Coronaproof naar school, hoe werkt dat?
In het Noorden van het land zit de zomervakantie er al weer op en ook in de rest van het land gaan kinderen binnenkort weer terug naar school. Maar kan dat eigenlijk wel nu het aantal coronabesmettingen weer begint te stijgen?
Als het goed is kunnen we het ondertussen allemaal dromen. Was je handen goed en regelmatig. Hoest in je elleboog. Heb je koorts, heb je het benauwd of vertoon je andere coronasymptomen? Blijf dan thuis en laat je testen.
Het zijn de standaard adviezen die al vanaf het begin van de coronacrisis gelden en die ook nu – nu de scholen weer beginnen – heel belangrijk zijn. Toch zijn er een aantal opvallende wijzigingen te zien.
Inhoudsopgave
Thuis blijven
Zo is er het thuisblijven. Heeft één van je huisgenoten verkoudheids- of benauwdheidsklachten, dan blijf je thuis. Dat is de afspraak. Maar, nu de scholen weer beginnen komt er een kleine versoepeling op deze regel. Kinderen uit de groepen 1 en 2 van de basisschool mogen wél met verkoudheidsklachten naar school komen. Hun rol in de verspreiding van het coronavirus lijkt minimaal te zijn.
Afstand houden
Dan is er de ‘anderhalve meter maatregel’. De afgelopen maanden werd hier steeds weer op gehamerd. Toch hoeven leerlingen geen anderhalve meter afstand van elkaar te houden. Dit geldt voor alle leerlingen van de basisschool én het voortgezet onderwijs: dus ook voor leerlingen die ouder dan achttien jaar zijn. Hierdoor kunnen alle lessen weer op ‘normale’ wijze worden hervat.
Op het voortgezet onderwijs moeten leerlingen wél anderhalve meter afstand houden van de docenten en andere volwassenen. Deze volwassenen worden uiteraard ook geacht om de benodigde afstand van elkaar te houden.
Wel of geen mondkapje?
Leerlingen op het basis- of middelbaar onderwijs hoeven geen mondkapje te dragen. Toch is niet iedereen het daar mee eens. Uit recente cijfers blijkt dat jongeren tussen de 15 en 19 jaar wel degelijk een rol spelen bij de verspreiding van het coronavirus. De jongeren worden minder ziek, maar ook bij hen neemt het aantal besmettingen toe.
Het RIVM zegt dat het coronavirus vooral wordt verspreid door, en onder, volwassenen. Zo zeggen zij: ‘Binnen gezinnen zijn het vooral volwassenen die het virus overdragen aan hun kinderen. Kinderen kunnen wel besmet worden met het virus, maar geven het minder vaak door aan anderen’.
Desondanks nemen scholen in onder meer Amsterdam, Amstelveen, Assen en Haarlem liever het zeker voor het onzekere. Op deze scholen is wél een mondkapjesplicht ingesteld. Volgens Jan-Mattijs Heinemeijer – rector-bestuurder van het Mendelcollege in Haarlem – komt de vraag om een mondkapjesplicht voornamelijk vanuit de docenten. De mondkapjes moeten het bewustzijn rond het coronavirus te vergroten en een gevoel van veiligheid bij de docenten creeëren. Heinemeijer: “Die hebben vanochtend bij onze opening hier echt om gevraagd.”
Goed ventileren
De Haarlemse docenten zijn niet de enigen die met een dubbel gevoel terug naar hun werk gaan. Veel docenten zijn bang dat het coronavirus zich snel op school kan verspreiden vanwege de kleine ademdruppeltjes (aerosolen) die in de lucht blijven hangen in een afgesloten klaslokaal. Aangezien de ventilatie op veel scholen te wensen overlaat zou dit tot een groot besmettingsrisico leiden. Daarom heeft minister Arie Slob – Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media – het Landelijk Coördinatieteam Ventilatie op Scholen in het leven geroepen. Dit team wordt aangestuurd door Doekle Terpstra en gaat scholen helpen om er voor te zorgen dat de ventilatie aan de wettelijke normen voldoet. Het is de bedoeling dat iedere school vóór 1 oktober zijn ventilatie heeft gecheckt. Mocht de ventilatie tekortschieten dan kan de school contact opnemen met de GGD voor advies over de vervolgstappen.
Laatste update op 20 augustus 2020 – 18:07 door Emma-Jane Tolenaar.