Spanning tussen ziekenhuizen en verzekeraars loopt op
Vlak voor het einde van de overstapperiode, verlopen de onderhandelingen tussen zorgverzekeraars en ziekenhuizen nog steeds moeizaam. Onlangs riep een Haags ziekenhuis z’n patiënten op om bepaalde zorgverzekeraars te vermijden. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZA) noemde deze actie “misleiding”.
Op de drempel naar 2022 zijn nog lang niet alle contracten tussen zorgaanbieders en zorgverzekeraars getekend. Sommige ziekenhuizen vrezen zelfs dat het niet mogelijk is om onderhandelingen nog in 2021 af te ronden. De spanning liep zelfs zo hoog op dat Haaglanden Medisch Centrum (HMC) onlangs patiënten opriep om maar géén zorgverzekering af te sluiten bij Menzis of VGZ. De reden hiervoor: de onderhandelingen met die partijen dreigden vast te lopen. Dat mag het ziekenhuis niet doen, vindt het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
Inhoudsopgave
Onzekerheid over 2022
Wat is er precies aan de hand? Corona legt een enorme druk op de ziekenhuizen. Veel zorgmedewerkers zitten zélf ziek thuis, waardoor de belasting van de rest van het personeel nog hoger is. Voor ziekenhuizen is het onzeker hoeveel patiënten er in 2022 in het ziekenhuis terecht zullen komen. Los van corona, is het ook onzeker wat er met de uitgestelde zorg gaat gebeuren: zal er een golf van inhaalzorg komen? En wat zal het effect daarvan op de reguliere zorg zijn?
Wat daar nog bij komt, is dat er in 2020 en 2021 een speciale regeling was afgesproken, waarmee de coronakosten verdeeld werden over ziekenhuizen en verzekeraars. Door de coronakosten te spreiden, werd voorkomen dat extra kosten alleen bij bepaalde verzekeraars terecht zou komen. Want dat zou vervolgens premieverschillen tussen zorgverzekeraars kunnen vergroten. Voor 2022 is er geen speciale regeling afgesproken om zorgkosten voor corona te verrekenen. Tegelijkertijd liggen de ziekenhuizen nog altijd vol met coronapatiënten en lijkt de pandemie nog lang niet voorbij. Dat is een belangrijke reden waarom de onderhandelingen nu zo stroef lopen.
Patiënten geen drukmiddel
De onderhandelingen mogen dit jaar dan misschien extra moeilijk zijn, maar volgens het ministerie van VWS mogen patiënten “niet als drukmiddel gebruikt worden” om de onderhandelingen vlot te trekken. Ook de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vindt het onwenselijk dat patiënten de dupe dreigen te worden van het vastlopen van de gesprekken tussen verzekeraars en zorgaanbieders.
Daarom roept men zorgaanbieders op te stoppen met onrust zaaien bij patiënten die bezig zijn met hun zorgverzekering.
“We zien dat sommige ziekenhuizen als gevolg van onderhandelingen met zorgverzekeraars patiënten proberen te bewegen om over te stappen. Dit mogen zij niet doen.”
Tegen zorgverzekeraars zegt de NZa dat zij patiënten goed moeten informeren over de contracten die zij hebben afgesloten. De verzekerden moeten – ook bij het overstappen – een eerlijk beeld hebben van de zorg die in hun verzekeringspakket zit.
Voor iedereen – patiënten, zorgverleners en verzekeraars – zijn het onzekere tijden. Door corona staat de zorg onder druk: de gewone zorg én de coronazorg. De jaarlijkse afspraken tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders zijn dit jaar daarom lastiger dan normaal.
Toch blijkt in de praktijk dat als het puntje bij paaltje komt de contracten altijd wel weer vlot getrokken worden. En gelukkig kun je via ZorgKiezer goed zien met welke ziekenhuizen een bepaalde zorgverzekering al contracten heeft. Bij andere zorgverleners kun je het beter persoonlijk vragen. Zo weet je zeker dat je de volgende keer weer bij dezelfde fysiotherapeut, orthodontist of andere zorgverlener terecht kunt.
Gebruik onze zorgvergelijker en selecteer eventueel ziekenhuizen waarvoor je sowieso verzekerd wilt zijn om de juiste zorgverzekering te vinden. Bekijk via deze pagina welke ziekenhuizen al een contract hebben.
Ik ben sinds november 2021 actief bij ZorgKiezer en op deze manier enthousiast geraakt over alles dat te maken heeft met zorgverzekeringen. Ik schrijf artikelen over de laatste wet- en regelgeving, trends binnen de zorgmarkt en nieuws rondom zorgverzekeraars.
Door klikken naar bv 2e pagina lukt niet
Door klikken naar bv 2e pagina lukt niet . Krijg als antwoord; Wrong code for coverage filter tand22/0ruchtbaarheidsbehandeling
A.u.b. Fix it
J.A.J. ten Wolde