ZorgKiezer
020 2611 600
Open tot 17:30
Contact

Hooikoorts

Door: - Leestijd: 3 minuten

Heb je last van een verstopte neus, tranende of jeukende ogen, nies je veel en blijven deze symptomen aanhouden? Dan kan het zijn dat je last hebt van hooikoorts. 1 op de 8 mensen in Europa heeft last van deze allergie. Op deze pagina vind je alle informatie over hooikoorts.

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een allergische reactie voor pollen, iemand met hooikoorts is overgevoelig voor stuifmeel van grassen, bomen en planten. Wanneer jouw lichaam het stuifmeel als schadelijk opvat maakt het antistoffen aan, dit creëert een allergische reactie. Zodra de neus, oog, mond, keel of luchtpijp van iemand met hooikoorts in aanmerking komt door pollen raken de slijmvliezen geprikkeld. 

Hooikoortsklachten zijn:

  • Jeukende ogen, rode of branderige ogen
  • Hoofdpijn
  • Niezen
  • Vermoeidheid
  • Verstopte holtes
  • Een jeukende neus, verstopte neus of loopneus
  • Last van je keel

Wanneer is het hooikoortsseizoen?

Met name in het voorjaar als het weer warmer wordt, komt de klachten het meeste voor, dan begint namelijk het hooikoortsseizoen. Het begin van het hooikoortsseizoen is afhankelijk van een aantal factoren. Onder andere het weer. Is er sprake van een zachte winter? Dan start het hooikoortsseizoen ook eerder. Daarnaast hangt de start ook af van de soort pollen waar je verkeerd op reageert en de bloeiperiode daarvan. De bloeitijd van grassen, bomen en planten verschillen namelijk. Vanaf maart zijn de meeste pollen de lucht in en eind mei/ juni is de piek van het aantal verspreide pollen in de lucht, dan zijn de grassen volop aan het bloeien. 

Bloeitijd

  • Hazelaar en els: 
    De hazelaar en els beginnen in januari/eind december met het verspreiden van pollen. De piek is in maart.
  • Berken:
    De berken bloeien in april, het verspreiden van pollen kan dan uitlopen tot en met mei. 
  • Grassen:
    De grassen bloeien van mei tot en met juli, wanneer er een lang regenseizoen plaatsvind kunnen de graspollen tot en met augustus ook nog verspreid worden. 
  • Onkruiden:
    Onkruid bloeit voornamelijk in juli en augustus, er is dan ook in augustus een piek te zien van de hoeveelheid pollen. 
  • Ambriosa:
    Ambriosa bloeit van eind augustus tot oktober, deze plant sluit ook het hooikoortsseizoen af. 

Wat vergoed jouw zorgverzekering?

Denk je na het lezen van de betekenis dat jij hooikoorts hebt? Dan kan je altijd even contact opnemen met de huisarts. De kosten van het bezoek aan de huisarts wordt gedekt door de basisverzekering. De huisarts kan jou medicatie voor schrijven die je via de apotheek kan ophalen. Hiervoor heb je geen aanvullend pakket nodig, want dit wordt vergoed vanuit de basisverzekering. In 2023 is er een vergoeding voor de volgende hooikoorts medicijnen; antihistaminica, cromoglicinezuur of corticosteroïden. 

Aanvullende verzekering voor hooikoorts?

Medicijnen die worden verkocht bij de drogist worden alleen in sommige gevallen vergoed, maar dan wel via een aanvullende verzekering. Deze vergoeding heet zelfzorggeneesmiddelen, check in de voorwaarden of neem contact op om te kijken wat er voor jou vergoed wordt. Over het algemeen zijn de kosten voor medicijnen die bij de drogist worden verkocht niet zo duur, dus kan jij je deze kosten veroorloven dan heb je niet altijd een aanvullende verzekering nodig.

Werkt de medicatie niet?

Mocht je wel medicijnen gebruiken maar werken die niet? Dan kan je worden doorverwezen naar een allergoloog. Oftewel, een specialist op het gebied van allergische reacties. Normaal gesproken wordt deze behandeling vergoed, maar het is handig als je eerst nog even de polisvoorwaarden lees om te kijken of jouw behandeling volledig wordt vergoed. Er is ook een mogelijkheid dat je een eigen bijdrage moet betalen. Hiervoor kun je, zoals hierboven genoemd, een aanvullende verzekering afsluiten.

Alternatieve geneeswijzen

Naast medicijnen zijn er nog alternatieve geneeswijzen om hooikoortsklachten te behandelen, zoals hometherapie, immunotherapie, halotherapie, acupunctuur en natuurgeneeswijzen. De meeste zorgverzekeraars bieden een vergoeding bij een aanvullende zorgverzekering.

Tips voor zo min mogelijk klachten

Hooikoorts kun je helaas niet genezen. Gelukkig zijn er wel een aantal dingen die je kan doen om zo min mogelijk last te hebben van de allergie: 

  • Draag bijvoorbeeld een zonnebril als je naar buiten gaat
  • Douchen voor het slapen gaan, dit zorgt ervoor dat alle pollen die op je huid zitten van je afgespoeld worden. Hierdoor zal je 's nachts ook minder last hebben van hooikoorts
  • Blijf op zonnige en winderige dagen binnen en houd ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten. 
  • Draag binnen niet dezelfde kleding die je buiten aanhad. 
  • Smeer een beetje vaseline onder je neus en om je ogen, de pollen blijven daar dan aan plakken. 
  • Probeer zo min mogelijk in je ogen te wrijven. 

Veelgestelde vragen

  • Hoe lang houden hooikoorts klachten aan?
Sommigen kunnen een paar weken last hebben, het kan daarentegen ook voorkomen dat je heel het voorjaar en de zomer last hebt van de allergie.
  • Is hooikoorts besmettelijk?
Nee, andere mensen kunnen de allergie niet overdragen.
  • Is hooikoorts erfelijk?
Ja, de aanleg van hooikoorts is erfelijk en daardoor moeilijk te voorkomen. Wanneer een van de ouders de allergie dan is de kans dat het kind de allergie ontwikkelt 20%. Dit percentage stijgt tot 75% wanneer beide ouders last hebben van hooikoorts. 

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen in 2025 via ZorgKiezer.nl?

  • 100% Onafhankelijk
    Vergelijk zorgverzekering op prijs en inhoud alle 57 verzekeringen
  • Altijd de laagste prijs
    Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
  • Overstapgarantie
    Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd
 
Voordat je gaat..
Check nog even
hoeveel je kan besparen
op je fysio!
Check nog even
hoeveel je kan besparen
op je zorgverzekering!
Vergelijk direct