisverzekering betaal je wel een wettelijk verplicht minimaal eigen risico. Dit is voor 2018 vastgesteld op 385 euro. Wanneer je het eigen risico nog niet (geheel) hebt verbruikt, betaal je dus (een deel) van de kosten van de borstprothese zelf.
Aanschaf van een borstprothese in het kader van transseksualiteit wordt niet vanuit de basisverzekering vergoed, evenmin als aanschaf om niet-medische redenen.
Verzekeringen met vergoeding borstprothese
Kijk hier voor het volledige overzicht van aanvullende pakketten met een vergoeding voor borstprothese.
Verwijzing van de mammaverpleegkundige
De mammaverpleegkundige bereidt je voor op de aanschaf van een borstprothese en kan je hierover goed voorlichten. Een verwijzing van de mammaverpleegkundige of arts is nodig voor vergoeding door je verzekeraar. Wanneer het om een op maat gemaakte prothese gaat, heb je een verklaring nodig waarin staat dat een standaard borstprothese voor jou geen optie is.
Het is aan te raden vooraf contact op te nemen met je zorgverzekeraar. De bovengenoemde vergoeding geldt alleen wanneer je naar een gecontracteerde zorginstelling gaat. Als je naar een ziekenhuis of kliniek gaat waar je zorgverzekeraar geen contract mee heeft, kan het zijn dat de vergoeding lager is.
Kosten voor bijvoorbeeld een prothese BH, zwemprothese, schoonmaakartikelen en plakstrips voor bevestiging van de prothese worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. Hiervoor kun je je wel aanvullend verzekeren.
Kijk op ZorgKiezer op het overzicht van de vergoedingen welke zorgverzekeraars hiervoor aanvullende pakketten aanbieden. Je kan dan de zorgverzekering vergelijken met elkaar.