Vergoeding van borstprothese
Een uitwendige borstprothese, ook wel mammaprothese, is een medisch hulpmiddel wat meestal volgt op een operatie na borstkanker. Hierbij kan soms gekozen worden tussen verschillende opties als een borstsparende operatie met een reconstructie van de borst, maar het kan ook een gedeeltelijke of volledige amputatie betreffen. In alle situaties kan het dragen van een uitwendige prothese nodig of wenselijk zijn. Er zijn verschillende soorten uitwendige prothese, namelijk:
- Siliconen prothesen
- Contact prothesen
- Lichtgewicht prothesen
- Deelprothesen
- Prothese om mee te zwemmen
Zorgverzekering vinden met de juiste vergoeding voor een prothese?
Vergoeding basisverzekering
De vergoeding van borstprothese komt volledig uit de basisverzekering na verwijzing van een arts of medisch specialist met toestemming van de verzekeraar. De borstprothese is een medisch hulpmiddel dat vaak eens per jaar of eens per 2 jaar door de basisverzekering wordt vergoed. Elke zorgverzekeraar biedt een vergoeding aan, maar de voorwaarden kunnen verschillen.
Om van de vergoeding gebruik te maken, heb je een mammacare formulier nodig. Deze wordt na de operatie gegeven en die kan je gebruiken bij de aankoop van de prothese. Dit kan een kant en klaar model zijn, maar op maat gemaakte protheses komen ook in aanmerking. Houd wel rekening met de contracten die jouw verzekeraar heeft gemaakt met zorgverleners. Heeft jouw zorgverlener geen contract met jouw zorgverzekeraar, dan kan het zijn dat je zelf een deel moet bijbetalen. Een zwemprothese wordt bijvoorbeeld niet standaard vergoed door elke verzekeraar. Controleer altijd eerst de voorwaarden voordat je over gaat tot een aankoop.
In het geval van medische noodzaak worden borstprotheses volledig uit de basisverzekering vergoed. Onder medische noodzaak vallen onder andere:
- Een hele of gedeeltelijke borstamputatie
- Het ontbreken van een plooi onder de borst (inframammairplooi)
- Het vervangen of operatief plaatsen van een borstprothese bij agenesie/aplasie van de borst bij vrouwen en bij man-vrouw transgenders
Wil jij een borstprothese vanwege cosmetische redenen, dan krijg je dit nooit vergoed door de basisverzekering. In principe zijn alle behandelingen die alleen cosmetisch van aard zijn en medische gezien niet noodzakelijk, uitgesloten van vergoeding door de basisverzekering.
Aanvullend pakket
De basisverzekering vergoedt de prothese, maar niet eventuele bijbehorende hulpmiddelen zoals plakstrips, speciale zwemkleding of een prothese BH. Deze hulpmiddelen kunnen wel meeverzekerd worden door een aanvullend pakket af te sluiten waar dit in valt. De aanvullende dekking verschilt per verzekeraar en wordt niet altijd aangeboden.
Wil je gebruik maken van een vergoeding voor borstprotheses in het nieuwe jaar, dan is het aan te raden om je zorgverzekering vooraf te vergelijken. Je kan dan letten op de gecontracteerde zorgverleners en of er een aanvullend pakket beschikbaar is voor de vergoeding van eventuele hulpmiddelen. De zorgverzekering vergelijken en overstappen kan eenvoudig in een paar minuten. De basisverzekering is voor elke verzekeraar gelijk, maar de voorwaarden kunnen per verzekeraar flink verschillen. Hieronder is een overzicht van aanvullende verzekeringen met een dekking voor hulpmiddelen bij een borstprothese.
Borstprothese vergoedingen
Bel naar 020-2611600.