ZorgKiezer

Verloskunde

Door: - Leestijd: 2 minuten

Verloskunde, ook wel obstetrie genoemd, omvat de zorg rondom de zwangerschap, bevalling en geboorte. Een verloskundige is verantwoordelijk voor de zorg van moeder en kind tot tien dagen na de bevalling en zal wanneer nodig kunnen doorverwijzen naar een medisch specialist.

Wat valt onder verloskunde?

In de verloskunde wordt er begeleiding aangeboden van zwangerschap tot en met kraambed. Je verloopt als zwangere de volgende stappen wanneer je onder de verloskunde valt:

  • Controle zwangerschap

Bij verloskunde wordt er goed gekeken naar de gezondheid van de vrouw en haar baby. De controle wordt regelmatig uitgevoerd in de maanden voor de bevalling. Tijdens deze onderzoeken wordt er gekeken naar de bloeddruk, de groei, de ligging en het hartje van de baby en in sommige gevallen wordt er ook bloed- en urineonderzoek gedaan. Naast de medische aspecten, wordt er ook aandacht besteedt aan voorlichting.

  • Bevalling

De verloskundige heeft een grote rol tijdens de bevalling en biedt hulp en steun. Denk hierbij aan de begeleiding tijdens de weeën of het ter wereld helpen van het kind.

  • Kraamtijd

Tot maximaal tien dagen na de bevalling, kun je gebruik maken van verloskundige hulp. De verloskundige komt regelmatig langs en houdt de gezondheid van moeder en kind in de gaten.

Verschillende lijnen

In de verloskunde kennen we twee lijnen. Het verschil zit bij de medische achtergrond van de vrouw. Hier wordt ook het medisch verloop van eerdere zwangerschappen in meegenomen wanneer daar sprake van is. 

Eerstelijns bevalling (poliklinische bevalling)

De eerste lijn is voor vrouwen die een ‘gezonde’ bevalling tegemoet gaan waar er verder geen bijzonderheden zijn. Je kunt dan gewoon thuis of in het ziekenhuis bevallen samen met je eigen verloskundige of huisarts. 

Tweedelijns bevalling (medische indicatie)

De tweede lijn is voor vrouwen met een medische indicatie. In dit soort gevallen zullen de controles en bevalling te allen tijde in het ziekenhuis plaatsvinden. Het kan zijn dat je relatief gezond bent of dat er bij eerdere zwangerschappen geen complicaties waren. Je zal dan starten met een eerstelijns begeleiding en vanuit daar kun je altijd door worden verwezen naar tweedelijns.

Vergoeding verloskundige

De basisverzekering vergoedt de verloskundige zorg aan moeder en baby voor, tijdens en na de bevalling.

Eigen bijdrage

Er is sprake van een eigen bijdrage mits je een eerstelijns bevalling hebt. Bij de volgende punten is geen sprake van eigen bijdrage.

  • Een tweedelijns bevalling.
  • Als er tijdens de bevalling complicaties optreden waardoor je toch naar het ziekenhuis moet. Je gaat dan van een eerstelijns bevalling naar een tweedelijns bevalling.
  • Je verloskundige of huisarts raadt aan de bevalling toch in het ziekenhuis te laten plaatsvinden in verband met risico’s.
  • Er treden complicaties op vanwege pijnstilling. Het is mogelijk dat de verloskundige zorg die je hebt, van je verplichte eigen risico afgaat. Dit hangt echter wel af van de desbetreffende zorg. Denk bijvoorbeeld aan laboratoriumonderzoek.

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen in 2024 via ZorgKiezer.nl?

  • 100% Onafhankelijk
    Vergelijk zorgverzekering op prijs en inhoud alle 57 verzekeringen
  • Altijd de laagste prijs
    Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
  • Overstapgarantie
    Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd
 
Voordat je gaat..
Check nog even
hoeveel je kan besparen
op je fysio!
Check nog even
hoeveel je kan besparen
op je zorgverzekering!
Vergelijk direct