Je kan de zorgverzekering niet betalen, wat gebeurt er dan?
Het kan gebeuren dat je een keer niet genoeg geld op je rekening hebt staan terwijl je de zorgverzekering nog moet betalen. Je kan dan niet je zorgverzekering betalen en de zorgverzekeraar stuurt jou dan een betalingsherinnering. Als je het bedrag binnen 30 dagen betaald, is er niks aan de hand. Kan je dit bedrag niet betalen, dan zijn hiervoor een aantal opties.
Inhoudsopgave
In termijnen betalen
Als je niet binnen 30 dagen je openstaande rekening betaald, worden er vaak incassokosten in rekening gebracht. Je ontvangt dan aanmaningen thuis en in veel gevallen kan je dan samen met de zorgverzekeraar een betalingsregeling treffen. Zo kan je structureel de openstaande kosten in termijnen afbetalen. Zo voorkom je dat de openstaande kosten groter worden.
Toeslag aanvragen
Het zorgstelsel is zo ingericht dat iedereen in principe de zorgpremie kan betalen. Als je de zorgverzekering niet kan betalen, kan je wellicht een beroep doen op zorgtoeslag. Dit is een vergoeding die gebruikt kan worden voor het betalen van de zorgverzekering. Via de Belastingdienst kan dit worden aangevraagd.
Toch de zorgverzekering niet betalen, wat dan?
Als je langer dan zes maanden de zorgverzekering niet betaald, word je door de zorgverzekeraar aangemeld als wanbetaler bij het College voor Zorgverzekeringen (CVZ). Het CVZ zorgt ervoor dat de premie voor de zorgverzekering wordt ingehouden op je loon. Als je bent aangemeld als wanbetaler, betaal je een hogere premie. Deze premie is 130% van de standaardpremie en dit wordt door jouw werkgever van jouw inkomen afgehaald.
Ben ik dan nog wel verzekerd?
Ja, zelfs als je bent aangemeld als wanbetaler bij het CVZ ben je nog verzekerd voor de basisverzekering. Heb je ook een aanvullende zorgverzekering, dan heeft de zorgverzekeraar het recht om deze te beëindigen. Alleen met het aflossen van de openstaande schuld kan de aanvullende zorgverzekering weer opgestart worden.
Aflossen bij de zorgverzekeraar
Als de betaling van de zorgverzekering via het CVZ loopt, betekent dit niet dat je ook de openstaande schulden afbetaald. De reden waarom je wordt aangemeld als wanbetaler is, omdat de zorgverzekering niet is betaald. Deze niet betaalde openstaande premies moeten ook worden voldaan. Om dit te doen, kan je een betalingsregeling treffen met de zorgverzekeraar. Dit betaal je dus bovenop de verhoogde premie die je betaalt aan het CVZ. Als je alles hebt afbetaald moet de zorgverzekeraar jouw afmelden bij het CVZ. Je gaat dan ook weer de normale premie betalen aan de zorgverzekeraar.
Laatste update op 27 mei 2013 – 11:07
Expert op het gebied van het financiële product zorgverzekeringen, gericht op consumenten. Telefonisch en schriftelijk contact met consumenten om hen, op basis van hun wensen, te begeleiden in welke zorgverzekering passend is. WFT zorg (Wet op financieel toezicht) certificering behaald in 2018.
Het is toch te gek voor woorden hoe verzekeraars de macht hebben overgenomen? Niet alleen in de zorg, maar ook thuis bij mensen… Om ziek van te worden! Maar dat kan je beter niet doen want is veel te duur….
ik wil geen grote mond hebben. het incassoproces moet aangepast worden. waarom niet tweezijdige controle op betaling. laat de consument via iDEAL zijn premie, eigen risico en zorgkosten kunnen betalen ipv dat je dit passief uit handen moet geven. nu ben je afhankelijk van mensen op een kantoor die er een grote puinhoop van kunnen maken. dit incassoproces aangepast moet bij alle ondernemingen gebeuren. dat dit nog niet is geregeld we hebben zulke knappe ICT’ers die hadden dit allang met Nederlandse banken moeten regelen. voorkomt een hoop leed, schulden, geldzorgen en een hoop bewindvoerders. maar nee, niemand heeft hier zin in. waarom niet vraag ik me af?