Vergoeding bij persoonlijkheidsstoornissen
Door: Redactie Zorgkiezer - Leestijd: 1 minuutOngeveer 13,5% van de Nederlanders leidt aan één of meerdere persoonlijkheidsstoornissen. Persoonlijkheidsstoornissen zijn een psychische aandoening die gekenmerkt worden door een star en duurzaam patroon van gedachten, gevoelens en gedragingen die binnen de cultuur van de betrokkene duidelijk afwijkt van de verwachtingen. Dit gedrag doet zich vaak en in verschillende situaties voor.
3 clusters persoonlijkheidsstoornissen
Er bestaan verschillende persoonlijkheidsstoornissen, die worden onderverdeeld in 3 clusters:
Cluster A
Het excentrieke cluster genoemd. Hierbij gaat het in de meeste gevallen om mensen die weinig contact met anderen hebben en een geïsoleerd leven leiden.
- Paranoïde persoonlijkheidsstoornis
- Schizoïde persoonlijkheidsstoornis
- Schizotypische persoonlijkheidsstoornis
Cluster B
Het dramatische, emotionele impulsieve cluster. Hierbij gaat het om mensen die moeite hebben met het beheersen van hun impulsen en emoties.
- Borderline persoonlijkheidsstoornis
- Antisociale persoonlijkheidsstoornis
- Narcistische persoonlijkheidsstoornis
- Theatrale persoonlijkheidsstoornis
Cluster C
Het angstige cluster genoemd.
- Afhankelijke persoonlijkheidsstoornis
- Ontwijkende persoonlijkheidsstoornis
- Obsessieve-compulsieve persoonlijkheidsstoornis
Wat zijn de oorzaken van persoonlijkheidsstoornissen?
Persoonlijkheidsstoornissen komen tot uiting tijdens de puberteit of jong volwassenheid. Dit kan verschillende oorzaken hebben, waaronder genetische aanleg en omgevingsfactoren.
Hoe worden persoonlijkheidsstoornissen behandeld?
Op basis van vastgestelde DSM IV criteria kan een behandelaar de diagnose van een specifieke persoonlijkheidsstoornis stellen. Het is per persoon verschillend hoe de persoonlijkheidsstoornis behandeld wordt, dit hangt onder andere af van de soort persoonlijkheidsstoornis, de situatie van de cliënt en de wensen van de cliënt zelf.
Vergoeding door je zorgverzekering
Als je een doorverwijzing hebt van je huisarts worden de meeste behandelingen vergoed vanuit de basisverzekering. Therapieën waarvan aangetoond is dat het om een effectieve behandelmethode gaat, worden volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Hiervoor geldt wel dat er een contract tussen je verzekeraar en je behandelinstelling is. Wanneer je behandelaar niet gecontracteerd is, wordt in de meeste gevallen een deel van de behandeling vergoed. Voor alle zorg die vergoed wordt uit het basispakket, uitgezonderd je bezoek aan je huisarts, betaal je eerst een wettelijk vastgesteld eigen risico. De hoogte van het minimale eigen risico in 2024 bedraagt 385 euro.