Hoe werkt de vergoeding van medicijnen?
In 2018 maakte 65,87% van de Nederlanders gebruik van medicijnen. Dit is een groot deel van de bevolking. De basisverzekering vergoedt medicijnen, maar niet alle medicijnen. Hoe werkt de vergoeding hiervan nou precies? Vind het hieronder uit.
Inhoudsopgave
Het geneesmiddelen vergoeding systeem
Het Geneesmiddelen Vergoeding Systeem (GVS) regelt de vergoeding voor medicatie. In het GVS staan de medicijnen geregistreerd die alle zorgverzekeraars vergoeden. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bepaalt welke medicijnen hierin komen te staan. Hierbij worden zij geadviseerd door het Zorginstituut Nederland. De vergoeding hiervan gaat vanuit de basisverzekering. Soms is er wel een eigen bijdrage van toepassing. Daarnaast is ook het eigen risico van toepassing. Op sommige geneesmiddelen is geen eigen risico van toepassing. Een voorbeeld hiervan is de griepprik, wanneer je tot een risicogroep behoort.
Op de website Medicijnkosten.nl kun je opzoeken welke medicijnen zijn opgenomen in het GVS. Daarnaast vind je informatie over de vergoeding van de geneesmiddelen. Je kunt bijvoorbeeld zien of je een eigen bijdrage moet betalen en hoe hoog deze is. Wanneer het medicijn dat je gebruikt niet geregistreerd staat in het GVS, vergoedt de verzekeraar dit doorgaans niet vanuit de basisverzekering. Wanneer je dit toch vergoed wil krijgen, kun je je aanvullend verzekeren. Alleen in bijzondere omstandigheden is het toch mogelijk om dit vanuit de basisverzekering vergoed te krijgen:
– Er is in Nederland geen behandeling mogelijk voor de ziekte en het niet geregistreerde medicijn is de enige optie
– Je lijdt aan een ziekte die in Nederland bij minder dan 1 op de 150.000 inwoners voorkomt
– De werkzaamheid van het niet geregistreerde medicijn moet wetenschappelijk onderbouwd zijn.
In het GVS zijn ook medicijnen opgenomen waarbij je aan voorwaarden moet voldoen om deze vergoed te krijgen. Alleen als je aan deze voorwaarden voldoet krijg je dit vergoed. Dit gebeurt bij specifieke aandoeningen.
Preferentiebeleid van medicijnen
In het GVS zijn een aantal medicijnen gegroepeerd aan de hand van werkzame stoffen. Wanneer er meerdere medicijnen zijn met dezelfde werkzame stof, bepaalt de verzekeraar zelf welke variant zij vergoeden. Dit is het preferentiebeleid. Alleen bij medische noodzaak geldt hierop een uitzondering. De verzekeraar moet per werkzame stof minimaal één medicijn vergoeden. De verzekeraar mag er ook voor kiezen om alle medicijnen te vergoeden, dan is er geen preferentiebeleid van toepassing. Het doel van het preferentiebeleid is om geneesmiddelenleveranciers te laten concurreren op prijs. Op deze manier kunnen de totale uitgaven aan geneesmiddelen dalen.
Eigen bijdrage bij medicijnen
Wanneer je medicijnen voorgeschreven krijgt van je huisarts of specialist vergoedt de basisverzekering deze over het algemeen wel. Het kan voorkomen dat de zorgverzekeraar alleen de goedkoopste variant volledig vergoedt. Voor een duurder variant geldt dan een eigen bijdrage.
Daarnaast stelt de overheid een maximale vergoeding vast aan medicijnen. Wanneer de prijs van het medicijn hoger is dan dit maximumbedrag, geldt er ook een eigen bijdrage. Voor deze eigen bijdrage kun je je aanvullend verzekeren. Het maximumbedrag van de eigen bijdrage is 250 euro per verzekerde per kalenderjaar.
ADHD-medicatie
De basisverzekering vergoedt ook ADHD-medicatie. Veelgebruikte ADHD-medicijnen zijn Ritalin, Dexamfetamine, Medikinet, Strattera of Concerta. De basisverzekering vergoedt alleen Ritalin volledig. Voor de overige medicatie geldt een eigen bijdrage onafhankelijk van je leeftijd. Ook voor deze eigen bijdrage kun je je aanvullend verzekeren. Wanneer je jonger dan 18 jaar bent betaal je geen eigen risico.
Zorgverzekering 2021
Nu alle voorwaarden en premies voor de zorgverzekering 2021 bekend zijn, kan het vergelijken en overstappen van je zorgverzekering beginnen. Vul jouw wensen in en vind binnen enkele minuten de verzekering die bij jou past. Je kunt tot 1 januari overstappen. Heb je vragen? Ons team van ZorgToppers helpt je graag!
Laatste update op 27 december 2024 – 16:18
Wilt u ophouden telkens berichten te sturen heb mij daar totaal niet voor aangemeld dus ophouden met die rommel.