Palliatieve zorg
Door: Redactie Zorgkiezer - Leestijd: 1 minuutPalliatieve zorg is zorg voor mensen die met een ongeneeslijke ziekte in de laatste fase van hun leven zijn.
Vroeger zeiden artsen tegen hun patiënten die leden aan een ongeneeslijke ziekte, dat zij niks meer voor hen konden betekenen. Tegenwoordig is er voor hen palliatieve zorg.
Deze zorg bestaat uit:
- Pijnbestrijding
- Het behandelen van psychische of sociale problemen
- Aandacht voor zingeving, levensvragen en spiritualiteit
- Het begeleiden bij het afronden van het leven
- Het ondersteunen bij de verzorging
Het doel van palliatieve zorg is om iemand zo lang mogelijk in leven te houden en de kwaliteit van het leven zo hoog mogelijk te houden.
Waar wordt palliatieve zorg verleend?
Palliatieve zorg wordt verleend op de volgende plekken:
- Thuis
- In een hospice of bijna-thuis-huis
- In een verzorgings- of verpleeghuis
- In een ziekenhuis
De keuze waar deze medische en verpleegkundige zorg plaatsvindt is aan de patiënten zelf. De meeste patiënten willen deze zorg thuis ontvangen. Als dit niet mogelijk is gaan patiënten naar bijna-thuis-huizen. Deze tehuizen proberen zoveel mogelijk de thuissfeer na te bootsen en bieden goede mogelijkheden voor palliatieve zorg.
Vergoedingen palliatieve zorg
Palliatieve zorg valt onder de AWBZ-zorg. AWBZ staat voor Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten. Om AWBZ-zorg te ontvangen heb je eerst een indicatie nodig. Voor palliatieve zorg betaal je een eigen bijdrage. Het CAK (Centraal Administratie Kantoor) bepaalt het bedrag aan eigen bijdrage afhankelijk van jouw inkomen, gezinssituatie en de hoeveelheid zorg die je nodig hebt.