Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Medische kosten op vakantie; Hoe zit dat?

medische kosten buitenland

De vakantieperiode is aangebroken en veel Nederlanders kiezen ervoor om naar het buitenland te gaan. Hierdoor zijn er ook veel mensen die door een ongeluk medische kosten maken tijdens hun vakantie. Bij Zorgkiezer krijgen we hierover veel vragen. Wij leggen het uit in onderstaand artikel.

Digitale consult met je eigen huisarts

Steeds meer huisartsen bieden een digitaal consult aan. Hierdoor kan je vanuit het buitenland direct met je eigen huisarts (video)bellen of mailen.  Zo krijg je advies en weet je of je wel of niet naar een zorgverlener moet gaan in het buitenland. Wanneer blijkt dat je toch direct medische zorg nodig hebt, kan je huisarts je ook extra ondersteuning bieden. Denk aan het sturen van je medisch dossier of hulp bieden bij het vinden van lokale artsen.

Dekking basisverzekering voor noodzakelijke medische kosten

Moet je toch naar een zorgverlener toe, dan dekt de basisverzekering de noodzakelijke medische zorgkosten die je op vakantie maakt. Het maakt hierbij niet uit of je op vakantie gaat naar Spanje of naar Thailand. De basisverzekering dekt deze noodzakelijke medische zorgkosten over de hele wereld. Onder noodzakelijk vallen onderzoeken, medicijnen of operaties die direct moeten gebeuren en niet kunnen wachten tot je weer in Nederland bent. Als jij een blindedarmontsteking hebt of een arm breekt, heb je direct hulp nodig. Dit zijn voorbeelden van noodzakelijke medische ingrepen die de basisverzekering dekt.

Het is wel belangrijk te vermelden dat de zorgverzekeraar tot aan het Nederlands tarief dekt. Wanneer een operatie in een ander land duurder is dan wanneer je dezelfde operatie in Nederland zou hebben gehad, moet je de extra kosten zelf betalen. Dit kan het geval zijn bij landen waar de zorg duurder is. Denk hierbij aan de Verenigde Staten.

Europese zorgverzekeringskaart

Wanneer je op vakantie gaat binnen Europa, kan het handig zijn om een Europese zorgverzekeringskaart (EHIC) aan te vragen. Met zo’n kaart krijg je gemakkelijk toegang tot zorgverleners binnen Europa. Met een EHIC kan de buitenlandse zorgverlener direct een factuur indienen bij je zorgverzekeraar. Hierdoor is de kans kleiner dat je zelf geld moet voorschieten. Let er wel op dat de EHIC alleen recht geeft op noodzakelijke medische zorg. De EHIC is geldig in alle lidstaten van de Europese Unie. Daarnaast is het geldig in IJsland, Noorwegen, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. De EHIC kun je aanvragen bij de zorgverzekeraar.

Aanvullende verzekering

Met een aanvullende verzekering hoef je niet bij te betalen voor noodzakelijke medische kosten als de tarieven in het buitenland hoger zijn. Daarnaast dekt de aanvullende verzekering ook een deel van het medisch noodzakelijke vervoer terug naar Nederland. Dit wordt ook wel repatriëring genoemd. Het is hierbij wel goed om te vermelden dat dit alleen een deel van de kosten dekt voor het vervoer van de patiënt. Wanneer je partner, familielid of vriend ook mee wil, moet hij/zij dit vaak wel zelf betalen. Helaas kan je op dit moment bij veel zorgverzekeraars geen aanvullende verzekering meer kiezen. Voor zorgverzekering 2025 kan dit vanaf 13 november

Reisverzekering

Je kunt ook kiezen voor een reisverzekering. Met een reisverzekering hoef je ook niet bij te betalen als de tarieven in het buitenland hoger zijn. Daarnaast vergoedt een reisverzekering bij spoedeisende hulp het gehele bedrag van je vervoer terug naar Nederland. Het maakt hierbij niet uit of dit wel of niet medisch noodzakelijk is.

Laatste update op 25 juli 2024 – 16:37 door Fabian Clemens.

Reactie op “Medische kosten op vakantie; Hoe zit dat?

  1. Als ik één dag in het buitenland ben, bv met het gezin naar een pretpark, valt dat NIET onder de reisverzekering. Wij lopen op zo’n dag wel precies hetzelfde risico, wat een dure medische behandeling tot gevolg kan hebben. Volgens de reisverzekeraar is een reis wanneer er minimaal één overnachting gemaakt wordt. Achteraf aantoonbaar! Wat moet/kan ik regelen voor zo’n dag om ook gedekt te zijn voor dure ziekenhuis/privé cliniek kosten in het buitenland?
    Vrg. Joop

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2024 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344