Prenatale zorg
Door: Redactie Zorgkiezer - Leestijd: 2 minutenDe basis zorgverzekering vergoedt de meeste kosten voor prenatale zorg. Hierbij kan je denken aan afspraken met de huisarts of de gynaecoloog. Het eigen risico wordt niet gebruikt om deze kosten te betalen.
Prenatale zorg
Tijdens je zwangerschap krijg je meerdere zwangerschapsonderzoeken aangeboden. Dat wordt prenatale zorg of prenatale screening genoemd. Veel onderzoeken krijg je door de basisverzekering vergoedt. Denk hierbij aan de 20 weken echo. Voor andere onderzoeken kan een eigen bijdrage verschuldigd zijn. Dit geldt bijvoorbeeld voor de combinatietest als er geen medische indicatie aanwezig is om deze test uit te voeren.
Eigen risico en prenatale zorg
De zorg die je krijgt tijdens je zwangerschap en na je bevalling, vallen onder verloskundige zorg. Hier betaal je geen eigen risico voor.
De prenatale zorg zoals counseling, de 20 weken echo en de combinatietest zijn ook vrijgesteld van het eigen risico. Let op, je betaalt wel een eigen bijdrage voor de combinatietest als er geen medische indicatie is. Dat is wat anders dan het eigen risico.
Maak je kosten voor het vervoer of moet je bepaalde medicijnen gebruiken, dan betaal je daar wel eigen risico voor.
De niet-invasieve prenatale test (NIPT) krijg je met een medische indicatie volledig vergoed uit de basisverzekering, maar voor deze prenatale test betaal je wel eigen risico. Zonder medische indicatie kan je de NIPT ook laten doen, maar betaal je deze zelf.
Bij een zwangerschap wordt een thuisbevalling volledig vergoed. Wil je bevallen in het ziekenhuis zonder dat je daar een medische reden voor hebt, dan betaal je hier een eigen bijdrage voor.
Eigen bijdrage prenatale zorg
Kies jij ervoor om als prenatale zorg meerdere testen uit te voeren zonder medische reden, dan betaal je voor een aantal onderzoeken een eigen bijdrage. De eigen bijdrage is het deel van de kosten dat je zelf moet betalen en is iets anders dan het eigen risico. Je eigen bijdrage gaat ook niet van het eigen risico af. Vanaf 2023 is het niet meer mogelijk om een combinatietest te doen. Deze verdwijnt.
Tot 1 april 2023 was er een persoonlijke bijdrage van € 175,- vereist voor de De niet-invasieve prenatale test(NIPT) zonder medische indicatie. Vanaf 1 april 2023 is de NIPT kosteloos voor zwangere vrouwen, zelfs zonder een medische reden.
In het vergoedingenoverzicht van ZorgKiezer kan je per onderwerp zien wat er vergoed wordt door welke zorgverzekeraar. Wij helpen je graag met je zorgverzekering vergelijken en het vinden van de zorgverzekering die het beste bij jouw wensen past.
Meer informatie over zwangerschap en bevallen hebben uitgelegd op de pagina: Zwangerschap