Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Vergoedingspercentages niet-gecontracteerde zorg in 2025: dit moet je weten

Het kiezen van de juiste zorgverzekering kan lastig zijn. Een belangrijk aspect om op te letten is de vergoeding van niet-gecontracteerde zorg. Hoe werkt dit precies, wat zijn de verschillen per verzekeraar, en waar moet je op letten? In dit artikel leggen we alles uit, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Wat is niet-gecontracteerde zorg?

Zorgverzekeraars maken afspraken met zorgverleners. Als jouw zorgverlener geen contract heeft met de verzekeraar, spreken we van niet-gecontracteerde zorg. Dit betekent niet dat je de zorg niet vergoed krijgt, maar dat de vergoeding fors lager kan zijn.

De hoogte van de vergoeding hangt af van de polis die je af sluit:

  • Naturapolis: Hierbij ligt de vergoeding meestal tussen de 60% en 85% van het gemiddeld gecontracteerde tarief. Het daadwerkelijke percentage is afhankelijk van de zorgverzekeraar.
  • Combinatiepolis: Deze polis is een combinatie van een naturapolis en een restitutiepolis (niet meer af te sluiten in 2025) met percentages die variëren tussen 70% en 100%. Het daadwerkelijke percentage is afhankelijk van de zorgverzekeraar.

Hoe hoog zijn de vergoedingen in 2025 per polis?

Om een beter inzicht te geven, hebben we een overzicht samengesteld van de gemiddelde vergoedingspercentages voor niet-gecontracteerde zorg per type polis.

Let op: dit zijn gemiddelden. Sommige verzekeraars bieden hogere of lagere vergoedingen. Ben je benieuwd naar de daadwerkelijke vergoeding? Dit kun je terugvinden in de polisvoorwaarden.

Niet-gecontracteerde zorg vaak in de GGZ

In de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) hebben zorgverleners zoals psychologen, psychiaters en wijkverpleegkundigen steeds vaker geen contract met verzekeraars. Dit komt doordat ze het soms niet eens zijn met de tarieven of voorwaarden, of omdat de verzekeraar geen contract aanbiedt vanwege de kwaliteitseisen.

Wat betekent dit voor jouw zorgverzekering?

Een lager vergoedingspercentage gaat vaak samen met een lagere premie. Het kiezen van een goedkopere polis kan aantrekkelijk zijn, maar het lagere vergoedingspercentage kan ook leiden tot hoge, onverwachte kosten. Houd hier rekening mee tijdens het overstappen en stel jezelf de volgende vragen:

  • Maak ik gebruik van niet-gecontracteerde zorgverleners?
  • Kan ik een eventuele eigen bijdrage betalen?
  • Hoe belangrijk is keuzevrijheid voor mij?

Wat zijn de vergoedingspercentages niet-gecontracteerde zorg 2025

Hieronder vind je het overzicht met de maximale vergoedingspercentages voor niet-gecontracteerde zorg per verzekeraar in 2025:

Verzekeraar Type polis Maximale vergoeding 
a.s.r. Bewuste Keuze 65%
a.s.r. Ruime Keuze 85%
a.s.r. Eigen Keuze 100%
Aevitae Natura Select 75%
Aevitae Natura 80%
Aevitae Combinatie 100%
Anderzorg Basis 60% tot 100%
CZ Zorgbewustpolis 70%
CZ Zorg-op-maatpolis 75%
CZ Zorgvariatiepolis 100%
CZdirect Natura 65%
De Christelijke Zorgverzekeraar Principe Polis Budget 75%
De Christelijke Zorgverzekeraar Principe Polis 75%
De Friesland Zelf Bewust Polis 75%
De Friesland Alles Verzorgd Polis 80%
DSW Zorgpolis 100%
FBTO Basis 65%
FBTO Basis Plus 75%
FBTO Basis Vrij 100%
Ik kies zelf van a.s.r. Goede Keuze 85%
Ik kies zelf van a.s.r. Vrije Keuze 100%
Interpolis ZorgCompact 75%
Interpolis ZorgActief 75%
Just Basic 60%
Menzis Basis Voordelig 65% tot 100%
Menzis Basis 65% tot 100%
Menzis Basis Vrij 100%
Nationale Nederlanden Zorg Voordelig 70%
Nationale Nederlanden Zorg Vrij 100%
OHRA Combinatie 100%
ONVZ Bewuste Keuze 60% tot 80%
ONVZ Vrije Keuze 85%
Salland Basispolis 75%
StadHolland Zorgpolis 100%
United Consumers Bewuste Keuze 60%
United Consumers Basis Keuze 70%
United Consumers Ruime Keuze 80%
United Consumers Eigen Keuze 100%
Univé Zorg Select 60%
Univé Zorg Basis 70%
Univé Zorg Geregeld 80%
Univé Zorg Uitgebreid 100%
VGZ Basis Keuze 70%
VGZ Ruime Keuze 80%
VGZ Eigen Keuze 100%
VGZbewuzt Basis 60%
VinkVink Basis 50% tot 100%
ZEKUR Zorg Basis 80%
ZEKUR Zorg Plus 100%
ZieZo Basis 75%
Zilveren Kruis Basis Budget 75%
Zilveren Kruis Basis Zeker 75%
Zilveren Kruis Basis Exclusief 100%
Zorg en Zekerheid Zorg Gemak 70%
Zorg en Zekerheid Zorg Zeker 80%
Zorg en Zekerheid Zorg Vrij 100%

