Op wintersport, ben je wel goed verzekerd?
Een weekje skiën of snowboarden. Een wintersportvakantie is hartstikke leuk, maar er zitten ook een aantal risico’s aan vast. Je kan zomaar een been breken en dan moet je met de gipsvlucht naar huis. De gipsvlucht wordt echter niet verzekerd door de basis zorgverzekering. Het is dus belangrijk dat je goed verzekerd bent, voor je op wintersport gaat.
Inhoudsopgave
EHIC zorgpas
De EHIC is de European Health Insurance Card. De EHIC is een zorgpas waarmee je recht krijgt op noodzakelijk medische zorg in het buitenland bij tijdelijk verblijf. Veel zorgverzekeraars hebben de zorgpas gecombineerd met de EHIC, maar dit geldt niet voor alle passen. Controleer of jouw zorgverzekeraar een gecombineerd pasje gebruikt. Is dit niet het geval, vraag dan een EHIC aan voor je op vakantie gaat. Het duurt gemiddeld vier dagen voor je het pasje thuis krijgt. De EHIC geldt in de landen die binnen de EEG (de EU, IJsland, Noorwegen, Liechtenstein) vallen, in Zwitserland, Macedonië en Australië.
Wat vergoed de basisverzekering?
Val jij van een piste en moet je gered worden. Vervolgens wordt je naar het ziekenhuis gebracht en moet je met de gipsvlucht naar huis. Dan moet je dit zelf betalen. Deze kosten worden niet gedekt door de basisverzekering. Het is daarom belangrijk om een reisverzekering af te sluiten met wintersport dekking. Wintersport dekking is vaak een apart onderdeel van de verzekering. Andere medische kosten worden wel vergoed door de basisverzekering. Deze vergoedingen zijn wel aan de hand van de tarieven die in Nederland gelden. Gebruiken ze in het vakantieland waar jij zit hogere tarieven in de zorg, dan moet je het verschil zelf bij betalen.
Is er een aanvullende zorgverzekering voor in het buitenland?
Naast de basisverzekering kan een aanvullende zorgverzekering worden afgesloten voor vergoedingen van zorgkosten in het buitenland. De aanvullende zorgverzekering dekt de medische kosten meestal helemaal. Maar vaak alleen als het noodzakelijke medische zorg is. Repatriëring wordt dus niet door de zorgverzekering vergoed als het niet noodzakelijk is. Hiervoor kan een reisverzekering afgesloten worden. Een gipsvlucht wordt daarentegen wel door veel zorgverzekeraars vergoed met een uitgebreide aanvullende zorgverzekering. Ga dit na bij je zorgverzekeraar voor je vertrekt. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.
Laatste update op 4 februari 2013 – 12:51
Expert op het gebied van het financiële product zorgverzekeringen, gericht op consumenten. Telefonisch en schriftelijk contact met consumenten om hen, op basis van hun wensen, te begeleiden in welke zorgverzekering passend is. WFT zorg (Wet op financieel toezicht) certificering behaald in 2018.