Vergoeding bij overspanning / burn-out
Door: Redactie Zorgkiezer - Leestijd: 2 minutenMensen die overspannen zijn laten symptomen zien van emotionele uitputting, zijn sneller geïrriteerd, afstandelijk en hebben een lage eigenwaarde. Een burn-out wordt ook wel omschreven als een ‘energiestoornis’. Het verschil met een depressie is dat een depressie wordt omschreven als ‘stemmingsstoornis’. In de meeste gevallen is de oorzaak van een burn-out teveel stress in privésituaties of op het werk.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
Op basis van de vastgestelde aspecten van een burn-out kan een burn-out test worden uitgevoerd. Dit is de zogeheten MBI, Maslach Burnout Inventory. Op basis van vragen, wordt er een score bepaald worden, waarna eventueel de diagnose burn-out gesteld kan worden.
Hoe wordt je behandeld?
Tijdens de behandeling van een burn-out wordt gezocht naar factoren die hebben geleid tot het ontstaan van de burn-out. Risicofactoren worden in kaart gebracht en zo mogelijk beperkt. Voor je klachten kun je in eerste instantie terecht bij je huisarts. De huisarts kiest er in sommige gevallen voor om de klachten zelf te behandelen. Er is dan vaak een praktijkondersteuner GGZ of psycholoog werkzaam binnen de huisartsenpraktijk. Zo niet, dan kan de huisarts je doorverwijzen naar een psycholoog. Mensen met lichte tot matige geestelijke gezondheidsproblemen, zullen worden doorgestuurd naar de basis GGZ. Mensen met ernstigere problemen zullen doorverwezen worden naar een gespecialiseerde GGZ psycholoog.
Vergoeding bij overspanning en burn out
Mensen die de klachten hebben van een burn-out kunnen de huisarts of bedrijfsarts raadplegen om een diagnose te laten stellen. Er zijn diverse therapieën of geneeswijzen waar mensen met een burn-out baat bij kunnen hebben. Deze behandelingen worden helaas niet vergoed vanuit de basisverzekering. Je kunt je hiervoor aanvullend verzekeren. Je zorgverzekering kan dus een belangrijke rol spelen in de genezing van een burn-out. Het is dus belangrijk om zorgverzekeringen te vergelijken in 2024.
Zorgverzekeraars vergelijken »
Wordt de zorg geleverd door je huisarts? Dan wordt dit altijd volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Wanneer je een verwijzing van je huisarts hebt, wordt behandeling door een psycholoog grotendeels vergoed vanuit je basisverzekering. Hiervoor geldt wel dat je zorgverzekeraar een contract moet hebben met de behandelinstelling. Wanneer je behandelaar niet gecontracteerd is, wordt de behandeling deels of niet vergoed. Elke verzekeraar regelt deze zorg anders, kijk daarom goed in de polisvoorwaarden of neem contact op met je verzekeraar.
Voor alle zorg die vergoed wordt uit het basispakket, uitgezonderd een bezoek aan je huisarts, betaal je eerst een wettelijk vastgesteld eigen risico. De hoogte van het minimale eigen risico in 2024 bedraagt 385 euro.
Zorgverzekering 2024
Heb je een vraag over zorgverzekering 2024? Ons team van zorgcoaches is telefonisch bereikbaar op 020 261 16 00. Met onze Zorgvergelijker kun je alle zorgverzekeringen met elkaar vergelijken.