ZorgKiezer

Vrijwillig eigen risico

Door: - Leestijd: 2 minuten

Gebruik je zorg uit de basisverzekering, dan krijg je te maken met het eigen risico. Voor iedereen van 18 jaar en ouder geldt het eigen risico. Je betaalt altijd eerst jouw eigen risico voordat de zorgverzekeraar de kosten gaat vergoeden. 

Vrijwillig eigen risico

Het eigen risico kan uit twee delen bestaan. Het verplichte eigen risico en een vrijwillig eigen risico. Het verplichte eigen risico is zoals het woord al zegt, verplicht. Hier kan je niks aan veranderen. Daarnaast heb je vrijwillig eigen risico. Hier mag je zelf voor kiezen. Het vrijwillig eigen risico is een bedrag wat je bovenop je verplichte eigen risico kan afsluiten, maar dat hoeft niet.

Wil je meer weten over het verplichte eigen risico? 
Wij hebben het uitgelegd op de pagina: Eigen risico, wat is dat?

Maximaal vrijwillig eigen risico

Het vrijwillige eigen risico is tussen de 100 euro en 500 euro. Dat houdt in dat het maximale eigen risico 885 euro is (in 2021). Een hoger eigen risico afsluiten is niet mogelijk. Je kan het eigen risico één keer per jaar wijzigen tijdens de overstapperiode vanaf half november t/m het einde van het jaar. Het verhogen van het eigen risico kan interessant zijn als je weinig tot geen zorgkosten maakt. Let wel op dat als je toch zorgkosten maakt, je wel het volledige eigen risico kan betalen. Maak je halverwege het jaar onverwachts toch hoge kosten, dan kan je niet meer het eigen risico verlagen, zodat jouw kosten omlaag gaan.

Rekenvoorbeeld 

Je verhoogt je eigen risico met 500 euro. Je premie wordt hierdoor 20 euro lager per maand. Op jaarbasis scheelt dit je 240 euro. Je krijgt een behandeling in het ziekenhuis van 1.000 euro. Dan betaal je 885 euro aan eigen risico.
Dat lijkt in één keer een hoop geld. Maar de 385 euro verplicht eigen risico had je sowieso al moeten betalen. Dat betekent dat je 500 euro meer betaalt. Door het verhogen van je eigen risico heb je 240 euro aan zorgpremie bespaard. Dat betekent dat je een risico hebt genomen van 500 – 240 = 260 euro. Je neemt in dit voorbeeld dus een risico van 260 euro.

Niet elke zorgverzekeraar biedt alle bedragen voor het verhogen aan. Sommige verzekeraars bieden alleen het verplichte eigen risico aan en het maximale vrijwillige eigen risico van 500 euro. Bij andere verzekeraars kan je er ook voor kiezen om het risico te verhogen in stapjes van 100 euro. Bij het vergelijken op ZorgKiezer.nl kan je aangeven welk eigen risico je wil. Je krijgt dan vanzelf een resultaten overzicht met de verzekeraars die jouw gekozen eigen risico aanbieden.

Korting vrijwillig eigen risico

Voor het afsluiten van een vrijwillig eigen risico krijg je korting op je maandelijkse zorgpremie. Hoe meer risico jij neemt, hoe hoger de korting. Hoeveel de korting precies is, verschilt per zorgverzekeraar. Het kan oplopen tot ruim 300 euro per jaar. Gebruik jij zorg vanuit de basisverzekering, maar kom je eigenlijk nooit aan het bedrag van het verplichte eigen risico? Dan kan het verhogen een optie zijn. Het risico dat je meer zorgkosten maakt is dan relatief laag. Er kan alleen geen garantie worden gegeven dat je niet toch hogere kosten maakt, daarom heet het ook een risico. Je moet zelf goed de afweging maken of je een hoger eigen risico kan dragen in ruil voor een korting op je zorgverzekering. 

Je kan je zorgverzekering vergelijken om erachter te komen bij welke aanbieder je de meeste korting krijgt.

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen in 2024 via ZorgKiezer.nl?

  • 100% Onafhankelijk
    Vergelijk zorgverzekering op prijs en inhoud alle 57 verzekeringen
  • Altijd de laagste prijs
    Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
  • Overstapgarantie
    Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd
 
Voordat je gaat..
Check nog even
hoeveel je kan besparen
op je fysio!
Check nog even
hoeveel je kan besparen
op je zorgverzekering!
Vergelijk direct