Vergoeding Strattera
Door: Redactie Zorgkiezer - Leestijd: 2 minutenStrattera is een medicijn dat wordt gebruikt bij de behandeling van ADHD. Er zijn ook andere medicijnen die gebruikt kunnen worden bij de behandeling van ADHD, zoals Concerta en Ritalin. Ritalin wordt vergoed vanuit de basisverzekering, Strattera en Concerta daarentegen niet.
Strattera en een aanvullende verzekering
Om Strattera volledig vergoed te krijgen, kun je kiezen voor een aanvullende zorgverzekering. De aanvullende verzekering dekt dan de extra kosten die je maakt voor Strattera die hoger zijn dan de vergoeding van Ritalin. Ook wel de eigen bijdrage genoemd. Niet elke zorgverzekeraar biedt een aanvullende dekking aan die de kosten van bijvoorbeeld Strattera dekt. De kosten voor deze medicatie kon flink oplopen. Tegenwoordig is het zo geregeld dat er niet meer dan 250 euro aan eigen bijdrage voor medicijnen zelf betaald hoeft te worden. Als je elk jaar 250 euro of meer aan eigen bijdrage kwijt bent voor medicijnen, dan ben je met een aanvullende dekking van rond de 250 euro voorzien. Het is dan niet nodig om een hogere dekking voor de eigen bijdrage van Strattera af te sluiten.
Vergelijk verzekeraars voor ADHD medicatie »
Medische acceptatie
Voor een aantal aanvullende zorgverzekeringen met een vergoeding voor Strattera, geldt een medische selectie. Dit houdt in dat je een gezondheidsverklaring of aanvullende vragen moet invullen. Op basis van deze verklaring wordt beoordeeld of je wordt geaccepteerd voor deze zorgverzekering of niet. Zelf bij een zorgverzekering met een acceptatieprocedure kan je geaccepteerd worden. Het kan zijn dat de aanvullende vragen gaan over andere onderwerpen die niet van toepassing zijn op jouw situatie.
Als je Strattera in beperkte mate gebruikt, dan kan het zijn dat je ook genoeg hebt aan een lagere vergoeding. In dat geval zijn er ook andere zorgverzekeraars die in aanmerking komen. Kijk voor een volledig overzicht van alle aanvullende zorgverzekeringen die een vergoeding bieden voor ADHD-medicatie op het vergoedingenoverzicht voor ADHD medicijnen.
Alternatief voor Strattera
De reden dat je voor Strattera, evenals voor Concerta, een eigen bijdrage moet betalen, is dat beide medicijnen in het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) in dezelfde medicijngroep zitten als het goedkopere middel Ritalin. Omdat Ritalin goedkoper is, wordt dit medicijn wel volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Het is helaas niet zo dat Ritalin en Strattera zomaar afgewisseld kunnen worden. De werkzame stof van Strattera is Atomoxetine. Dit is een andere werkzame stof dan de Methylfenidaat in Ritalin. De werking van beide stoffen is anders waarbij sommige mensen veel beter reageren op Strattera en minder goed op Ritalin.
Bij Strattera neem je slechts een tot twee keer per dag een capsule op hetzelfde tijdstip. Dit in tegenstelling tot Ritalin (met onmiddellijke afgifte) wat tot wel vier keer per dag ingenomen kan worden. De dosering is per medicijn en per persoon verschillend. Dit is ook afhankelijk van andere factoren, zoals leeftijd en gewicht. Voor meer informatie over het gebruik van Strattera of Ritalin wordt het aangeraden om contact op te nemen met je arts. Ook al worden beide medicijnen ingezet om hetzelfde doel te behalen, ze werken daadwerkelijk op een andere manier met ook eigen bijwerkingen. Toch zitten ze in dezelfde medicijngroep en moet voor Strattera een hoger bedrag worden betaald.
Hulp nodig?
Kom je er niet uit? Of heb je een vraag over zorgverzekering vergelijken? Bel ons op telefoonnummer 020 261 16 00. Wij helpen je graag.