Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Wordt de dengue-vaccinatie vergoed vanuit de basisverzekering?

dengue

Dit jaar is er een recordaantal mensen dat het dengue-virus heeft opgelopen, ook wel bekend als knokkelkoorts. Veel mensen die naar het buitenland reizen, laten zich vaccineren. Maar wordt dit vaccin wel vergoed door de zorgverzekeraar?

Wat is het dengue-virus?

Het dengue-virus wordt overgedragen op mensen door de gelekoortsmug en de Aziatische tijgermug. Deze muggen komen vooral voor in Afrika, India, Zuidoost-Azië, Midden-Amerika en Zuid-Amerika. Ze zijn vooral overdag actief, met piekuren in de vroege ochtend en late namiddag.

Symptomen van het dengue-virus

Wil je weten of je het dengue-virus hebt? De volgende symptomen kunnen erop wijzen:

  • Hoge koorts
  • Braken
  • Hoesten
  • Hevige hoofdpijn, vooral achter de ogen
  • Spier- en gewrichtspijn

De eerste keer dat je besmet raakt met het virus, verloopt de ziekte vaak mild. De tweede of derde keer kan echter ernstiger zijn en zelfs dodelijk. Daarom is het verstandig om je tegen dit virus te laten vaccineren.

Er zijn ook ernstigere vormen van dengue, zoals dengue hemorragische koorts (DHF) en dengue shocksyndroom (DSS), die kunnen leiden tot bloedingen, een laag aantal bloedplaatjes, orgaanfalen en shock.

Preventie

Wanneer je naar een land reist waar deze muggen actief zijn, kun je verschillende maatregelen nemen om jezelf te beschermen. Draag bijvoorbeeld beschermende kleding om muggensteken te voorkomen. Het gebruik van een anti-muggenmiddel zoals DEET is ook verstandig, vooral in de vroege ochtend en late namiddag wanneer de muggen het meest actief zijn. Daarnaast helpt slapen onder een klamboe om muggenbeten te voorkomen.

Vaccinatie tegen het dengue-virus

Gelukkig is er sinds enkele jaren een vaccin beschikbaar dat je voor ongeveer 80% beschermt tegen het virus. Het vaccin biedt vooral bescherming tegen ernstige ziekte na een muggenbeet. Je moet in totaal drie injecties krijgen voor optimale bescherming. Tussen de eerste en tweede prik moet ongeveer 6 maanden zitten, en de derde prik volgt 6 maanden later. Daarom is het verstandig om ruim voor je reis te beginnen met vaccineren.

Dit vaccin is vooral bedoeld voor mensen die al eerder besmet zijn geweest met het virus, omdat je bij een tweede of derde infectie ernstiger ziek kunt worden.

Let op: Het vaccin is niet geschikt voor kinderen onder de 4 jaar, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, en mensen met een afweerstoornis.

Wordt de vaccinatie vergoed vanuit de basisverzekering?

Nee, de vaccinatie wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Het kan echter zijn dat je via een aanvullende verzekering dekking hebt voor deze vaccinaties.

Is dit niet het geval? Dan moet je de vaccinatie zelf betalen. De kosten bedragen €135,- per prik, dus in totaal ben je €270,- kwijt.

Laatste update op 15 augustus 2024 – 14:33 door Fabian Clemens.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2024 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344