ZorgKiezer
020 2611 600
Open tot 21:00
Contact

Vergoeding bij reumatoïde artritis

Door: - Leestijd: 2 minuten

Reumatoïde artritis betekent letterlijk reumatische gewrichtsontsteking. Het is een chronische aandoening die niet te genezen is. De ziekte kent een grillig verloop. Dat wil zeggen dat de ziekte soms erg veel klachten kan geven, maar ook rustige perioden kent. De meest voorkomende klachten zijn pijnlijke, stijve en gezwollen handen, polsen, enkels en/of voeten.
Reumatoïde artritis komt voor op alle leeftijden, maar met name tussen de 40 en 60 jaar.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Als je last hebt van bovengenoemde klachten kun je terecht bij je huisarts. De huisarts zal een lichamelijk onderzoek uitvoeren. De uiteindelijke diagnose reumatoïde artritis kan alleen met zekerheid worden vastgesteld door een reumatoloog. De huisarts kan je hiernaar doorverwijzen.

Wat is de oorzaak van reumatoïde artritis?

Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte. Dit wil zeggen dat je lichaam antistoffen aanmaakt tegen je eigen lichaam. Bij reumatoïde artritis worden er antistoffen aangemaakt tegen het weefsel aan de binnenkant van je gewrichten. Als gevolg hiervan ontstaat er een gewrichtsontsteking en voel je pijn. Erfelijkheid lijkt geen rol te spelen bij het ontstaan van reumatoïde artritis.

Hoe wordt reumatoïde artritis behandeld?

Wanneer je een gewrichtsontsteking hebt is het belangrijk om rust te houden en de gewrichten niet te veel te belasten. Wanneer de ontsteking rustig is en je geen last hebt, is het juist belangrijk om goed te bewegen en oefeningen te doen. Hiermee kan een oefentherapeut helpen. Als pijnstiller kun je paracetamol gebruiken. Je huisarts of reumatoloog kunnen je ook ontstekingsremmers of speciale medicijnen tegen reumatoïde artritis voorschrijven. Alle medicatie bestrijdt slechts symptomen, reumatoïde artritis is niet te genezen.

Vergoedingen door je zorgverzekeraar

Afspraken bij de huisarts of een specialist na verwijzing van je huisarts worden vergoed door vanuit je basisverzekering. Oefentherapie wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Je kunt je hier wel aanvullend voor verzekeren. Vanaf de 21ste behandeling wordt fysiotherapie bij chronische aandoeningen wel vergoed vanuit de basisverzekering. Door een verhoogde kans op voetklachten is pedicure een zorgsoort die erg belangrijk kan zijn voor mensen met reumatoïde artritis. Afspraken met de pedicure worden ook niet vergoed vanuit de basisverzekering. Wel kun je je ook hier aanvullend voor verzekeren. Kijk op ZorgKiezer voor een overzicht van aanvullende pakketten aangeboden door verschillende verzekeraars.

Gratis hulp nodig?

Bel ons op het telefoonnummer 020 261 1600 wanneer je vragen hebt over de vergoedingen of over je zorgverzekering 2024. Er staat een team van zorgspecialisten klaar om je te helpen. 

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen in 2025 via ZorgKiezer.nl?

  • 100% Onafhankelijk
    Vergelijk zorgverzekering op prijs en inhoud alle 57 verzekeringen
  • Altijd de laagste prijs
    Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
  • Overstapgarantie
    Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd
 
Voordat je gaat..
Check nog even
hoeveel je kan besparen
op je fysio!
Check nog even
hoeveel je kan besparen
op je zorgverzekering!
Vergelijk direct