Basisverzekering uitgebreid met dure gentherapie
De afgelopen maanden bestond het zorgnieuws grotendeels uit coronaberichten en informatie over het overstappen. In die hectiek is een opmerkelijke doorbraak naar de achtergrond verschoven. Na meer dan twintig jaar aan onderzoek komt er een nieuwe, peperdure behandeling tegen een erfelijke netvliesaandoening in het basispakket.
Het zal je maar gebeuren: je bent vanaf je geboorte slechtziend en je zicht gaat alleen maar verder achteruit. De kans is groot dat je voor je veertigste volledig blind bent. Voor mensen met ‘leber congenitale amaurosis’ is dit de realiteit. De aandoening is extreem zeldzaam. Jaarlijks komen er in Nederland één tot twee nieuwe patiënten bij. De klachten ontstaan door een aangeboren afwijking aan het RPE65-gen.
Inhoudsopgave
Gentherapie
De behandeling die nu in de basisverzekering is opgenomen heet Luxturna. Het betreft een vorm van gentherapie waarbij een arts een onschuldig virus gebruikt om een gezond gen bij de patiënt in te brengen. Dit gezonde gen neemt dan de werking over van het defecte gen. De behandeling hoeft slechts één keer plaats te vinden. Helaas werkt het wel alleen bij mensen die nog enigszins kunnen zien.
Brede inzetbaarheid gentherapie
Gentherapie kan een oplossing vormen voor talloze ziekten die door een defect gen worden veroorzaakt. Toch is dit pas de tweede vorm van gentherapie die in de basisverzekering is opgenomen. Dit komt doordat er jarenlang onderzoek voor nodig is én doordat de behandelingen extreem duur zijn.
De gentherapieën kosten tonnen per patiënt. De behandeling tegen de netvliesaandoening hoeft maar één keer plaats te vinden, maar kost wel 600.000 euro. In mei 2020 werd er al een gentherapie tegen lymfeklierkanker aan de basisverzekering toegevoegd. Die behandeling kost zo’n 400.000 euro.
Stijgende medicijnkosten
De verwachting is dat er de komende jaren steeds meer gentherapieën beschikbaar komen. Dit is uiteraard ontzettend positief voor de betreffende patiënten, maar het betekent wel dat de medicijnkosten flink gaan stijgen. Dure medicijnen moeten in Nederland eerst beoordeeld worden door het Zorginstituut, een adviesorgaan van de overheid. Daarna beslist de minister van Medische Zorg of het middel wordt opgenomen in het basispakket.
Zorgverzekering 2021
Wil jij altijd op de hoogte zijn van het laatste zorgnieuws? Volg ons op Instagram en Facebook. Heb je vragen over jouw zorgverzekering? Onze ZorgToppers denken graag met je mee!
Laatste update op 4 januari 2021 – 17:22