Zo verzeker je orthodontie voor je kind
Heeft je kind binnenkort een beugel nodig? De kosten voor orthodontie kunnen flink oplopen. De vergoedingen voor orthodontie, ook onder de 18, veranderen jaarlijks. Zo hanteren inmiddels veel zorgverzekeraars een wachttijd. Ook krijg je niet bij alle aanvullende verzekeringen een vergoeding van 100%. ZorgKiezer helpt je bij de keuze voor het juiste pakket in 2020.
Een orthodontiebehandeling is een duur traject. De tarieven voor de tandheelkunde en orthodontie stijgen per 1 januari 2020 met 1,7 procent. Als je kind een beugel nodig heeft, is het handig om je hier op tijd in te verdiepen. Orthodontie wordt vrijwel nooit vergoed vanuit de basisverzekering. Voor een vergoeding door je verzekeraar is een aanvullende verzekering dus essentieel. Helaas vergoedt deze verzekering maar zelden de volledige kosten, en moet je dus vaak zelf bijbetalen.
Inhoudsopgave
Orthodontie voor je kind in het kort
- Kinderen kunnen gratis naar de tandarts vanuit het basispakket.
- Orthodontie valt bij sommige verzekeraars in het aanvullende pakket, bij andere zorgverzekeraars in het tandartspakket.
- De meeste zorgverzekeraars leggen de grens op 18, sommige verzekeraars trekken dit door naar 22.
- Een orthodontievergoeding is meestal eenmalig. Per kind sluit je een aanvullende verzekering af voor orthodontie.
- Bij alle grote zorgverzekeraars geldt een wachttijd van een jaar.
- De kosten verschillen per gebit en per kind.
- Gemiddeld kost een beugel tussen de 2000 en 3000 euro.
- Dit zijn de vergoedingen in 2020 voor orthodontie tot 18 jaar.
- Dit zijn je goedkoopste opties in 2020.
- Kosten verschillen per orthodontist. Vraag een aantal offertes op!
Zorgverzekering orthodontie voor kind tot 18 jaar
Voor de kosten van orthodontie kun je je verzekeren. Deze vergoeding komt dan uit de aanvullende verzekering. Een orthodontie behandeling van uw kind tot 18 jaar kan bij sommige verzekeraars al meeverzekerd worden wanneer de ouders een aanvullend pakket hebben gekozen. Check dit altijd bij je verzekeraar. In de meeste gevallen moet je voor een vergoeding van orthodontie voor kinderen echter een aparte aanvullende verzekering afsluiten. De kosten worden alleen vergoed vanuit de basisverzekering als je kind een ernstige ontwikkelings- of groeistoornis van de mond, het gebit of de kaak heeft.
Kostenplaatje verschilt per kind en gebit
De orthodontietarieven voor 2020 zijn vastgesteld door de overheid. Toch kun je de precieze kosten voor een beugel niet berekenen vooraf. Een beugeltraject bestaat uit verschillende onderdelen, met eigen codes. Per code is er een tarief vastgesteld. Je orthodontist bepaalt welke onderdelen nodig zijn voor de beugel van je kind. De kosten hangen daarnaast af van de lengte van het beugeltraject, de hoeveelheid controles en het aantal keer dat er foto’s van het gebit gemaakt worden. Kosten verschillen dus per gebit en per kind. Gemiddeld genomen kost een beugel al snel zo tussen de 2.000 en 3.000 euro. Je kunt bij orthodontisten een offerte opvragen.
Volledige vergoeding? Bijna nooit
Een beugel is bijna nooit volledig verzekerd. Er zijn verzekeraars die 100% vergoeden, maar bijvoorbeeld tot maximaal 2000 euro. Andere verzekeraars vergoeden tot 2500, maar dan 75% van de kosten. Geen wachttijd? Dit zie je vaak terug in de maximale vergoeding, die dan bijvoorbeeld slechts 1000 euro is. Bij orthodontie is het dus vaak zo dat je, ondanks dat je een aanvullende verzekering hebt, toch nog een eigen bijdrage moet betalen. Vergelijk de verschillende verzekeraars goed voordat je de behandeling start.
Een jaar wachttijd
De meeste verzekeraars hanteren een wachttijd voor orthodontie. Bijvoorbeeld: de wachttijd voor orthodontie onder de 18 jaar is een jaar. Dan kan je in het eerste jaar geen beroep doen op deze vergoeding. Pas in het tweede jaar dat je verzekerd bent, kan je een beroep doen op de vergoeding voor orthodontie. Heeft de tandarts aangegeven dat jouw kind een beugel nodig heeft? Kijk dan of je huidige zorgverzekeraar dit vergoedt. Zo niet, dan kun je beter overstappen. Bij sommige verzekeraars kun je dan alsnog starten met de behandeling in 2020. ZorgKiezer stelde een top 3 voor je samen met verzekeraars waar je direct verzekerd bent en geen wachttijd hebt. Dit zijn vaak wel duurdere pakketten, zonder 100% vergoeding. Wil je liever wat lager aanvullend verzekerd blijven, kies dan voor goedkopere opties waar je 100% verzekerd bent maar wel een jaar wachttijd hebt.
Medische acceptatie
Bij het afsluiten van een zorgverzekering is elke zorgverzekeraar verplicht je te accepteren voor de basisverzekering. Voor een aanvullende zorgverzekering geldt dit echter niet. Voor een aanvullende zorgverzekering kan medische acceptatie gelden. Medische acceptatie houdt in dat een zorgverzekeraar jouw zorgkosten gaat inschatten. Zorgverzekeraars bekijken voordat je wordt geaccepteerd welke zorgkosten je nu maakt, je in het verleden hebt gemaakt en of je deze in de toekomst zal gaan maken. De zorgverzekeraar bepaalt dan of er een grote kans is dat er veel zorgkosten gemaakt gaan worden. Vinden zij het risico te groot dan kan het zijn dat de zorgverzekeraar je niet accepteert voor de aanvullende zorgverzekering. In de vergelijker van ZorgKiezer herken je dit door het vinkje ‘Direct verzekerd’. Is deze niet groen, dan geldt een medische acceptatie.
Meer vragen over vergoedingen voor orthodontie voor je kind? Ons team staat voor je klaar! Lees ook onze handige Q&A over overstappen van zorgverzekering.
Laatste update op 5 december 2019 – 11:41
Expert op het gebied van het financiële product zorgverzekeringen, gericht op consumenten. Telefonisch en schriftelijk contact met consumenten om hen, op basis van hun wensen, te begeleiden in welke zorgverzekering passend is. WFT zorg (Wet op financieel toezicht) certificering behaald in 2018.
Goed om te weten dat een orthodontievergoeding meestal maar eenmalig is. Mijn kinderen zijn ook toe aan een beugel en ik ben mij aan het verdiepen in de verzekeringsopties. Ook wachten we nog even af welk advies onze tandarts ons kan geven.