*Let op: het vergoedingspercentage kan per soort zorg verschillen. Controleer de polisvoorwaarden voor de exacte vergoeding.

Zorgverzekeringen vergelijken

Wil je dit jaar overstappen van zorgverzekering? Dan is het extra voordelig om zorgverzekeringen te vergelijken. Met de vergelijker van ZorgKiezer krijg je direct inzicht in het volledige zorgaanbod. We houden niet alleen rekening met de premie, maar ook met dekking, zorgkeuze, vergoedingen en meer. Vergelijk nu,

Laatste update op 28 december 2024 – 16:26

Reactie op “Vergoedingspercentages niet-gecontracteerde zorg in 2025: dit moet je weten

  1. @Rosa Boogaard: In hoeverre heb je in dit overzicht wel rekening gehouden met het soort zorg?
    M.i. heb je dat niet gedaan en worden er alhier vele zaken over één kam geschoren!
    Ik acht jouw artikel en informatie dan ook als niet betrouwbaar en ik ben weleens benieuwd wat jouw bronnen/referenties zijn, want er wordt in dit geval geen onderscheid gemaakt in het soort zorg.

    Ik zit al sinds jaar en dag bij VGZ, maar sta per heden alsnog op het punt om over te stappen, omdat ik die premieverhoging á €13 op mijn ‘Eigen Keuze’ polis gewoonweg absurd vind, terwijl vergoedingen op ‘niet-gecontracteerde zorg’ maar blijvend worden verlaagd.

    In het bovenstaande overzicht staat dat VGZ o.b.v. ‘Eigen Keuze’ een niet-gecontracteerde zorgverlener voor 100% vergoed. Dat klopt niet, ook niet per 2025, neem maar eens een kijkje op de website van VGZ en alle geldende polisvoorwaarden.

    Het hangt maar net af van het ‘soort zorg’ of een niet-gecontracteerde zorgverlener wel/niet voor 100% wordt vergoed. Indien je in 2025 t.z.t. bijv. GGZ-zorg nodig hebt en dat aanvraagt, wordt dat niet voor 100% vergoed, maar slechts voor 85% (andere verzekeraars en hun nog lagere vergoedingen vooralsnog daargelaten!).

    Laat je als consument dus niet van de wijs brengen door zo’n misleidend overzicht als dit op zorgkiezer.nl, gezien niet alle informatie wordt gegeven en dergelijke zaken erg afhankelijk zijn van de persoonlijke situatie. Die getoonde percentages betekenen immers niet automatisch dat alle ‘niet-gecontracteerde zorg’ ook daadwerkelijk voor 100% wordt vergoed.
    Je kunt er in die zin donder op zeggen dat je t.z.t. alsnog van een ‘koude kermis’ thuiskomt indien je bijv. GGZ nodig hebt, bij verzekeraar X alsnog zelf 15%-30% (of zelfs meer) moet neertellen, of dat verzekeraar Y juist op andere zorgvlakken alsnog 100% vergoed.

    Conclusie:
    Je zult zelf alsnog een zeer gedegen onderzoek moeten doen en vergelijkingen moeten maken in wat je binnen de zorg belangrijk vindt en wat je verwacht nodig te hebben (ook al is het laatstgenoemde op voorhand altijd lastig). Ik kan als consument-zijnde dan ook enkel de tip geven om zeer grondig te werk te gaan en elk details naast elkaar te leggen om een weloverwogen keuze te kunnen maken, i.p.v. uit te gaan van ‘gemak’ en je te laten leiden door zo’n misleidend lijstje als bovenstaand.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2025 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344