Overstappen van zorgverzekering? Check deze lijst
De zorgpremies voor 2020 zijn bekend. Wil jij overstappen? Houd deze handige lijst bij de hand.
Inhoudsopgave
1. Pak je zorgkosten uit 2019 erbij
Log in bij je zorgverzekeraar en kijk van welke zorg je nu écht gebruik hebt gemaakt in 2019. Ben je verzekerd voor zorg die je niet gebruikt? Breng dit in kaart.
2. Kijk welke zorg je verwacht
Zet op een rijtje wat je wensen en behoeften zijn, en hoeveel je daarvoor wilt betalen. Wil je meer of minder naar de tandarts en fysiotherapeut? Bij het uitzoeken van een zorgverzekering is het belangrijk om te weten wat er vergoed wordt door de zorgverzekeraar.
3. Kies een aanvullende verzekering
De meest gekozen aanvullende dekkingen zijn tandartskosten, fysiobehandelingen, alternatieve geneeswijzen en brillen en contactlenzen. Bereken hoeveel een aanvullende verzekering je kost. Ga jij alleen voor controle naar de tandarts? Dan is het in de meeste gevallen goedkoper om de tandartsrekening zelf te betalen.
4. Recht op collectieve korting? Even checken!
Hoewel de meeste zorgpremies volgend jaar nauwelijks omhoog gaan of zelfs dalen, zijn veel mensen waarschijnlijk toch duurder uit met hun zorgverzekering. Dat komt doordat de collectiviteitskorting die zorgverzekeraars bieden omlaag gaat van maximaal 10 procent tot 5 procent, zegt Peter Ruys van ZorgKiezer. Hoeveel korting houd jij in 2020 over via je collectieve verzekering, en is er ook een goedkopere optie?
5. Bepaal de hoogte van je eigen risico
Het verplichte eigen risico is in 2020 opnieuw 385 euro per jaar. Je kunt overwegen het eigen risico te verhogen met een vrijwillig eigen risico. Dat kan tot maximaal 500 euro per jaar. Hoe hoger je vrijwillig eigen risico hoe lager de zorgpremie per maand. Je moet dan wel zeker weten dat je onverwachte medische kosten tot de hoogte van dat eigen risico zelf kunt betalen.
6. Check de voorwaarden van je zorgverzekering
Verzekeraars sluiten elk jaar nieuwe contracten af en veranderen ook jaarlijks hun voorwaarden. Zoek ook uit welke zorgverzekeraars contracten hebben met je eigen zorgverleners zoals het ziekenhuis bij jou in de buurt, je fysiotherapeut of overige zorgverlener.
7. Kies een polis
Je kunt kiezen tussen een budgetpolis, een naturapolis of een restitutiepolis. Bij een restitutiepolis heb je vrije keuze in zorgverleners. Als je een naturapolis (of een budgetpolis) kiest kun je met je verzekering niet bij alle ziekenhuizen terecht, maar alleen bij het ziekenhuis waarmee de verzekeraar een contract heeft gesloten. Zorg bij niet-gecontracteerde verleners wordt tot 75% vergoed. Met een spoedgeval kun je overigens altijd overal terecht.
8. Vergelijken en overstappen!
Vergelijk het aanbod van je huidige verzekeraar met andere verzekeraars. Als je dezelfde zorg vergoed krijgt voor minder geld, loont het om over te stappen. Overstappen kan via ZorgKiezer.nl en kun je in een kwartiertje fixen. Wij sluiten de oude verzekering af en melden je aan bij je nieuwe zorgverzekeraar.
Laatste update op 27 oktober 2021 – 10:55
Expert op het gebied van het financiële product zorgverzekeringen, gericht op consumenten. Telefonisch en schriftelijk contact met consumenten om hen, op basis van hun wensen, te begeleiden in welke zorgverzekering passend is. WFT zorg (Wet op financieel toezicht) certificering behaald in 2018.
Fijn te lezen, dat jullie het overstappen zo duidelijk uit leggen,met een paar voorbeelden om te overwegen wel of niet in de aanvullend verzekering te gaan! Bedankt!
Kunt u mij ook zeggen wat de gemiddelde prijs is voor een basisverzekering zonder aanvullende verzekering op jaarbasis?
Hi Marianne, bedankt voor je bericht! Op onze site hebben we een handig overzicht staan met daarin alle basispremies voor 2020 op een rijtje. Dit is wel op maandbasis (en dus zonder eventuele korting i.v.m. jaarbetaling), maar wellicht geeft dit je toch een goed beeld van de gemiddelde premie.
– Emma