ZorgKiezer
020 2611 600
Open tot 21:00
Contact

Dit moet je weten over het eigen risico

18-11-2020 Bron : DGN Publishers (eigen bericht)

Wie zorg krijgt in het ziekenhuis medicijnen ophaalt bij de apotheek, betaalt het eigen risico. Dit is een bedrag dat voor eigen rekening komt voordat een verzekerde gebruik kan maken van de vergoeding die de basis0verzekering biedt. Hoe dat precies werkt? ZorgKiezer legt het uit.

Basisverzekering

In de basisverzekering zitten verschillende soorten vergoedingen. De inhoud is samengesteld door de overheid. In de meeste gevallen betaal je voor de zorg in de basisverzekering het eigen risico. De overheid bepaalt de hoogte van dit bedrag. De afgelopen jaren was dit steeds 385 euro en dat zal in 2021 ook zo blijven. 

Alleen voor volwassenen

Het eigen risico geldt alleen voor mensen ouder dan 18 jaar. Kinderen hoeven dus niet voor deze zorg te betalen. Het eigen risico wordt maximaal één keer per jaar in rekening gebracht. De kosten van het eigen risico zijn persoonsgebonden. 

Geen eigen risico

Het eigen risico geldt alleen voor de basisverzekering. Er gelden een paar uitzonderingen. Hiervoor betaal je geen eigen risico:

  • Kosten van de huisarts
  • Kosten voor verloskundige zorg en kraamzorg
  • Kosten voor verzekerden jonger dan 18 jaar (inclusief tandartsbezoeken)
  • Hulpmiddelen in bruikleen van thuiszorg
  • Controles bij de donor na orgaandonatie (nier- of levertransplantatie)
  • Ketenzorg. Dit is zorg waarbij verschillende zorgaanbieders samenwerken (bijvoorbeeld bij diabetesbehandelingen)
  • Hulp bij stoppen met roken. Je hebt recht op de vergoeding van één stoppen met roken programma per jaar
  • Wijkverpleging

Vrijwillig eigen risico

De meeste verzekeraars bieden de mogelijkheid om het wettelijk verplicht eigen risico van 385 euro aan te vullen met een vrijwillig eigen risico. Hierdoor krijgen verzekerden korting op de premie. Het maximale eigen risico is 885 euro: 385 verplicht eigen risico en 5oo euro vrijwillig eigen risico.

Wanneer je zelden tot nooit gebruik maakt van de basisverzekering, dan kan dit financieel voordelig zijn. Als je regelmatig gebruik maakt van je zorgverzekering dan is dit over het algemeen minder verstandig. Let op! Als je kiest voor een eigen risico van 885 euro, dan kan het zijn dat je ineens een rekening van 885 euro ontvangt. Daarom is het verstandig om hier alleen voor te kiezen als je financieel wat meer ruimte hebt.

Eigen bijdrage

Naast het eigen risico kennen we ook de eigen bijdrage. Dit is niet hetzelfde. De eigen bijdrage is lang niet altijd van toepassing. Het is een deel van de rekening dat niet vergoed wordt vanuit de basisverzekering. Je moet dit dus altijd zelf betalen, ook als het eigen risico al verbruikt is. In sommige gevallen kan een aanvullende verzekering de kosten van de eigen bijdrage vergoeden.

De eigen bijdrage geldt voor allerlei zorgsoorten, waaronder: zittend ziekenvervoer, bepaalde medicijnen en hoortoestellen. De eigen bijdrage geldt iedere keer wanneer je gebruik maakt van de betreffende zorg.

Zorgverzekering 2021

In de maanden november en december is het mogelijk om over te stappen naar een nieuwe verzekeraar. Bekijk eenvoudig en snel alle voorwaarden en premies voor zorgverzekering 2021. Vul je wensen in, vergelijk de resultaten en kies de verzekering die bij jou past.

Waarom overstappen in 2025 via ZorgKiezer.nl?

  • 100% Onafhankelijk
    Vergelijk zorgverzekering op prijs en inhoud alle 57 verzekeringen
  • Altijd de laagste prijs
    Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
  • Overstapgarantie
    Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd
 
Voordat je gaat..
Check nog even
hoeveel je kan besparen
op je fysio!
Check nog even
hoeveel je kan besparen
op je zorgverzekering!
Vergelijk direct