E-meedenkconsult leidt tot minder verwijzingen
Sinds 2017 kunnen huisartsen in de Zuid-Limburgse regio Westelijk Mijnstreek de internisten van het Zuyderland Medisch Centrum digitaal raadplegen in de vorm van een e-meedenkconsult. En met resultaat: het aantal patiënten dat daadwerkelijk werd doorverwezen naar de poli Interne Geneeskunde daalde met twintig procent. Tegelijkertijd nam het aantal verwijzingen landelijk juist toe.
Het onderzoek werd deze week gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Sinds de start van het onderzoek hebben Limburgse huisartsen voor ruim duizend patiënten gebruik gemaakt van een e-meedenkconsult. Eerder zouden deze patiënten grotendeels zijn doorverwezen naar de internist in het ziekenhuis. Met behulp van de e-meedenkconsults was de huisarts nu in acht van de tien gevallen in staat om de patiënt zelf te helpen. Daardoor konden zij goede, snelle en goedkopere zorg leveren wat weer resulteerde in tevreden patiënten.
Inhoudsopgave
Anderhalvelijnszorg
Deze nauwe samenwerking tussen huisartsen en medisch specialisten is een uitstekend voorbeeld van anderhalvelijnszorg. Het verschil van de e-meedenkconsults ten opzichte van soortgelijke initiatieven is dat de consults een merkbare afname van de druk op poli’s en ziekenhuizen tot gevolg hebben. Het succes is zo groot dat huisartsen in de toekomst ook bij andere specialisaties een medisch specialist kunnen consulteren. Dit gaat om afdelingen zoals Cardiologie, Gynaecologie, Kindergeneeskunde, Longziekten, Maag-darm-leverziekten, Geriatrie, Neurologie, Heelkunde en Reumatologie. Zuyderland Medisch Centrum, MCC Omnes, zorgverzekeraar CZ en de vakgroep Huisartsgeneeskunde van de Universiteit van Maastricht gaan samen de effecten van e-meedenkconsults ziekenhuisbreed evalueren.
Samenwerking
De e-meedenkconsults zijn het resultaat van een samenwerkingsverband Anders Beter. De samenwerking bestaat onder meer uit zorgverzekeraar CZ, Zuyderland Medisch Centrum, patiëntenorganisatie Burgerkracht Limburg, en MCC Omnes. Samen zetten zij zich in voor duurzame en toekomstbestendige zorg. Anderhalvelijnszorg maakt hier een groot onderdeel van uit. Zo werd in 2014 in Maastricht al succesvol een Stadspoli opgezet. Deze poli biedt specialistische zorg buiten het ziekenhuis, waardoor de druk op het ziekenhuis afneemt. Daarnaast worden patiënten sneller geholpen en werkt het kostenbesparend.
Ook voor patiënten is het tegenwoordig mogelijk om een e-consult aan te vragen. Verzekerden van Just – de online verzekering van CZ – kunnen sinds december videobellen met een dokter. Meer weten? Je leest het hier.
Laatste update op 19 februari 2020 – 14:32