Vergoeding bij angststoornissen
Door: Redactie Zorgkiezer - Leestijd: 1 minuutAngst is een normale emotie die ontstaat als er gevaar dreigt. Echter, bestaat er ook overdreven angst. Het onderscheid tussen gewone angst en een angststoornis is lastig te maken. Er wordt gesproken van een angststoornis als de angst zorgt voor een beperking in het dagelijks functioneren en duidelijk lijden. Er zijn ook klachten die een deel van angst kunnen zijn, zoals duizeligheid, hartkloppingen, kortademigheid of tintelen van armen en vingers. Als gevolg hiervan kan er meer angst ontstaan, wat op kan lopen tot paniek(aanvallen). Er zijn verschillende vormen van angststoornissen, waaronder paniekstoornissen, fobieën en obsessief-compulsieve stoornis (OCS).
Wat zijn de oorzaken van angststoornissen?
Er zijn verschillende oorzaken van angststoornissen bekend. Een veelvoorkomende oorzaak is erfelijke aanleg. Ook trauma’s op jonge leeftijd, overmatige stress en hormonen kunnen een rol spelen.
Hoe worden angststoornissen behandeld?
Angststoornissen kunnen behandeld worden door gedragstherapie, medicatie of een combinatie van beide. Antidepressiva zijn veelgebruikte medicijnen. De meest gebruikte therapie bij angstklachten in Nederland is cognitieve gedragstherapie. Hierbij wordt de angststoornis bij de bron aangepakt en denkpatronen die verband houden met de angsten in kaart gebracht. In veel gevallen bestrijdt medicatie slechts symptomen.
Vergoeding door je zorgverzekeraar
Als je een doorverwijzing hebt van je huisarts worden de meeste behandelingen vergoed vanuit de basisverzekering. Therapieën zoals cognitieve gedragstherapie, waarvan aangetoond is dat het om een effectieve behandelmethode gaat, worden volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Hiervoor geldt wel dat er een contract tussen je verzekeraar en je behandelinstelling is. Wanneer je behandelaar niet gecontracteerd is, wordt in de meeste gevallen een deel van de behandeling vergoed. Voor alle zorg die vergoed wordt uit het basispakket, uitgezonderd je bezoek aan je huisarts, betaal je eerst een wettelijk vastgesteld eigen risico. De hoogte van het minimale eigen risico in 2024 bedraagt € 385. Voor eventuele specifieke zorg die niet wordt vergoed vanuit het basispakket, kun je je in sommige gevallen aanvullend verzekeren.
Zorgverzekering vergelijken
Met onze zorgvergelijker kun je alle zorgverzekeringen vergelijken en de beste zorgverzekering voor jou kiezen. Heb je een vraag of wil je hulp bij het overstappen van zorgverzekering? Bel ons dan op 020 261 1600. Wij staan voor je klaar om al je vragen te beantwoorden.