Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Liveblog Prinsjesdag: wat verandert er in 2021 in de zorg?

Goedemorgen! Het is Prinsjesdag 2020. En – zoals zo veel dingen dit jaar – verloopt alles vandaag net even wat anders dan normaal. Zo is er dit jaar geen rijtoer, de gouden koets blijft binnen staan en de Ridderzaal is in verband met de coronamaatregelen vervangen door de Grote Kerk. Ook binnen de zorg verandert er veel. In deze blog houden wij je op de hoogte van deze veranderingen.

Het is geen geheim dat 2020 een tumultueus en duur jaar is voor de zorgsector. Wegens het coronavirus zijn de medische kosten dit jaar een stuk hoger dan iemand had kunnen verwachten. Heeft dit effect op de plannen en begroting voor de zorg in 2021? Vandaag, op Prinsjesdag, worden al deze vragen beantwoord en wij houden je op de hoogte.

Zorgpremie stijgt

Gewoontegetrouw lekte een groot deel van de plannen voor 2021 eerder deze maand al uit. Hieruit blijkt dat de rekenpremie voor volgend jaar stijgt met gemiddeld zo’n 44 euro per jaar, per persoon. Dit komt neer op ongeveer 3,60 euro per maand. De afgelopen jaren is de rekenpremie ieder jaar gestegen. Een stijging is dan ook geen verrassing. De daadwerkelijke hoogte van de rekenpremie wordt later vandaag bekend gemaakt.

 

De afgelopen jaren is de nominale rekenpremie ieder jaar gestegen. De rekenpremie vormt slechts een indicatie. De daadwerkelijke premie wordt bepaalt door de verzekeraars zelf en wijkt vaak af van dit bedrag. Waarom is de rekenpremie dan toch zo belangrijk? Het is het bedrag waarvan de overheid verwacht dat we dit gemiddeld per persoon kwijt gaan zijn aan een basisverzekering. Door de rekenpremies van de afgelopen jaren naast elkaar te leggen krijg je een beeld van wat er volgend jaar hoogstwaarschijnlijk met jouw premie gaat gebeuren.

Eigen risico

De rekenpremie is niet het enige getal waar we met het hele land in geïnteresseerd zijn. Het andere getal is het eigen risico. Dit blijft ook in 2021 ongewijzigd. In het regeerakkoord heeft de zittende regering laten weten dat zij het eigen risico niet willen verhogen gedurende deze regeertermijn. Dit betekent dat het eigen risico op zijn vroegst pas in 2022 stijgt.

 

Corona

Het is deze Prinsjesdag olifant in de kamer: covid-19 oftewel het coronavirus. Het kan niet ongenoemd blijven in een gesprek over de zorg. De extra kosten die het virus met zich meebrengt plaatsen behoorlijke druk op het zorgbudget. Toch lijkt dit niet tot een torenhoge zorgpremie te lijden. Experts verwachten dat het merendeel van deze kosten vanuit de staatskas en de reserves van verzekeraars worden opgevangen. Hier komt later vandaag meer duidelijkheid over.

De basisverzekering is sinds juli dit jaar uitgebreid met een vergoeding voor herstelzorg voor coronapatiënten die niet op eigen kracht kunnen herstellen van het virus. Het gaat hierbij om fysiotherapie voor patiënten die ook na hun ‘herstel’ nog veel last hebben van vermoeidheid, conditieverlies, verlies in spierkracht en benauwdheid. Deze vergoeding in eerste instantie voor een jaar opgenomen in de basisverzekering. Gedurende dit jaar onderzoekt men of de revalidatiezorg inderdaad effectief is.

Nieuwe vergoedingen in de basisverzekering

Ieder jaar maakt de koning op Prinsjesdag bekend welke nieuwe vergoedingen worden toegevoegd aan de basisverzekering. Dit jaar gaat het in ieder geval om:

  • Dagbehandelingen in groepsverband voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel
  • De geneesmiddelen Lynparza, tegen eierstokkanker en axicabtagene ciloleucel (Yescarta) tegen lymfeklierkanker

Daarnaast zijn er nieuwe zorgsoorten waarvoor je géén eigen risico hoeft te betalen. Dit geldt bij:

  • De zorgkosten die een donor maakt in verband met een donatie
  • Slachtoffers van seksueel geweld die zich binnen 7 dagen melden bij een Centrum Seksueel Geweld (CSG)

Update 11:00 – dagplanning

Het is al eerder gezegd: in verband met corona verloopt deze Prinsjesdag wat anders dan normaal. Zo zijn er bijvoorbeeld veel minder mensen uitgenodigd en is het “Leve de koning. Hoera, hoera, hoera.” dit jaar komen te vervallen omdat die feestelijke hoera’s tot een verspreiding van bacteriën kunnen leiden.

Hoewel men dit jaar sterk wordt verzocht om níet naar Den Haag te komen, kunnen we alles natuurlijk wel gewoon live volgen. Vanaf 12 uur is het hele programma live op de beeldbuis te volgen.

