Te hoge zorgpremie door fraude
Door onterechte declaraties van zorginstellingen zijn ook de kosten voor de zorgverzekering omhoog gegaan. Er wordt jaarlijks voor miljarden euro’s teveel gedeclareerd. Door dit tegen te gaan, kan de zorgpremie drastisch omlaag.
Kosten zorgverzekering halveren
Door het terughalen van de miljarden euro’s die nu onterecht zijn gebruikt voor ‘zorg’, kan de zorgpremie bijna worden gehalveerd. Dit stelt Reinette Klever van de PVV. Consumenten kunnen actief bijdragen aan het tegengaan van zorgfraude. Zo is het belangrijk dat iedereen nota’s controleert, zelf als de kosten niet voor eigen rekening zijn.
Ruim 300 euro terug
De PVV gaat uit van een fraude van 5 miljard euro. Er zijn ongeveer 13 miljoen premiebetalers in Nederland. Een simpel rekensommetje laat zijn dat iedereen waarschijnlijk zo’n 385 euro teveel betaalt aan premie voor de zorgverzekering. Ondertussen wordt de basisverzekering steeds verder uitgekleed en stijgt de zorgpremie jaarlijks. Dit is niet iets van dit jaar, waarschijnlijk betalen wij al jaren teveel en wordt er al jaren gesjoemeld met declaraties.
Hebben zorgverzekeraars niks door?
Merken zorgverzekeraars dan niks van de fraude praktijken van zorginstellingen? De meeste zorgverzekeraars geven aan dat de samenwerking met verzekerden, zorgverleners en zorginstellingen gebaseerd is op wederzijds vertrouwen. Zorgverzekeraars geven aan een fraudebeleid te hebben om fraude in de zorg tegen te gaan en een aantal zorgverzekeraars heeft het Fraudeprotocol van het Verbond van Verzekeraars ondertekend. Dit betekent dat zij een actief fraudebeleid moeten voeren. Toch lijkt het er sterk op dat zij de laatste jaren flink hebben zitten slapen.
Laatste update op 24 mei 2013 – 14:52
Expert op het gebied van het financiële product zorgverzekeringen, gericht op consumenten. Telefonisch en schriftelijk contact met consumenten om hen, op basis van hun wensen, te begeleiden in welke zorgverzekering passend is. WFT zorg (Wet op financieel toezicht) certificering behaald in 2018.