Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Zijn de zorgkosten straks onbetaalbaar?

De zorgkosten in Nederland blijven ieder jaar stijgen. Vergrijzing, een toenemend aantal chronische zieken en dure medicijnen leiden ertoe dat de zorg onbetaalbaar dreigt te worden. Als we niet ingrijpen, dan is het straks te laat, zo waarschuwen de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en het Zorginstituut. 

De zorginstanties delen hun conclusie in het rapport Samenwerken aan passende zorg dat zij in opdracht van Minister van Medische Zorg, Tamara van Ark, opstelden. Beide instanties zijn grote spelers binnen de zorgsector. De NZa bepaalt tarieven in de zorg en controleert verzekeraars en zorgaanbieders. Het Zorginstituut bepaalt de invulling van het basispakket.

Sombere toekomst

Volgens beide partijen is de nood voor verandering hoog. Het is vijf voor twaalf, zo stelt het rapport. Als er niets verandert, dan besteden we in 2040 de helft van ons inkomen aan gezondheidszorg. Er moet dringen een andere koers worden ingeslagen. Doen we dit niet dan zal de zorgvraag in 2040 zo hoog zijn dat een kwart van de Nederlanders in de zorg werkt, zo stelt Sjaak Wijma, voorzitter van het Zorginstituut in de NRC.

Voorkomen in plaats van genezen

Volgens de NZa en het Zorginstituut zijn er een aantal punten waarop de zorgverlening kan worden verbeterd, namelijk:

  • Er moet meer aandacht komen voor preventie
  • Behandelingen die niet blijken te werken moeten worden gestopt
  • Er moet een betere samenwerking komen binnen de zorg

Verdienmodel

‘Zinnige zorg’ dat is de term die uitkomst moet bieden en de zorgkosten moet verlagen. Zorg wordt vergoed op basis van de uitgevoerde behandeling, niet op het succes van die behandeling. Volgens Josefien Kursten, directeur regulering van de NZa, zorgt dit voor méér behandelingen, maar niet voor betere behandelingen. Kursten: “Als je betaalt voor heupoperaties, krijg je ook heupoperaties; dat noemen we de volumeprikkel in de zorg. Het is een one size fits all-systeem, en geeft de verkeerde prikkels.”

Vergoeding van zorgkosten

Als het aan de NZa en het Zorginstituut ligt, dan komen er in de toekomst drie verschillende manieren van vergoeden. De vergoeding is gebaseerd op het type zorg dat verleend wordt:

  • Spoedeisende zorg moet voor iedereen toegankelijk zijn. De vergoeding vindt plaats op basis van beschikbaarheid. De precieze invulling is nog niet exact duidelijk. Kursten: “We denken bijvoorbeeld aan een bekostiging naar gelang de populatie in een gebied. Of een overheidssubsidie.”
  • Planbare zorg zou voortaan in ‘bundels’ gefinancierd moeten worden. Dat is een vast bedrag voor een bepaalde periode: bijvoorbeeld anderhalf jaar. De financiering per bundel in plaats van per behandeling stimuleert artsen  om na te denken over een zo gunstig mogelijk zorgverloop. Dit zet aan tot een betere samenwerking en een efficiëntere inzet van de zorgverlening.
  • Voor chronische zorg moet een ‘netwerkbekostiging’ komen. Dat gaat bijvoorbeeld om een bepaald bedrag per jaar per patiënt. “Een goede uitkomst voor de patiënt moet centraal staan, niet de uren geleverde zorg.”, aldus Kursten.

Lange adem

Ondanks de tijdsdruk en de dringende behoefte aan verandering zal het nog even duren voordat de eerste wijzigingen zichtbaar zijn. Waarschijnlijk gaan de eerste veranderingen over twee á drie jaar in. “De zorg is erg complex, zeker als je schotten wilt wegnemen tussen verschillende takken van sport”, legt Kursten uit. “We willen de partijen er goed in meenemen.”

Zorgverzekering 2021

Nu alle voorwaarden en premies voor de zorgverzekering 2021 bekend zijn, kan het vergelijken en overstappen van je zorgverzekering beginnen. Vul jouw wensen in en vind binnen enkele minuten de verzekering die bij jou past. Je kunt tot 1 januari overstappen. Heb je vragen? Ons team van ZorgToppers helpt je graag!

 

Laatste update op 3 december 2020 – 09:24 door Remco Horters.

Reacties op “Zijn de zorgkosten straks onbetaalbaar?

  1. Is het niet raar dat er medicijnen zijn die duizenden euro’s per dosis kosten…??? ? Die vergoed worden door het ziekenfonds…..!!!! En is het dan niet oneerlijk dat iemand die voor 50 euro medicijnen bij de apotheek haalt die niet vergoed krijgt.?????

    1. Ze doen dat al jaren ik heb al jaren zware pijn medicijnen (morfine) en steeds proberen ze een goedkoop middel te geven maar die blijkt bepaalde stoffen niet te hebben dan de duurdere variant. Ieder jaar gevechten. En denken ze aan de patiënt (mij) nee..om hun geld!! Dr fysiotherapeut het zelfde liedje, nu met de corona en chronische zieken hard nodig.en geven ze bij de verzekeraar express maar 9 behandelingen of je moet 1 zelf een 300p jaar bij betalen of je moet zo.n duurdere verzekering nemen.maar met een WAO is dat onbetaalbaar. Zo leven onze verzekering en apothekers

  2. Medicijnen ongeopend en nog goed te gebruiken worden weggegooid.
    Na inleveren .wel is het zo dat medicatie die bewaard moet worden in de koelkast men niet weet of dat inderdaad is gebeurd. Maar dan nog wordt er voor 45 miljoen weggegooid .dat zijn
    Bijna 317000 eigen risico klanten.men zou dan in Nederland de laagste tarieven inkomens voor dat aantal vrij eigen risico kunnen aanbieden. Om maar een geval te noemen.

  3. Ik krijg bloeddruk verlagers van 36 euro per 3 maanden maar doe er 6 maanden mee omdat ik goed oplet. Nu kreeg ik goedkope aangeboden en daar ging mijn leverwaarde van omhoog . Van 60 naar 98. Nu weer mijn duurdere maar krijg deze niet meervergoed. Betaal ze nu zelf. Schandalig vind ik het. En altijd word alles op de oudere gegooid. Terwijl de artsen de boosdoeners zijn. Die schrijven het ene naar het andere uit . Oudere nemen vaak wel 10 tabletten per dag . En diemensen weten niet beter. Veryrouwen de arts.

  4. pillen die niet gebruikt worden inleveren bij de apotheek voor hergebruik, en voldoende info geven aan de mensen wat bewaren betreft (bijvoorbeeld in de koelkast),dan kan behoorlijk wat bespaart worden op de medicijn kosten.

  5. Ze doen dat al jaren ik heb al jaren zware pijn medicijnen (morfine) en steeds proberen ze een goedkoop middel te geven maar die blijkt bepaalde stoffen niet te hebben dan de duurdere variant. Ieder jaar gevechten. En denken ze aan de patiënt (mij) nee..om hun geld!! Dr fysiotherapeut het zelfde liedje, nu met de corona en chronische zieken hard nodig.en geven ze bij de verzekeraar express maar 9 behandelingen of je moet 1 zelf een 300p jaar bij betalen of je moet zo.n duurdere verzekering nemen.maar met een WAO is dat onbetaalbaar. Zo leven onze verzekering en apothekers

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2024 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344