Voorschot voor onverzekerden op spoedeisende hulp
Onverzekerden die zich melden op de Spoedeisende Hulp (SEH) moeten een voorschot betalen voor de behandeling. Dit is een regel die binnenkort bij een aantal ziekenhuizen wordt ingevoerd. Als een patiënt zich meldt op de SEH zonder dat die in het bezit is van een zorgverzekering, moet er een voorschot worden betaald van 200 euro.
Inhoudsopgave
Zonder verwijzing niet verzekerd
Het St. Anna Ziekenhuis in Geldrop en het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven beginnen dit jaar nog met deze maatregel. Zij doen dit, omdat ziekenhuizen zelf opdraaien voor de zorgkosten als zij iemand behandelen die geen zorgverzekering heeft. In Nederland is iedereen verplicht een zorgverzekering te hebben, maar als een patiënt zich meldt op de SEH zonder een verwijzing van een huisarts, is deze persoon niet verzekerd. Alleen als er sprake is van acute zorgvraag is de patiënt verzekerd.
Zelf kosten betalen
Het gebeurt vaak genoeg dat mensen naar de Spoedeisende Hulp gaan voor niet-acute zorg. In dit geval moet de patiënt de kosten eigenlijk helemaal zelf betalen. In de praktijk betalen zorgverzekeraars toch vaak nog de kosten voor de behandeling. Eerder al werd een voorstel gedaan om patiënten 50 euro te laten betalen voor een bezoek aan de SEH als er geen sprake is van een doorverwijzing. Dit plan wordt echter niet doorgevoerd, omdat dit in de praktijk niet mogelijk is. Ziekenhuizen gaan nu met deze maatregel van start om de oplopende kosten te drukken.
Laatste update op 17 september 2013 – 10:48
Expert op het gebied van het financiële product zorgverzekeringen, gericht op consumenten. Telefonisch en schriftelijk contact met consumenten om hen, op basis van hun wensen, te begeleiden in welke zorgverzekering passend is. WFT zorg (Wet op financieel toezicht) certificering behaald in 2018.