Gemeenten kopen massaal gezamenlijk zorg in
Gemeenten steken de koppen bij elkaar bij de inkoop van zorg. Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant; De krant zag maar liefst 264 samenwerkingsverbanden tussen de gemeenten. Geen enkele denkt in staat te zijn om alle nieuwe opgelegde taken zelf uit te kunnen voeren, stelt de Volkskrant.(Dit zijn taken op het gebied van thuiszorg, langdurige – en jeugdzorg.)
Hierom heeft elke gemeente samenwerkingsverbanden gesloten op het gebied van de inkoop van de zorg. Gemeenten hebben gemiddeld met zo’n 10 tot 16 buurt gelegen gemeenten contracten afgesloten.
Obstakel voor raadsleden
Veel raadsleden vinden dat deze inkoopsamenwerkingen de democratische controle onder druk zou zetten. Als gemeenten eenmaal contracten hebben afgesloten kunnen zij als raadsleden van individuele gemeenten bijna onmogelijk nog verandering aanbrengen.
Hiermee snijden de gemeentelijke samenwerkingen ook met lokaal maatwerk. Dit is één van de centrale doelstellingen die gaat over het overhevelen van de zorgtaken.
Laatste update op 5 januari 2017 – 01:24
Expert op het gebied van het financiële product zorgverzekeringen, gericht op consumenten. Telefonisch en schriftelijk contact met consumenten om hen, op basis van hun wensen, te begeleiden in welke zorgverzekering passend is. WFT zorg (Wet op financieel toezicht) certificering behaald in 2018.