Fysiotherapeuten moedigen overstappen aan
Fysiotherapeuten beginnen een actie waarmee ze hun vast kanten adviseren in het kiezen van hun aanvullende verzekering. Het motto luidt: ‘U krijgt een goede behandeling van uw fysiotherapeut, maar krijgt u die ook van uw zorgverzekeraar?’ Meer zorgverleners mengen zich de harde concurrentie onder de zorgverzekeraars. Hiermee proberen ze patiënten te vertellen dat overstappen de moeite waard kan zijn.
Inhoudsopgave
Is dit toegestaan?
Volgens het ministerie van Volksgezondheid kan het zorgverleners niet ontnomen worden om advies te geven over verzekeringen. Een woordvoerder van het ministerie laat weten: Wel is het zaak dat wie zich verzekert een bredere afweging maakt. Zo zijn onder meer ook de kwaliteit van de dienstverlening door de verzekeraar van belang en of het een natura- of restitutiepolis betreft.’
Ook Zorgverzekeraars Nederlands stelt dat er ‘niets op tegen’ is als zorgverleners hun klanten willen informeren. Wel zou dat correct moeten gebeuren, en binnen de spelregels. Deze spelregels worden gehandhaafd door de Autoriteit Consument & Markt. Deze zal het advies van de groep fysiotherapeuten zorgvuldig onder de loep nemen.
Nederland zit stil
Meer en meer zorgverleners nemen de rol van adviseur aan tussen de strijd onder zorgverzekeraars. Maar liefst zo’n 80% van de Nederlanders heeft namelijk een aanvullende verzekering, maar relatief weinig mensen stappen over. Terwijl er bij een andere polis vermoedelijk veel meer voordelen liggen. Sinds de komst van de zorgverzekeringswet in 2006 is zo’n 75% van de Nederlandse verzekerden nooit overgestapt op een andere zorgverzekeraar. In 2007 ondernamen apothekers al actie. Met hun campagne ‘Slikt u alles van uw zorgverzekeraar?’ riepen zij verzekerden van Agis, CZ en Menzis op tot overstappen.
Chronische aandoeningen
Tot achttien jaar worden de eerste 18 behandelingen voor fysiotherapie in geheel vergoed. Bij meer zal dit uit eigen zak moeten worden betaald. Tenzij je last hebt van een chronische aandoening. Wanneer deze vermeld staat op de lijst van chronische aandoeningen dienen de eerste 20 sessies per aandoening zelf te worden betaald, waarna de verzekering de rest zal betalen. Het eigen risico zal wel eerst volledig ingezet moeten worden. Deze zal volgend jaar € 375 bedragen.
Helaas is de lijst van chronische aandoeningen niet compleet; Reuma staat er namelijk niet op. Nederlands telt zo’n 440.000 patiënten die hier onder lijden, waaronder 12.000 een ernstige aantasting tot gevolg hebben. Deze groep heeft twee behandeling per week nodig, wat neerkomt op zo’n 100 per jaar.
Op dit soort groepen richt het KNGF zich. De beroepsorganisatie van fysiotherapeuten heeft posters naar buiten gebracht die in fysio-praktijken kunnen hangen.
Wat kost een goede dekking voor fysiotherapie?
De top drie polissen met de breedste dekking zijn relatief prijzig. Deze komen neer op 175,22 euro, 195,95 euro en 208,39 euro. Volgens het KNGF maken deze pakketten fysiotherapie wel bereikbaar voor degene die dat nodig heeft. Een woordvoerder van Zorgverzekeraars Nederland stelt: ‘Ook op het gebied van fysiotherapie is er een groot aanbod en zijn er grote verschillen. Patiënten zouden er zeer bij gebaat zijn als fysiotherapeuten ook daarover goede informatie geven.’ Zorgverzekeraars benadrukken dat zij niet bepalen wat er in het basispakket komt; Dat bepaalt de politiek. ‘Als we met elkaar vinden dat de toegankelijkheid van bepaalde vormen van zorg gewaarborgd moet zijn, dan is de aangewezen weg daarvoor: dit opnemen in het basispakket.’
Intussen zijn alle premies voor 2015 bekend. Wil jij weten wat voor jou de goedkoopste zorgverzekering is? Kijk op ZorgKiezer.nl!
Laatste update op 2 november 2018 – 15:21
Expert op het gebied van het financiële product zorgverzekeringen, gericht op consumenten. Telefonisch en schriftelijk contact met consumenten om hen, op basis van hun wensen, te begeleiden in welke zorgverzekering passend is. WFT zorg (Wet op financieel toezicht) certificering behaald in 2018.