7 tips bij het overstappen van zorgverzekering
Ben jij op zoek naar een nieuwe zorgverzekering? ZorgKiezer helpt je eenvoudig en snel om de beste match te vinden. We hebben alle premies en voorwaarden voor de zorgverzekeringen op een rijtje gezet. Dat betekent dat het vergelijken en overstappen kan beginnen! Door ieder jaar te kijken welke verzekering het beste bij jou past, kun je honderden euro’s per jaar besparen.
Inhoudsopgave
Overstappen is simpel
Veel mensen zien er tegenop om hun verzekeringszaken te regelen, maar dat is helemaal niet nodig. Overstappen kan eenvoudig en snel. Regel het direct op ZorgKiezer.nl of lees eerst onze handige tips voor overstappen door:
1. Overstappen? Kijk welke zorg je nodig hebt
Allereerst is het belangrijk om te kijken waar je voor verzekerd wilt zijn. Het is misschien niet mogelijk om de toekomst te voorspellen, maar terugblikken op de zorgkosten van de afgelopen jaren kan wel veel informatie geven! Weet je niet meer zo goed wat voor zorg je hebt gebruikt? geen probleem! Je kunt met je DigiD inloggen bij je huidige verzekeraar. Op jouw persoonlijke pagina kun je precies zijn wat voor zorg je hebt gebruikt.
Het kan ook verstandig zijn om vast vooruit te kijken. Misschien wil jij in 2021 proberen om zwanger te worden, of ben je binnenkort aan steunzolen toe. Maak een lijstje van alle zorg die je nodig verwacht te hebben.
2. Bepaal de hoogte van je eigen risico
In Nederland kennen we een verplicht eigen risico van 385 euro per jaar voor iedereen die ouder is dan 18 jaar. Het eigen risico geldt voor een groot deel van de zorg die is opgenomen in de basisverzekering. Stel je voor:
Je breekt je been en moet naar het ziekenhuis. Het maken van foto’s, het gipsen van het been en de controles leidt samen tot een rekening van een 600 euro. De eerste 385 euro moet je zelf betalen. De rest van de rekening (215 euro) krijg je vergoed vanuit je verzekering. Later dat jaar krijg je een antibiotica kuur voor een longontsteking. Hier hoef je niks voor te betalen, want je eigen risico is al volledig verbruikt.
Je kunt er voor kiezen om je verplicht eigen risico aan te vullen met een vrijwillig eigen risico. Het verhogen van het eigen risico levert bij veel verzekeraars een korting op de premie op. Als je over het algemeen weinig tot geen zorg uit de basisverzekering nodig hebt, dan kun je op deze manier besparen op je premie. Let op: als je onverwacht toch medische zorg nodig hebt, dan zijn de kosten die voor eigen rekening komen wel een flink stuk hoger. Je kunt je eigen risico maximaal verhogen tot 885 euro.
3. Bekijk van welke zorgverleners je graag gebruik maakt
Of je nu de beste fysiotherapeut ter wereld hebt of al onder behandeling bent bij het lokale ziekenhuis: het is fijn als je nieuwe zorgverzekering jouw zorgverleners vergoed. Er zijn een aantal soorten basisverzekeringen:
- Restitutiepolissen: hiermee kan je altijd naar de zorgverlener die jouw voorkeur heeft.
- Naturapolissen: hiermee kan je naar alle zorgverleners met wie jouw verzekeraar een contract heeft gesloten. Vaak zijn dit er behoorlijk veel, maar niet allemaal.
- Budgetpolissen: je kunt bij een beperkt aantal zorgverleners terecht tenzij het om spoedeisende zorg gaat.
Wil je gebruik blijven maken van bepaalde zorgverleners? Check dan of deze vergoed worden door jouw nieuwe basisverzekering!
4. Kijk of je in aanmerking komt voor collectiviteitskorting
Bij veel verzekeraars kun je korting krijgen op je premie. Dit noemen we collectiviteitskorting. Dit kan bijvoorbeeld gaan om een studentenkorting, of om een korting via je werkgever. Ga je via ZorgKiezer overstappen? Dan kun je bij een aantal verzekeraars gebruik maken van de ZorgKiezer collectiviteitskorting.
Ga voor meer informatie naar collectieve zorgverzekering of collectiviteitskorting voor het landelijk beleid.
5. Voorkom dat je oververzekerd bent
Het is verstandig om een goede verzekering af te sluiten, maar het is zonde om geld te besteden aan iets dat je niet nodig hebt. Er zijn veel situaties waarin het voordeliger kan zijn om de rekening zelf te betalen in plaats van het mee te verzekeren, bijvoorbeeld:
- Orthodontie voor volwassenen: ben je ouder dan 18 en heb je orthodontie nodig? Kijk dan goed of het de moeite waard is om dit te verzekeren. Verzekeringen met een vergoeding voor orthodontie voor volwassenen zijn erg prijzig, terwijl de vergoeding die je krijgt relatief laag is.
- Brillen en lenzen: de vergoeding voor brillen en lenzen geldt vaak voor een aantal jaar, bijvoorbeeld: 150 euro per drie jaar. Dit betekent dat je drie jaar premie moet betalen en slechts een vergoeding van 150 euro ontvangt. Dit loont meestal niet.
- Tandarts: heb jij een gezond gebit en ga je eigenlijk alleen voor controle naar de tandarts? Dan is het vaak goedkoper om de rekening zelf te betalen. Een controle en het reinigen van je tanden kost een paar tientjes. Het afsluiten van een tandverzekering kost vaak veel meer.
6. Betaal per jaar
Kun je het je veroorloven om de jaarpremie in 1x te betalen? Dan kun je besparen op je premie! Veel verzekeraars geven korting op de premie bij jaarbetaling. Deze korting ligt over het algemeen rond de 3%. Het lijkt misschien niet veel, maar je betaalt al snel minstens duizend euro aan premie per jaar, dus dan tikt het snel aan!
7. Maak een individuele vergelijking
Wil je samen met je partner overstappen? Dan is het verstandig om een individuele vergelijking te maken. Het gebeurt vaak dat verzekeraar A de beste optie is voor jou, terwijl verzekeraar B beter bij jouw partner past. Hebben jullie exact dezelfde wensen / zorgbehoefte? Dan kun je wel een vergelijking voor meerdere personen maken.
Overstappen zorgverzekering
Heb je vragen over jouw zorgverzekering of ben je op zoek naar een nieuwe zorgverzekering? Onze ZorgToppers denken graag met je mee! Volg ons op Instagram en Facebook en blijf op de hoogte van het laatste zorgnieuws.
Laatste update op 28 oktober 2024 – 14:42
Handige tips bij overstappen van verzekering, vooral de collectiviteitskorting scheelt een hoop geld. Kan nu vaker naar fysiotherapie