Dagprogramma Prinsjesdag 2020:

  • 12:00 – Opstelling van de militaire erewacht bij de Grote Kerk. Vertrek Kamerleden vanaf het Binnenhof naar de Grote Kerk.
  • 12:45 – De leden van de Tweede en de Eerste Kamer nemen plaats in de Grote Kerk. Namens het kabinet zijn alleen de ministers aanwezig.
  • 13:00 – De Voorzitter opent de vergadering.
  • 13:10 – Vertrek per auto van Koning en het Koninklijk gezelschap van Paleis Noordeinde naar de Grote Kerk. Het Koninklijk gezelschap bestaat uit:
    • drs. C. Breedveld, Grootmeester en drs. M.L.A. Gravin van Zuylen van Nijevelt-den Beer Poortugael, Grootmeesteres.
    • Prins Constantijn en Prinses Laurentien.
    • Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima.
    • Schout-bij-nacht drs. L.H.I. Brummelaar MPM, Adjudant-generaal.
  • 13:15 – Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en het Koninklijk gezelschap komen aan bij de Grote Kerk. In de Grote Kerk spreekt de Koning de Troonrede uit. Daarin geeft de regering aan wat de belangrijkste plannen zijn voor het komende jaar.
  • 13:45 – Kamerleden keren terug op het Binnenhof.
  • 15:00 – De minister van Financiën biedt het koffertje met daarin de Miljoenennota en Rijksbegroting aan de Tweede Kamer aan.

Update 12:30 – Live-uitzending is begonnen

De live-uitzending van de NOS is begonnen. Nog zo’n drie kwartier en dan spreekt de koning de troonrede uit. Wij zitten er klaar voor!

Update 13:45 – Troonrede: waardering voor de zorg

De troonrede is ondertussen afgelopen en koning Willem Alexander en het koninklijk gezelschap hebben de Grote Kerk verlaten. In de troonrede sprak de koning nogmaals nadrukkelijk zijn dank uit voor iedereen die werkzaam is in de zorg. Dat die dank niet alleen uit woorden bestaat, blijkt uit de zorgbonus die de koning belooft.

“Tot slot is door het coronavirus nog duidelijker geworden hoe belangrijk het is ervoor te zorgen dat ook voor volgende generaties de beste zorg beschikbaar blijft. Uit vele internationale vergelijkingen blijkt dat de Nederlandse zorg van wereldklasse is. Maar dat neemt niet weg dat er een grens is aan de spankracht van de zorginstellingen en de mensen die er werken. Voor de korte termijn moeten we daar lessen uit trekken om voorbereid te zijn op een mogelijke tweede golf. Voor de lange termijn dringen zich andere lessen op, die bijvoorbeeld te maken hebben met de organisatie van de zorg en de werkdruk van het zorgpersoneel, de vraag of meer zorg op afstand mogelijk is en de noodzaak van preventie en zorginnovaties. Het kabinet komt met voorstellen om zoveel mogelijk mensen voor de zorg te behouden en nog meer mensen te verleiden voor deze sector te kiezen, bijvoorbeeld met meer doorgroeimogelijkheden, minder administratie en meer zeggenschap. De waardering voor de werkers in de zorg komt ook tot uitdrukking in een extra bonus voor extra inspanningen, dit jaar en volgend jaar.”
Koning Willem Alexander – Troonrede 2020

Verder benadrukt de koning hoe belangrijk samenwerking en goede voorbereiding zijn – juist nu – ten tijde van corona. Een goede voorbereiding op een eventuele tweede golf én investering in het zorgpersoneel zijn daarbij erg belangrijk. Een investering waarbij de belasting van het bestaande zorgpersoneel afneemt en er nieuw zorgpersoneel wordt aangetrokken.

Update 16:30 – Einde Prinsjesdag

Prinsjesdag is weer voorbij en daarmee komt er ook een einde aan deze blog, maar niet voordat we de belangrijkste ontwikkelingen nog even bij langs zijn gegaan.

  • De rekenpremie stijgt in 2021 naar 1417 euro per jaar. Een stijging van zo’n 44 euro ten opzichte van vorig jaar.
  • Het eigen risico blijft ongewijzigd.
  • Doordat de premie stijgt, stijgt de zorgtoeslag ook. Dit voorkomt dat huishoudens die recht hebben op zorgtoeslag, moeten inleveren. Per saldo stijgt de maximale zorgtoeslag voor eenpersoonshuishoudens met circa € 44 en voor meerpersoonshuishoudens met circa € 99.
  • De basisverzekering dekt in 2021:
    • Dagbehandelingen in groepsverband voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel
    • De geneesmiddelen Lynparza, tegen eierstokkanker en axicabtagene ciloleucel (Yescarta) tegen lymfeklierkanker
  • De volgende zorgsoorten vallen in 2021 niet onder het eigen risico:
    • De zorgkosten die een donor maakt in verband met een donatie
    • Slachtoffers van seksueel geweld die zich binnen 7 dagen melden bij een Centrum Seksueel Geweld (CSG)

Met deze samenvatting komt er een eind aan deze blog en Prinsjesdag 2020. Heb je nog vragen? Laat een comment achter of stuur ons een berichtje op Facebook of Instagram.

Verslag Prinsjesdag 2020

Wil jij weten wat er nog meer veranderd? Houdt ons blog, onze website én onze Facebook en Instagram in de gaten. Hier houden we je op de hoogte!

Benieuwd naar Prinsjesdag 2021. Wij hebben de ontwikkelingen op het gebied van de zorgverzekering voor je uitgewerkt.

Laatste update op 21 september 2021 – 16:16 door Claire Langenhoff.

Reactie op “Liveblog Prinsjesdag: wat verandert er in 2021 in de zorg?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2025 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344