Leefstijlprogramma Keer Diabetes2 Om
Door: Redactie Zorgkiezer - Leestijd: 2 minutenRuim 1.2 miljoen Nederlanders hebben diabetes type 2. Dit is een aandoening waarbij het lichaam insuline minder goed opslaat. Gelukkig zijn er verschillende manieren om de ziekte te behandelen. Keer Diabetes2 Om ontwikkelde een succesvol leefstijlprogramma.
Bij diabetes type 2 reageert het lichaam minder goed op insuline. Dit is het hormoon dat de bloedsuikerspiegel reguleert. Bij diabetes 2 blijft er te veel suiker in je bloed zitten. Hierdoor zoekt je lichaam naar een andere manier om energie te verbruiken. Eerst maakt het lichaam extra insuline aan, maar dit wordt steeds minder. Deze vorm van diabetes komt het meest voor.
Oorzaken diabetes type 2
Iedereen kan diabetes krijgen. Het aantal mensen met type 2 groeit steeds harder. Diabetes type 2 ontstaat meestal pas na het 40e jaar, maar komt op steeds jongere leeftijd voor. Hoewel nog niet alle oorzaken bekend zijn, weten we van de volgende punten dat dit de kans op diabetes type 2 vergroot:
- Weinig lichaamsbeweging
- Overgewicht
- Ongezonde leefstijl
- Roken
- Ouder worden
- Erfelijkheid
Keer Diabetes2 Om
Om diabetes type 2 te behandelen zijn er verschillende methoden mogelijk. Vaak adviseert de arts een combinatie van beweging, gezond eten en medicijnen. Soms is het ook nodig om insuline te spuiten. Keer Diabetes2 Om is een tweejarig leefstijlprogramma gericht op het omkeren van diabetes type 2. Ze werken volgens vijf pijlers:
- Voeding
- Bewegen
- Slaap
- Ontspanning
- Medicatie-afbouw
In de eerste zes maanden krijg je praktische handvatten van een professioneel team. Samen met twintig andere patiënten kom je vijf dagen bij elkaar. Het programma streeft naar meer energie en minder medicatie. Na het eerste half jaar volgt een inspiratietraject van achttien maanden.
Inhoud behandeling leefstijlprogramma
Iedere groep krijgt begeleiding van een coach, diëtist, verpleegkundige en programmacoördinator. Ook is er op de achtergrond een medisch team van vier huisartsen, een internist, medisch fysioloog en twee verpleegkundigen. De behandeling begint met een verblijf van twee dagen inclusief een overnachting. Je krijgt waardevolle informatie over hoe je lichaam werkt, wat de aandoening is en hoe een gezondere leefstijl jou kan helpen. Er is ook veel ruimte om fysieke, mentale en emotionele veranderingen te bespreken.
Er zijn een aantal terugkom-momenten: na vier weken, drie maanden en zes maanden. Je bespreekt dan met de groep, en één op één met een professional hoe het met je gaat. Het is mogelijk om bij de eerste terugkomdag iemand mee te nemen zoals een vriend(in), partner of familielid.
Voor wie is Keer Diabetes2 Om?
Het programma is geschikt voor mensen:
- Tot 80 jaar (tussen de 70 en 80 jaar in overleg);
- Met diabetes type 2 en medicatie gebruiken;
- Met een BMI > 25, of een vergrote buikomvang;
- Die een gezondere leefstijl willen;
Vergoeding leefstijlinterventie
Steeds meer verzekeraars vergoeden Keer Diabetes 2 Om. Bij deelname aan het programma betaal je eenmalig een eigen bijdrage. Dit bedrag wordt in rekening gebracht als vergoeding voor vijf dagen verblijf (inclusief één overnachting), werkboeken en het eten en drinken. Deze eigen bijdrage wordt niet vergoedt door de zorgverzekeraar. Dit bedrag is wel aftrekbaar bij de belastingaangifte onder de aftrekpost ‘chronisch zieken’.
De eigen bijdrage hangt af van je financiële situatie:
- Zit je in de schuldsanering, dan betaal je twee keer 10 euro;
- Ligt jouw jaarinkomen onder de 20.000 euro, dan betaal je twee keer 45 euro;
- In overige situaties betaal je eenmalig 295 euro of drie termijnen van 100 euro
Zorgverzekeraars
De volgende zorgverzekeraars vergoeden het leefstijlprogramma:
- VGZ
- Bewuzt zorgverzekerd
- Univé
- IZA
- De IZZ zorgverzekering
- Promovendum
- Zekur
- Besure
- National Academic
- UMC zorgverzekering
- Zorgzaam