Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Patiënten eerder toegang tot nieuwe kankermedicijnen

Nieuwe kankermedicijnen zijn vaak enorm duur. Die hoge kosten zorgen ervoor dat het vaak jarenlang duurt voordat deze veelbelovende medicijnen voor vergoeding in aanmerking komen. Daarom hebben oncologen, verzekeraars en het Zorginstituut Nederland (ZiN) de handen ineen geslagen. Met het Drug Access Protocol (DAP) willen zij medicijnen sneller beschikbaar maken.

Nieuwe kankermedicijnen kosten vaak minstens 100.000 euro per patiënt per jaar. Daarom doet de overheid eerst jaren  onderzoek voordat zij de vergoeding voor nieuwe medicijnen laten opnemen in de basisverzekering. Hierdoor moeten kankerpatiënten vaak jaren wachten voordat ze gebruik kunnen maken van deze veelbelovende medicijnen. Als gevolg van het DAP kunnen deze medicijnen waarschijnlijk minstens een half jaar tot een jaar eerder beschikbaar komen. Tegelijkertijd worden er prijsafspraken gemaakt met de fabrikant.

Zeldzaam

Het probleem zit deels in de zeldzaamheid van bepaalde kankersoorten. Bij zeldzamere kankersoorten zijn er simpelweg minder patiënten om de effectiviteit te toetsen, waardoor de testfase langer duurt. Borstkanker en dikkedarmkanker komen bijvoorbeeld veel vaker voor. Hierdoor is het mogelijk om grote onderzoeken te doen waardoor het makkelijker is om te beoordelen of de nieuwe behandeling beter werkt dan de bestaande behandeling.

Sneller beschikbaar

Ondertussen is het eerste medicijn goedgekeurd via het DAP. Het gaat om Cemiplimab van de farmaceut Sanofi. Dit medicijn werkt tegen plaveiselcelcarcinoom, een slecht te opereren vorm van huidkanker. Cemiplimab wordt vier maanden lang kosteloos verstrekt. In die vier maanden worden de patiënten nauwkeurig gemonitord en die data gaat naar de fabrikant. Als de tumor na die tijd is gekrompen of gelijk is gebleven dan wordt de vergoeding opgenomen in de basisverzekering. Door middel van deze aanpak kunnen patiënten met een zeldzame vorm van kanker eerder profiteren van nieuwe medicijnen.

Vijf ziekenhuizen

Vijf ziekenhuizen maken op dit moment gebruik van het DAP:

  • Antoni van Leeuwenhoek te Amsterdam,
  • Erasmus MC te Rotterdam,
  • Maastricht UMC+,
  • Nijmeegse Radboudumc
  • UMC Groningen

Specialisten uit andere ziekenhuizen kunnen hun patiënten eventueel naar een van deze ziekenhuizen doorverwijzen.

Zorgverzekering 2021

Heb je vragen over jouw zorgverzekering of ben je nog op zoek naar een nieuwe zorgverzekering? Dan denken onze ZorgToppers graag met je mee! Wil jij altijd op de hoogte zijn van het laatste zorgnieuws? Volg ons op Instagram en Facebook.

Bron: NOS

Laatste update op 25 januari 2021 – 17:13

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2025 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344