Gemeenten bezuinigen teveel op zorg
In 2015 bezuinigen gemeenten veel meer op zorg dan is besloten door de coalitie en D66, CU en SGP. Het zorgakkoord vermeld dat het overhevelen van de zorg zou zorgen voor een bezuiniging van 11%. Na het sluiten van de eerste contracten blijken de gemeenten zo’n 25% mínder uit te geven aan zorg dan het Rijk doet. Dit vertellen drie adviseurs die betrokken zijn bij de zorgcontracten.
De adviseurs zijn van mening dat door de gemeenten de zorgaanbieders met een onuitvoerbare taak worden opgezadeld. Met ingang van volgend jaar dienen ze dezelfde zorg aan te bieden voor een stuk minder budget. De invoering van de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning, of Wmo, is nog maar twee maanden weg. Toch is pas één derde van de contracten ondertekend. Eén derde bevind zich in de eindfase, het andere deel heeft last van vertraging. Deze vertraging komt niet uit de lucht vallen; Er heerst onzekerheid over het aantal zorgbehoevenden.
Inhoudsopgave
Onzekerheid
Ben Bugter, één van de adviseurs, vertelt: “Gemeenten krijgen cijfers van het Rijk en zorginstellingen over het aantal cliënten dat zorg ontvangt. Die cijfers matchen niet. Als je niet weet voor hoeveel mensen je zorg moet inkopen, weet je niet of je uitkomt met het budget”.
Bij het bezuinigen onder gemeentes speelt ook mee dat het geld dat bedoelt is voor zorg wordt gestopt in andere projecten. Hieronder vallen transitiekosten, innovatiekosten, monitoring en het formeren van wijkteams.
Gevolgen
Zorgorganisaties komen hier niet zonder kleurscheuren vanaf. Er zal flink ingekrompen moeten worden, hierdoor zien veel mensen hun ontslag.
Hier stopt het niet. De adviseurs laten weten dat de contracten die momenteel worden afgesloten geen garantie zijn voor een soepele verloop in januari. “403 Gemeenten hebben straks rammelende contracten”, zegt Tim Robbe. Ben Bugter meld: “Zorginstellingen moeten die rammelende contracten wel tekenen en hopen maar dat het goed komt in de loop van volgend jaar. Voor instellingen is het slikken of stikken. Teken je niet, dan ga je sowieso failliet.”
In de loop van november moet elke zorgverzekeraar de nieuwe premie bekend hebben gemaakt. Wil je als eerste weten wanneer je de nieuwe zorgverzekering vergelijken kunt, meld je dan aan voor de Premie–Alert van Zorgkiezer.nl Hier kun je gelijk zorgverzekeringen vergelijken met anderen. Zorgkiezer is 100% onafhankelijk. Ook staat de goedkoopste zorgverzekering altijd bovenaan.
Laatste update op 11 november 2014 – 12:31
Expert op het gebied van het financiële product zorgverzekeringen, gericht op consumenten. Telefonisch en schriftelijk contact met consumenten om hen, op basis van hun wensen, te begeleiden in welke zorgverzekering passend is. WFT zorg (Wet op financieel toezicht) certificering behaald in 2018.