Het is weer tijd voor de griepprik
Elk jaar krijgen verschillende mensen een oproep van de huisarts voor de griepprik. De uitnodiging hiervoor kan je begin oktober op de mat verwachten. Als je geen uitnodiging hebt gehad is het handig om te weten wanneer je het beste een griepprik kan halen. Tussen half oktober en half november kan je je laten beschermen tegen de griep. Dit kan je eenvoudig aanvragen bij je huisarts. Voor sommige mensen is de griepprik gratis, voor anderen kan dit vergoed worden door de zorgverzekering.
Inhoudsopgave
Kom ik in aanmerking voor een gratis griepprik?
De griepprik is een jaarlijkse vaccinatie die helpt bij het afweren van griep in de wintermaanden. Er zijn verschillende risicogroepen die voor de griepprik een uitnodiging krijgen toegestuurd. De huisarts verstuurd deze uitnodiging in principe naar alle patiënten die vallen in de volgende risicogroepen:
- Mensen van 60 jaar of ouder
- Mensen woonachtig in een verpleeghuis
- Mensen met een verstandelijke handicap en woonachtig in een instelling
- Mensen met longziekten of aandoening aan de luchtwegen
- Mensen met hartziekten of hartklachten
- Mensen met diabetes
- Nierpatiënten (met uitzondering van nierstenen)
- Mensen met weinig weerstand door ziekte of door medische behandeling
- Kinderen van 6 maanden tot 18 jaar die langdurig salicylaten gebruiken
Als je in een van deze categorieën valt, maar je hebt geen uitnodiging ontvangen, dan betekent dat niet dat je niet in aanmerking komt voor de griepprik. Je kan dan je huisarts bellen en vragen om de griepprik. Alle kinderen en volwassenen die een medische indicatie hebben voor de griepprik en iedereen van 60 jaar en ouder krijgen de griepprik gratis aangeboden. Je betaalt hier ook geen eigen risico voor aan je zorgverzekeraar.
Werk je bijvoorbeeld in de zorg, dan krijg je in de meeste gevallen de griepprik ook gratis aangeboden via je werkgever. Dit is om te voorkomen dat je andere, kwetsbare mensen aansteekt met de griep.
Kan ik de griepprik ook kopen?
Als je niet in aanmerking komt voor de gratis griepprik, omdat je niet in een risicogroep valt, betekent niet dat je geen griepprik kan krijgen. De griepprik kan je ook kopen via je huisarts. De huisarts kan een recept uitschrijven voor de griepprik. Met dit recept kan je naar de apotheek gaan waar je dan de vaccinatie koopt. Dit neem je vervolgens mee naar je huisarts die dan de prik toedient. Volgens het RIVM zijn de kosten voor het vaccin ongeveer 17 euro. Bovenop dit bedrag komt een vergoeding aan je huisarts voor het zetten van de prik. De kosten hiervoor kan je bij jouw praktijk navragen. Wil je de griepprik niet zelf betalen, dan kan je dit in sommige gevallen vergoed krijgen vanuit je zorgverzekering. Hiervoor moet je wel een aanvullende dekking hebben afgesloten. Of jij recht hebt op een vergoeding kan je terugvinden in je polisvoorwaarden.
Minder mensen halen de griepprik
De afgelopen zes jaar is elk jaar het aantal mensen dat een griepprik haalt gedaald. Volgens Joost Timmermans van de RIVM is de groep mensen tussen de 60 en 65 jaar twijfelachtig over de griepprik en wordt ook de effectiviteit in twijfel getrokken. Laat je goed informeren over de griepprik. Je huisarts kan je hierover informeren of je kan terecht op de website van de RIVM.
Laatste update op 29 december 2022 – 17:05
Expert op het gebied van het financiële product zorgverzekeringen, gericht op consumenten. Telefonisch en schriftelijk contact met consumenten om hen, op basis van hun wensen, te begeleiden in welke zorgverzekering passend is. WFT zorg (Wet op financieel toezicht) certificering behaald in 2018.