Ziekte van Alzheimer
Door: Redactie Zorgkiezer - Leestijd: 1 minuutDe ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Dementie betekent een verandering van gedrag en de achteruitgang van het denkvermogen. Van de dementerende mensen heeft ongeveer 70% de ziekte van Alzheimer. Deze ziekte zorgt ervoor dat je hersencellen steeds minder goed gaan werken en uiteindelijk afsterven. De klachten komen in de meeste gevallen tussen je zeventigste en tachtigste jaar.
Oorzaak
Het is niet bekend wat de oorzaak van Alzheimer is. De voornaamste factor is leeftijd. Erfelijkheid is een andere factor. In die gevallen ontstaat de ziekte al op jongere leeftijd.
Symptomen
Het beginstadium van Alzheimer verloopt vrij onopgemerkt. Problemen met het geheugen en oriëntatie vallen vaak als eerst op. Je vergeet bijvoorbeeld alledaagse dingen. Wanneer de Alzheimer vordert verlies je steeds meer controle. Er ontstaan vaak problemen met spreken en herkenning.
Hoe snel de achteruitgang vordert verschilt per persoon. Aan het eind van de ziekte ben je voor verzorging afhankelijk van anderen.
Behandeling
Alzheimer is een ongeneeslijke ziekte. Het is daarentegen wel te behandelen met een aantal geneesmiddelen die bepaalde symptomen bestrijden. De werking van deze medicijnen is echter per patiënt verschillend. Een specialist dient deze medicijnen voor te schrijven en houdt de voortgang van de ziekte nauwlettend in de gaten. Verder wordt er aangeraden geestelijk en lichamelijk actief te blijven en te zorgen voor een goede lichamelijke conditie.
Verzorging in een instelling
Er kan een moment aanbreken dat de Alzheimer in zo’n vergevorderd stadium is dat thuis wonen geen optie meer is. Een opname in een zorginstelling is dan onvermijdelijk.
Kleinschalige zorg is één van de manieren om toch dat huiselijke gevoel te behouden.
Hoe ziet kleinschalige zorg er uit?
- Eigen meubels mogen meegenomen worden.
- Er is een gezamenlijke huiskamer en een eigen slaapkamer.
- Kleine groep bewoners, zes tot acht patiënten met vaste begeleiders.
- Huishoudelijke taken worden samen met de bewoners gedaan, denk aan schoonmaken en boodschappen doen.
- Eigen invulling van dagbesteding.
Verschillende woonomgevingen
Hieronder een overzicht van 3 verschillende woonvormen in de kleinschalige zorg:
- Verpleeghuizen. Er komen steeds meer verpleeghuizen die heringericht worden om te kunnen voldoen aan de nieuwe trend.
- Zelfstandig wonen. Patiënten wonen in gewone woonhuizen. Faciliteiten zoals supermarkten en andere winkels blijven daardoor binnen handbereik.
- Verzorgingshuizen. Er komen steeds meer verzorgingshuizen die heringericht worden om te kunnen voldoen aan de nieuwe trend.