Coronatest – hoe werkt de vergoeding?
Wanneer je klachten hebt die passen bij het coronavirus, moet jij je laten testen. Maar wat als je geen klachten hebt en je wel een coronatest wil doen? Sinds 1 december 2020 kun je ook zonder klachten je laten testen. Hoe zit het met de vergoeding van deze coronatesten?
Inhoudsopgave
Coronatest bij klachten
Voorheen kon iedereen die corona gerelateerde klachten had zich al laten testen. Je kunt je melden bij de GGD voor een gratis test. Een ziekenhuis, GGZ-instelling of instelling voor eerstelijns verblijf kunnen ook coronatesten uitvoeren. Wanneer je hevige klachten hebt is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Ga niet gelijk langs, maar bel eerst naar de praktijk.
Coronatest zonder klachten
Het kan gebeuren dat je in nauw contact geweest bent met iemand die een positieve uitslag op de coronatest had. Als je nauw contact met een besmet persoon hebt gehad moet je in quarantaine. Wanneer dit gebeurt kun je het fijn vinden om zelf ook een test te laten doen, terwijl je (nog) geen klachten hebt. Sinds 1 december is dit mogelijk. Mensen kunnen zich tijdens de quarantaine periode laten testen bij een GGD-teststraat. Dit kan met een PCR-test welke het virus al twee dagen voor de eerste ziektedag aan kan tonen. Bijna iedereen krijgt na 7 dagen klachten, je kunt dus al vanaf dag 5 van de quarantaine een coronatest laten doen. Je mag uit quarantaine wanneer deze uitslag negatief is. De test eerder laten afnemen dan de minimaal gestelde 5 dagen heeft geen zin. Het is dan nog te vroeg om te kunnen testen op het coronavirus. Als je na een negatieve uitslag op een later moment toch nog klachten krijgt, dan kan je opnieuw een test laten uitvoeren. Er is namelijk een hele kleine kans dat je alsnog ziekteverschijnselen krijgt.
Als je jezelf hebt laten testen tijdens je quarantaine periode en hierdoor eerder uit quarantaine kunt, is het wel verstandig om uit voorzorg contact met kwetsbaren te vermijden. Vermijd dit contact in ieder geval tot de tiende dag na het laatste contactmoment met de besmette persoon.
Een coronatest laten doen tijdens de quarantaine brengt niet alleen het voordeel dat je eventueel eerder uit quarantaine kunt. De virusinfecties kunnen ook eerder opgespoord worden. Zo worden anderen hier eerder over geïnformeerd en kun je zelf ook voorkomen dat je mensen besmet, doordat je eerder in isolatie gaat.
Vergoeding van de test
Voor de kosten van een coronatest bij de GGD hoef je niks te betalen, de overheid betaalt dit. Wanneer je bij de huisarts een test laat doen, vergoedt de basisverzekering dit en hoef je dit dus ook niet zelf te betalen. Het eigen risico is bij de huisarts niet van toepassing. Als je in het ziekenhuis, een GGZ instelling of een instelling voor eerstelijns verblijf getest bent, geldt het eigen risico wel. Wanneer je het eigen risico al volledig verbruikt hebt, betaal je ook hier niks. Wanneer je een test buiten deze instellingen om doet betaal je de kosten zelf.
Corona zelftest
Sinds kort is het ook mogelijk om een corona zelftest te doen. Dit is een sneltest die je bij de apotheek of drogist kan kopen. De corona zelftest is een minder nauwkeurige test die het aantal besmettingen moet voorkomen. De zelftest doe je door met een verkort wattenstaafje in je neus slijmvlies af te nemen. De test meet het aantal antigenen in het neusslijmvlies. Bij een positief resultaat is de kans zeer waarschijnlijk dat je besmet bent met het coronavirus. Je moet dit laten bevestigen door een PCR test bij een teststraat. Bij een negatief resultaat kan je nog steeds besmet zijn, maar heeft de test niet genoeg antigenen kunnen meten. Het is daarom belangrijk dat als je kiest voor een zelftest dat je deze goed uitvoert. Lees daarom de gebruiksaanwijzing goed door. De kosten voor de corona zelftest komen volledig voor eigen rekening en worden niet door de zorgverzekering vergoed.
Coronatest en het buitenland
Voordat je op reis gaat is het altijd verstandig om het reisadvies te bekijken. Soms heb je een COVID-19-vrij-verklaring nodig om op reis te kunnen. Deze geeft de GGD of huisarts niet af, je zult dit dus bij een commerciële partij moeten doen. De kosten hiervan betaal je zelf.
Als je klachten krijgt terwijl je in het buitenland bent, volg dan de lokale adviezen op. Als je een verzekering hebt welke medische kosten in het buitenland vergoedt, dan geldt dat ook voor de medisch noodzakelijke zorg omtrent corona in het buitenland. Wanneer je in het buitenland een test hebt gedaan met een positieve uitslag, is het niet toegestaan om naar Nederland te reizen. Je mag pas weer naar Nederland komen wanneer je 24 uur lang geen klachten meer hebt gehad.
Op dit moment krijg je na terugkomst op de luchthaven geen coronatest. Als je klachten krijgt na bezoek in het buitenland kun je je bij de GGD laten testen.
Zorgverzekering 2021
Je hebt nog tot het einde van de maand om over te stappen! Alle voorwaarden en premies voor de zorgverzekering 2021 vind je op ZorgKiezer.nl. Hier kun je jouw zorgverzekering direct vergelijken en overstappen naar een nieuwe zorgverzekering. Vul jouw wensen in en vind binnen enkele minuten de verzekering die bij jou past. Je kunt tot 1 januari overstappen. Heb je vragen? Ons team van ZorgToppers helpt je graag!
Laatste update op 12 april 2021 – 15:16
Als .>>> g r e n s bewoner Nederland >>>geb. 20 aprIl 1946 – ALLEENSTAAND VOORWAARDEN:
OPBNAME IN ZIEKENHUIIS BELGIE OF FRANKRIJK !!! WELKE DEKKING EN VOORWAARDEN ???
I D E M >>> VOOR PARTNER: geb. 7 juli 1987
Ik wil mij afmelden voor julie e-mails.
Als je geen klachten en toch covid19 heb dan werkt de vaccin niet dus iedere mensen moet eerste zich laten test voor ze de vaccin toegediend krijgen . Voor mijn onbegonnen werkt . Maar ja
Afmelden van jullie mails