Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Prinsjesdag 2024: Dit gaat er veranderen in de zorg

prinsjesdag zorgkiezer

De eerste Prinsjesdag onder het kabinet-Schoof is vandaag van start gegaan. Veel plannen uit de miljoenennota zijn al uitgelekt. ZorgKiezer zet voor jou de belangrijkste punten over de zorg in 2025 op een rij. Zo lees je meer over de nieuwe zorgpremie, zorgtoeslag, het eigen risico en veranderingen in het basispakket.

Algemene veranderingen:

  • De koopkracht stijgt met 0,7%.
  • De lastenverlichting wordt uitgesteld.
  • De overdrachtsbelasting wordt verlaagd om de woningmarkt te stimuleren.
  • Er komt meer geld beschikbaar voor defensie en politie.

Cijfers: De verschillen tussen 2024 en 2025 in de zorg

Zie hieronder de belangrijkste verschillen tussen 2024 en 2025:

Zorgpremie stijgt opnieuw

In 2025 stijgt de zorgpremie opnieuw. Zo stijgt de nominale premie in 2025 naar gemiddeld € 158,33 per maand, een stijging van € 10,99 ten opzichte van 2024. Deze stijging komt door vergrijzing, hogere kosten voor zorgverleners en inflatie.

De nominale premie is opgebouwd uit de rekenpremie en de premieopslag. De rekenpremie, vastgesteld door de overheid, geeft aan welk minimumbedrag zorgverzekeraars moeten hanteren voor de basisverzekering. De uiteindelijke premie hangt af van de opslag die elke zorgverzekeraar toevoegt. Zorgverzekeraars kunnen ervoor kiezen hun reserves te gebruiken om de premie te verlagen, maar de verwachting is dat weinig verzekeraars dit zullen doen.

Eigen risico in 2025

Het verplicht eigen risico blijft € 385,- in 2025. Hoewel de PVV in hun verkiezingsplannen had staan dat ze het eigen risico wilden afschaffen, blijft het in 2025 toch hetzelfde als de afgelopen jaren. Wel daalt het verplicht eigen risico in 2027 naar € 165,-. Daarnaast komt er in 2028 een maximum van € 50,- per ziekenhuisbehandeling. Op dit moment moet je je eigen risico vaak in één keer betalen. 

Zorgtoeslag stijgt mee

De zorgtoeslag stijgt mee met de zorgpremie. Zo stijgt de zorgtoeslag in 2025 gemiddeld met € 80,- per jaar. Hierdoor worden de lagere inkomens gecompenseerd voor de hogere zorgpremie. Omdat de zorgtoeslag afhankelijk is van je inkomen, verschilt het daadwerkelijke bedrag per persoon.

Wijzigingen in het basispakket

Er komen een aantal wijzigingen in het basispakket in 2025. Er zijn al een aantal wijzigingen bekend, namelijk:

  • Oefentherapie bij Reuma en COPD wordt vergoed
  • Het verkennend GGZ-gesprek wordt toegevoegd in het basispakket
  • Counseling bij prenatale screening wordt uit het basispakket gehaald

Kabinet investeert in de ouderenzorg

Het kabinet investeert 600 miljoen in de ouderenzorg. Het aantal ouderen in Nederland neemt toe en daarom wil het kabinet 290.000 nieuwe woningen voor ouderen gebouwd hebben in het jaar 2030.

Wanneer maken de zorgverzekeraars hun zorgpremies bekend?

Traditiegetrouw is DSW de eerste zorgverzekeraar die zijn premies bekendmaakt. De grote vier zorgverzekeraars: Menzis, VGZ, Zilveren Kruis en CZ, zullen op 12 november hun zorgpremies bekendmaken. Vanaf 13 november is het mogelijk om over te stappen naar een nieuwe zorgverzekering.

Wil jij op de hoogte blijven van de premies? Schrijf je dan in voor de premiealert. Ga naar onze zorgverzekering 2025 -pagina om het actuele nieuws te lezen.

Laatste update op 19 september 2024 – 09:05 door Fabian Clemens.

Reacties op “Prinsjesdag 2024: Dit gaat er veranderen in de zorg

      1. Rijkste word niet gepakt ze kunnen wel veel geld weg gooien naar oorlog Oekraïne en de burgers laten stikken met weinig geld zijn allemaal flapdrolen in de kamer en armoede word alleen groter 19 btw mogen ze er af halen

    1. Welke is wel goed dan .
      Oorzaak door verhogen van inkomsten worden producten in de winkel enz ook om hoog wat schiet je er mee op. Alles worden doorberekend aan consumenten. Dus ……. hoe dan.

  1. Ze beloven veel en kiezen voor de partij ,maar helpt geen flikker.Ze naaien alleen maar de mensen meer betalen en dan armoede stijgt logisch debielen.

  2. Zoals gewoonlijk beloven ze van alles in de verkiezings strijd als ze eenmaal aan het bewind
    zijn wordt je aan alle kanten uitgekleed dat is al jaren zo zijn zakkenvullers voor hun eigen de rijken worden alleen maar rijker het hele land gaat naar de klote

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2024 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344