Psychologen vrezen hokjesdenken in zorg
Psychologen en psychiaters vrezen dat behandelingen bij de psycholoog straks niet meer vergoed zullen worden. Ze zouden niet in een hokje passen. Ook patiënten wendden zich in hun onzekerheid naar minister Schippers van Volksgezondheid. Deze maand stuurde Zorginstituut Nederland een advies aan de minister om “anders gespecificeerde” behandelingen niet meer als verzekerde zorg te beschouwen.
De sector vindt dit onbegrijpelijk. In een brief vragen psychologen en psychiaters aan de minister om niet te luisteren naar dit advies, omdat snijden in de vergoeding uiteindelijk tot hogere kosten en maatschappelijke problemen leidt.
Classificeren niet mogelijk
Ruim 10% van de behandelingen van een psycholoog of psychiater kunnen niet duidelijk in een hokje worden gestopt, en vormen daarom een restgroep. Het gaat hier om 100.000 patiënten en uitgaves van € 500 miljoen per jaar. Michiel Geldof, Zorginstituut Nederland, zegt: “De verantwoording kan professioneler en beter. Het lukt in de ziekenhuiszorg ook.”
De zogenoemde DMS-5 classificatiecode voldoet niet voor sommige ingewikkelde behandelingen. De behandelaar is zich bewust van de symptomen en vastgestelde behandelprotocollen, maar de behandelingen in een hokje stoppen blijft lastig volgens Elly Plooij-van Gorsel, voorzitter van het Nederlands Instituut van Psychologen. De oorzaak van psychisch lijden kan volgens haar pas later in het behandelingsproces duidelijk worden. Denk bijvoorbeeld aan borderline, waar er vaak sprake is van meerdere stoornissen tegelijkertijd.
Plooij-van Gorsel vertelt: “Een psychische stoornis is niet te vergelijken met een ontstoken blinde darm of een beenbreuk. Natuurlijk is het terecht dat verzekerde zorg duidelijk verantwoord moet worden. We willen dat ook verbeteren, maar geef ons de tijd. Voor nieuwe richtlijnen hebben we gauw twee jaar nodig. Hoe dan ook zullen er altijd behandelingen zijn die niet in een hokje passen.” Ze benadrukt dat de behandelingen zich niet ontfermen over vage klachten, maar om meerdere ernstige stoornissen die samen erg ingewikkeld kunnen zijn.
Uitgesloten patiënten
Voorzitter van Stichting Borderline Paul Ulrich is bang dat er grote groepen patiënten zullen worden uitgesloten van zorg. „Toen we een ziekte als HIV niet kenden, konden we die zorg ook niet goed specificeren. Maar het zou toch van de gekke zijn als we effectieve behandelingen daarom niet zouden vergoeden? Dat een deel van de behandelingen niet in een hokje te stoppen valt, ligt aan de beperkingen van het classificatiesysteem.”
Minister Schippers heeft laten weten dat ze in maar teen besluit wil nemen over het adviesrapport van Zorginstituut Nederland. Eerst moet de zaak onderzocht worden.
Laatste update op 17 december 2016 – 18:02
Expert op het gebied van het financiële product zorgverzekeringen, gericht op consumenten. Telefonisch en schriftelijk contact met consumenten om hen, op basis van hun wensen, te begeleiden in welke zorgverzekering passend is. WFT zorg (Wet op financieel toezicht) certificering behaald in 2018.