Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Wel of geen griepprik: de voor- en nadelen

De wintermaanden komen er weer aan en dat brengt meer met zich mee dan alleen de kou. Tijdens de winter duikt ieder jaar weer de griep op in Nederland. Daarom noemen we dit ook wel de seizoensgriep. Wil je beschermd zijn tegen deze seizoensgriep? Dan kun je de griepprik halen. Dit kun je het beste doen tussen half oktober en eind november. 

Koorts, keelpijn en/of hoesten, spierpijn, vermoeidheid, hoofdpijn en koude rillingen zijn klachten die voorkomen bij griep. Het influenzavirus veroorzaakt griep. Er zijn veel verschillende soorten griepvirussen. In het vaccin tegen griep zitten verschillende soorten dode griepvirussen. Dit is niet schadelijk voor je, je kunt namelijk alleen griep krijgen van een levend virus. De griepprik zorgt voor de aanmaak van afweerstoffen in het lichaam. Deze afweerstoffen beschermen je tegen de griepvirussen die in de griepprik zitten. De kans op griep is kleiner doordat het lichaam afweerstoffen aangemaakt heeft. Het komt voor dat mensen die gevaccineerd zijn toch griep krijgen, maar de prik zorgt er dan wel voor dat de griep je minder ziek maakt.

Voor wie is de griepprik?

De griepprik is gratis voor mensen die erg ziek kunnen worden door de griep. Deze mensen vallen onder één van de risicogroepen en krijgen van de huisarts een uitnodiging voor de jaarlijkse griepprik. Je kunt zelf kiezen of je van het aanbod gebruik maakt, de griepprik is namelijk niet verplicht. Je krijg de prik gratis wanneer je:

  • 60 jaar of ouder bent
  • een hart- of vaatziekte hebt die niet meer overgaat
  • een longziekte hebt
  • diabetes hebt
  • een nierziekte hebt
  • weinig weerstand hebt (door ziekte, een medische behandeling of medicijnen).

Als je niet tot een risicogroep behoort, dan is de griepprik niet gratis. Je kunt de griepprik wel zelf betalen. Je betaalt de kosten voor het vaccin en voor het vaccineren. Je kunt contact opnemen met je huisartsenpraktijk om de exacte kosten hiervan na te gaan. Het kan zijn dat de kosten (deels) worden vergoed door je aanvullende zorgverzekering of werkgevers.

Moet je de griepprik elk jaar halen?

De griepprik kun je het beste tussen half oktober en eind november halen. De prik werkt na twee weken, daarom is het verstandig om niet te wachten tot veel mensen de griep hebben. De prik beschermt je ongeveer een half jaar. Als je vorig jaar de griepprik hebt gehaald, dan werkt deze dus niet meer voor deze winter. Daarnaast verandert het griepvirus regelmatig, waardoor je elk jaar de griep kunt krijgen. Er zijn dus heel veel verschillende griepvirussen en elk seizoen kunnen deze weer anders zijn. Zelfs als je de griep hebt gehad, heeft je lichaam dus nog geen antistoffen tegen het veranderde griepvirus. Elk jaar zitten er in de griepprik andere griepvirussen. Om deze redenen is het belangrijk dat je elk jaar een nieuwe griepprik haalt. Als je tot de doelgroep behoort krijg je het advies om elk jaar een griepprik te halen.

Wat zijn de voordelen van de griepprik?

De griepvaccinatie kent een aantal grote voordelen, namelijk:

  • De prik biedt bescherming tegen griep en de ernstige gevolgen daarvan. 
  • De prik verkleint de kans dat je griep krijgt, je hebt namelijk al antistoffen. 
  • Als je toch griep krijgt nadat je de griepprik hebt genomen, word je meestal minder ziek dan wanneer je geen griepprik hebt genomen. 
  • De kans op complicaties is kleiner. Soms krijgen mensen tijdens het hebben van de griep een bijkomende ziekte, zoals een longontsteking. De kans hierop is kleiner na het nemen van de griepprik.
  • Als je een medische aandoening hebt, kan deze erger worden door de griep. Voorbeelden van medische aandoeningen waarbij dit kan gebeuren zijn diabetes, astma of een hartziekte. De griepprik maakt deze kans kleiner.
  • De meeste mensen hebben weinig last van bijwerkingen.
  • Het is een veilig vaccin.
  • Je beschermt ook anderen in je omgeving door het nemen van de vaccinatie.

