Waarschuwingsregister voor zorgpersoneel
Er zal een waarschuwingsregister komen aan zorgpersoneel dat zich heeft gewaagd aan diefstal of mishandeling. Met deze lijst zou ervoor gezorgd worden dat deze werknemers na hun ontslag niet zomaar ergens anders in de zorg kunnen werken. Momenteel kunnen instellingen niet achterhalen of sollicitanten iets op hun kerfstok hebben.
Inhoudsopgave
Waarschuwingsregister Zorg & Welzijn
Vanmiddag wordt de lijst, het ‘Waarschuwingsregister Zorg & Welzijn’ gelanceerd op een symposium in Den Haag. Het register is goedgekeurd door het College Bescherming Persoonsgegevens, de CBP. Het initiatief voor de lijst komt van ZorgZijn Werkt. Dit is een kleine werkgeversorganisatie binnen de zorg. De lijst is bedoeld voor thuiszorgwerknemers, verpleeg- en verzorgingshuizen, gehandicaptenzorg en jeugdzorg.
Aantallen
Hoeveel zorgwerknemers zich jaarlijks schuldig maken aan diefstal en mishandeling in niet duidelijk. De uitvinders van het register schatten dat dit zo’n één tot drie procent zal zijn onder de 1,3 miljoen zorgmedewerkers. Dit lijkt weinig, maar omdat er kwetsbare groepen als ouderen en gehandicapten bij betrokken zijn kan dit leiden tot grote gevolgen.
Redelijkheid
De opname van een werknemer in het register is niet voor altijd. Dit is voor een periode van minimaal twee, maximaal vier jaar. Een woordvoerder van ZorgZijn Werkt vertelt: “En er wordt natuurlijk ook gelet op de redelijkheid. Een stagiair die een keer een waterkoker heeft meegenomen, komt niet meteen in het register.”
Laatste update op 8 december 2016 – 02:24
Expert op het gebied van het financiële product zorgverzekeringen, gericht op consumenten. Telefonisch en schriftelijk contact met consumenten om hen, op basis van hun wensen, te begeleiden in welke zorgverzekering passend is. WFT zorg (Wet op financieel toezicht) certificering behaald in 2018.