Zorgverzekering voor reizen binnen en buiten Europa
Nederlanders zijn er dol op om op vakantie te gaan. Zelfs in tijden van COVID-19 gaan wij er graag op uit en ook buiten Europa. Hoe zit het precies met jouw zorgverzekering als je naar het buitenland gaat? Daar vind je in dit artikel meer informatie over. Wij hebben het over de volgende thema’s:
- Aandachtspunten als je op vakantie gaat
- Dekking medische zorg in het buitenland
- Zorgverzekering tijdens corona in het buitenland
Inhoudsopgave
Aandachtspunten als je op vakantie gaat
Wanneer het om reizen in of buiten Europa gaat, zijn de volgende aandachtspunten van belang:
Neem jouw Europese zorgverzekeringskaart (EHIC) mee
Ga je op vakantie in Europa? Dan is het van belang om de EHIC-zorgpas mee te nemen. Hiermee krijg je altijd toegang tot voorzieningen in het buitenland en is de kans klein dat je voor hoeft te schieten. Dan declareert een zorgverlener direct bij jouw zorgverzekeraar.
Betaalmiddelen zoals credit- en debitcard meenemen
Bij iedere zorgverlener voldoe je de rekening op een andere manier. Lukt dit niet met jouw zorgverzekeringskaart? Dan betaal je meestal via een credit- of debitcard. Probeer cash altijd te vermijden, dan is het namelijk niet meer te traceren (bewijzen) dat je een rekening voldaan hebt. Met elektronische betaalmiddelen zoals via een credit- of debitcard en giraal is dit wel het geval.
Zorg in verdragslanden
Nederland heeft met een aantal landen afgesproken dat zij elkaars verzekerden altijd helpen. Dit zijn verdragslanden: EU/EER-landen, Zwitserland en een aantal landen daarbuiten. In deze landen heb je sowieso recht op zorg uit het basispakket. Bij een tijdelijk verblijf geldt dat naast deze verdragslanden ook voor Australië en Argentinië. Dit verdrag betekent niet dat alle kosten die je maakt ook gedekt zijn. Zoek dit goed uit via de verzekeringspolis(sen) van jouw verzekeraar(s).
Hoe lang ga je op vakantie?
Langere tijd naar het buitenland of een wereldreis maken? Afhankelijk van de lengte van een reis is het mogelijk om de zorgverzekering te behouden. Bij een reis die korter dan een jaar duurt, blijf je verzekerd onder de Nederlandse wetgeving en is het mogelijk om de zorgverzekering te behouden.
Dekking medische zorg in het buitenland
Ga je naar het buitenland? Dan is het van belang dat je voldoende verzekerd bent voor medische zorg. Zo krijg je nooit te maken met onverwachte kosten. Hieronder zie je wat er gebeurt met de basisverzekering, aanvullende verzekering en reisverzekering als je op reis gaat.
Basisverzekering
Overal ter wereld vergoedt de zorgverzekering medisch noodzakelijke zorgkosten. Dit gaat om zorg, medicijnen of behandelingen die niet kunnen wachten tot je terugkeert naar Nederland. Denk aan spoedeisende hulp, een noodzakelijk operatie of vervoer met de ambulance. De basisverzekering dekt zorgkosten in het buitenland voor het tarief dat in Nederland gangbaar is. In een land als Zwitserland of bij een privékliniek zijn de kosten vaak hoger.
Aanvullende verzekering of reisverzekering
Een aanvullende verzekering of reisverzekering geeft extra dekking in het buitenland. Afhankelijk van jouw verzekeringspolis is het mogelijk om de volgende kosten verzekerd te krijgen:
- Zorgkosten die hoger zijn dan het Nederlandse tarief
- Zorgkosten door een risicovolle sport
- Ongevallendekking bij invaliditeit en overlijden
- Repatriëring
Kijk altijd in de verzekeringspolis of naar jouw aanvullende reisverzekering om te zien wat er exact vergoed wordt. Dit is niet gebonden aan wet- en regelgeving zoals bij een basisverzekering wel het geval is.
Zorgverzekering tijdens corona in het buitenland
Bij urgente zorgkosten of een ongeval kun je rekenen op een vergoeding, ook als een land op oranje staat. Dit wordt vergoed door de basisverzekering en dat is zelfs bij een negatief reisadvies het geval. Het is wel goed om na te gaan hoe dit voor andere kosten dan de basisdekking zit. Denk aan repatriëring of uitstel van de terugreis, dit neemt mogelijk extra kosten met zich mee die niet door de basisverzekering vergoed worden. Op de basisverzekering zit meestal wel een maximumtarief, het mag niet hoger zijn dan het Nederlandse tarief. Reizen naar een rood gebied wordt altijd sterk afgeraden. In deze gebieden wordt normaliter uitsluitend urgente zorg via de basisverzekering vergoed.
Voor aanvullende kosten is het goed om naar een reisverzekering of aanvullende reisverzekering te kijken. Hier heb je meestal geen recht op een vergoeding voor kosten gerelateerd aan corona als een gebied oranje of rood is. Kijk dit altijd bij jouw verzekeringspolis na.
Nieuwe zorgverzekering via ZorgKiezer?
Zorgverzekeringen vergelijk je op prijs, jouw persoonlijke zorgbehoefte, duurzaamheid en de beoordeling van verzekerden. ZorgKiezer helpt je hier graag bij. Bij ZorgKiezer vergelijk je zowel de basisverzekering als aanvullende verzekering. Kom tot de beste prijs-kwaliteitverhouding in onze zorgvergelijker.
Laatste update op 24 december 2021 – 15:57
Ik ben sinds november 2021 actief bij ZorgKiezer en op deze manier enthousiast geraakt over alles dat te maken heeft met zorgverzekeringen. Ik schrijf artikelen over de laatste wet- en regelgeving, trends binnen de zorgmarkt en nieuws rondom zorgverzekeraars.