Wat zijn de nadelen van de griepprik?

Uiteraard kent de vaccinatie ook een aantal nadelen:

  • Er is geen volledige bescherming tegen de griep. Het komt weleens voor dat iemand die de griepprik gehad heeft toch griep krijgt. De klachten zijn dan vaak wel minder erg.
  • Je kunt na het laten plaatsen van de griepprik pijn in je arm hebben. De plaats van de prik kan ook rood of dik zijn. Dit gaat binnen één tot twee dagen over.
  • Het is weleens voorgekomen dat iemand een allergische reactie kreeg op het eiwit van kippeneieren of de antibiotica neomycine of gentamicine, welke voorkomen in het vaccin. Ga dus altijd goed na of er ingrediënten in het vaccin voorkomen waarvoor je allergisch bent.
  • Je kunt je een paar dagen minder goed voelen. Dit is geen griep, je kunt namelijk geen griep krijgen van de griepprik.

Bijwerkingen griepprik 

In de bijsluiters van de middelen Influvac Tertra en Vaxigrip Tetra, kwamen tijdens een klinisch onderzoek de volgende bijwerkingen vaak tot zeer vaak voor:

  • Hoofdpijn 
  • Vermoeidheid
  • Pijn op de plaats waar het vaccin is ingespoten
  • Zweten
  • Spierpijn en gewrichtspijn
  • Algemeen onwel, ziek voelen, rillen
  • Roodheid, zwelling, blauwe plekken en/of harde plek in het weefsel op de plaats waar het vaccin is ingespoten.

De intensiteit van deze bijwerkingen is over het algemeen mild en de ze treden op binnen drie dagen na het krijgen van de griepprik. De bijwerkingen houden gemiddeld één tot drie dagen aan. Deze bijwerkingen van de griepprik betekenen niet dat je de griep hebt. Het is een normale reactie van het lichaam op de inenting. Het is in de meeste gevallen onschuldig en gaat vanzelf weer over. 

Bijwerkingen bij kinderen

Bij kinderen is er sprake van andere bijwerkingen. Dit komt waarschijnlijk doordat zij nog nooit eerder griep of de griepprik hebben gehad. Kinderen van drie tot vijf jaar kunnen zich prikkelbaar of suf voelen en hun eetlust verliezen. Kinderen van zes tot zeventien jaar kunnen last krijgen van hoofdpijn, klachten aan de maag of darmen, spierpijn, vermoeidheid, algemeen onwel of ziek voelen. Bij beide leeftijdscategorieën is de plek waar het vaccin wordt ingespoten tijdelijk gevoelig. 

Griep en COVID-19

Er zijn een aantal overeenkomsten tussen griep en het coronavirus (COVID-19). De klachten die je kunt krijgen van beide virussen zijn: koorts, hoesten, benauwdheid, keelpijn, loopneus en spierpijn. Daarnaast hebben beide virussen grotendeels dezelfde risicogroepen: onder andere ouderen en mensen met onderliggende aandoeningen. De virussen worden ook op dezelfde manier verspreid. Maar, let op: De griepprik beschermt niet tegen het coronavirus. Ondanks de overeenkomsten zijn het griepvirus en het coronavirus twee compleet verschillende virussen. Je weerstand vermindert niet na een griepprik, dus je hoeft niet bang te zijn dat je hierdoor vatbaarder bent voor corona.

Zorgverzekering 2021

Vanaf 12 november zijn alle premies voor de zorgverzekering 2021 bekend. Vanaf dat moment kun je jouw zorgverzekering vergelijken. Wil je als eerste op de hoogte zijn zodra de premies bekend zijn? Meld je dan aan voor ons PremieAlert!

Laatste update op 27 oktober 2021 – 09:45

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2025 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344