Vergoeding revalidatie
Door: Redactie Zorgkiezer - Leestijd: 1 minuutSoms moet je werken aan je herstel na een ongeval, medische ingreep of een ziekte. Dit wordt revalideren genoemd.
De zorgverzekeraar vergoedt de kosten van revalidatie, als je zo een handicap kunt voorkomen, verminderen of overwinnen.
Wat valt er onder revalidatiezorg:
- behandeling van stoornissen of beperkingen in het bewegingsvermogen;
- behandeling van een aandoening van het centrale zenuwstelsel, met als gevolg een beperking in communicatie, het verstandelijk vermogen of het gedrag;
- verblijf in een revalidatie-instelling: het gaat hier om revalidatie waarvoor je meerdere dagen opgenomen wordt. Deze meerdaagse opname vindt plaats als verwacht wordt dat hiermee betere resultaten te behalen zijn dan met revalidatie zonder opname;
- deeltijd- of dagbehandeling in een revalidatie-instelling: het gaat hier om revalidatie zonder verblijf.
Vergoeding revalidatiezorg
Revalidatiezorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Hiervoor is een indicatiestelling van een revalidatiearts nodig.
Houd er rekening mee dat je deze vergoeding alleen volledig krijgt als je naar een zorgverlener gaat waar de zorgverzekeraar afspraken mee gemaakt heeft.
Wanneer je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat krijg je misschien niet alles vergoed.
Vergoeding van voorzieningen, aanpassingen en/of hulpmiddelen
Mocht tijdens de revalidatiebehandeling blijken dat extra voorzieningen, aanpassingen en/of hulpmiddelen nodig zijn, dan wordt dit in de meeste gevallen vergoed door de zorgverzekering of door de gemeente in het kader van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO).
Eigen risico
Omdat de vergoeding van revalidatie binnen de basisverzekering valt moet je de kosten eerst uit je eigen risico betalen.