Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Prinsjesdag: veranderingen in de zorg in 2022

Prinsjesdag 2021

Bekijk hier hier het artikel over Prinsjesdag 2022

 

Prinsjesdag 2021 is een feit. Zoals afgelopen jaar is ook dit jaar Prinsjesdag een beetje anders dan we gewend zijn. De troonrede wordt opnieuw gehouden in de Grote Kerk en blijft de gouden koets binnen staan. In verband met de coronamaatregelen wordt publiek ook verzocht om de ceremonie vanuit huis te volgen. Elk jaar wijzigt er van alles in de zorg. Wij hebben de nieuwe wijzigen op een rijtje gezet.

Dit jaar is er vanwege het demissionair kabinet en de moeizame formatie een ‘zwakke’ Prinsjesdag. Er wordt in principe geen nieuw beleid gemaakt en ligt de focus met name op het afronden van lopende zaken. Er is nog geen nieuw kabinet, maar vandaag presenteren ze toch de begroting voor 2022.

Prinsjesdag 2021

Zorgpremie stijgt opnieuw

De nieuwe rekenpremie is 1486 euro per jaar. De afgelopen jaren is de rekenpremie regelmatig gestegen. Dat de premie nu opnieuw stijgt is geen verrassing. Gezien de stijgende zorgkosten en daarbij de uitgebroken corona pandemie, kon het eigenlijk ook niet anders dan stijgen. Op jaarbasis is dit een stijging van 69 euro per persoon. De rekenpremie is een indicatie waarmee de zorgverzekeraars hun eigen nieuwe premie kunnen vaststellen. Het bedrag wat een zorgverzekeraar vraagt kan dus afwijken van de rekenpremie. De verwachting is dat ze zullen rekenen met een opslagpremie van zo’n 31 euro. Dat komt neer op een nominale premie van 1509 euro in 2022. De maandelijkse zorgpremie is dan 125,75 euro per maand. Wat de nieuwe premies precies zullen zijn, maken de zorgverzekeraars uiterlijk 12 november bekend.

Rekenpremie 2022

Opbouw van de premie

De rekenpremie wordt altijd bekend gemaakt op Prinsjesdag. Zorgverzekeraars gebruiken een opslagpremie om de rekenpremie te kunnen verhogen. Hoeveel de opslagpremie is, verschilt per verzekeraar. Er is nu een opslagpremie begroot van 31 euro. Wanneer de rekenpremie en de opslagpremie bij elkaar zijn opgeteld, heb je de maandelijkse premie die je voor de zorgverzekering betaalt. Hoeveel een zorgverzekeraar vraagt voor de zorgverzekering ligt aan een aantal factoren. Hoeveel verzekerden heeft de verzekeraar en hoeveel kosten hebben zij moeten maken afgelopen jaar. Een belangrijke factor is ook de hoeveelheid reserves die een zorgverzekeraar achter de hand heeft. Elke zorgverzekeraar is wettelijk verplicht om een financiële reserve op de plank te hebben liggen. De reserves kunnen worden ingezet bij een plotselinge toename van de zorgkosten zoals nu met de uitbraak van corona. Als blijkt dat een verzekeraar minder kosten heeft gemaakt dan begroot, kunnen zij ervoor kiezen de reserves te gebruiken om de zorgpremie omlaag te brengen.

Eigen risico nog een jaar bevroren

Het eigen risico is sinds 2016 al 385 euro. Het eigen risico is, wat we noemen, bevroren. Dat betekent dat het bedrag elk jaar gelijk bleef. Deze regeling was tot 1 januari 2022 van kracht. Dat houdt in dat het eigen risico voor aankomend jaar een flink stuk hoger had kunnen uitpakken. Eerder dit jaar werd hiervoor al door de SP aan de bel getrokken. Als ze het eigen risico niet nog een jaar zouden bevriezen, betekende dit dat het bedrag tot boven de 400 euro zou uitkomen. Er is nu gekozen om het eigen risico toch nog een jaar vast te zetten op 385 euro.

Eigen risico 2022

Nieuwe ontwikkelingen basisverzekering

Elk jaar verandert er wel iets in de samenstelling van de basisverzekering. Ook voor de zorgverzekering in 2022 zijn er een paar wijzigingen voor het basispakket.

  • Niet bewezen zorg verdwijnt uit de basisverzekering. Zorg die niet effectief is bewezen wordt niet opgenomen in het basispakket.
  • Herstelzorg na corona is verlengd tot 1 augustus 2022.
  • Duurste medicijn Zolgensma voorlopig niet opgenomen in de basisverzekering. Het medicijn kan pas in aanmerking komen als de prijs aanzienlijk omlaag gaat.
  • DNA test voor onbekende primaire tumor is opgenomen in het basispakket. De test maakt gebruik van Whole Genome Sequencing waarmee de oorsprong van de tumor te achterhalen is.
  • Advies om 3 nieuwe migraine medicijnen op te nemen in het basispakket. Het gaat om zogenoemde CGRP-remmers die preventief werken bij migraine.

Zorgtoeslag

Niet alleen de zorgpremie stijgt. Mensen met een laag inkomen, kunnen in aanmerking komen voor zorgtoeslag. Met de stijging van de premie, stijgt ook de hoeveelheid zorgtoeslag die je maximaal kan ontvangen. De zorgtoeslag is bedoeld als financiële compensatie voor mensen die niet zoveel verdienen per maand. De zorgtoeslag is aan te vragen via de belastingdienst. Je hebt alleen recht op zorgtoeslag als je 18 jaar of ouder bent, een Nederlandse zorgverzekering hebt en de Nederlandse nationaliteit hebt of een verblijfsvergunning.

Zorgverzekering vergelijken 2022

Prinsjesdag zit er weer op. Benieuwd of je bij een andere zorgverzekeraar beter af bent? Wij helpen je daarbij. Je kan nu alvast je wensen invullen voor jouw zorgverzekering van volgend jaar. De  top 3 met de zorgverzekeringen die het beste aansluiten bij jouw (nieuwe) wensen krijg je dan van ons. Je ontvangt dit per e-mail zodra alle nieuwe pakketten bekend zijn.

Laatste update op 20 september 2022 – 14:25

Reacties op “Prinsjesdag: veranderingen in de zorg in 2022

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2025 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344