Prinsjesdag: Wat verandert er in de zorg in 2017?
Vandaag verscheen het koffertje weer in de Tweede Kamer. Dat kan maar een ding betekenen: het is weer Prinsjesdag! De plannen voor het komende kabinetsjaar zijn officieel bekendgemaakt en zo ook de plannen voor de zorg. Wij sommen de belangrijkste veranderingen voor je op zodat je weet wat ze betekenen en waar je aan toe bent in 2017!
Inhoudsopgave
Wat is de premie van de zorgverzekering in 2017?
De premie van de zorgverzekering zal komend jaar gemiddeld 3, 5 euro stijgen. De premie gaat op jaarbasis ongeveer met 42 euro omhoog. Dit is de hoogte van de rekenpremie die het kabinet heeft berekend. De rekenpremie vormt de basis voor de premie die jij als verzekerde uiteindelijk gaat betalen. Zorgverzekeraars nemen de rekenpremie namelijk mee bij het bepalen van hun tarieven. Hoewel de inhoud van het basispakket bij elke verzekeraar hetzelfde is, bepalen verzekeraars zelf hoe hoog zij de premies maken van zowel de basisverzekering als de aanvullende verzekeringen. Het loont dus om een goede vergelijking te maken en over te stappen!
Wil jij als eerste op de hoogte zijn van de zorgpremies 2017? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief en schrijf je in voor het premiealert.
Wat is het eigen risico in 2017?
Het eigen risico blijft het komend jaar hetzelfde als in 2016! Ook in 2017 bedraagt het verplicht eigen risico 385 euro. Voor de meeste zorgkosten die binnen de basisverzekering vallen moet je de eerste 385 euro uit eigen zak betalen. Lees hier meer over de uitzonderingen waarvoor je geen eigen risico hoeft te betalen.
Wat zit er in het basispakket in 2017?
Ook de inhoud van het basispakket is vandaag bekend geworden. Het basispakket wordt uitgebreid met de volgende behandelingen:
- Fysiotherapiebehandelingen bij etalagebenen (2e fase)
In 2017 worden per jaar 37 behandelingen bij etalagebenen bij de fysiotherapeut vergoed. Bij etalagebenen in de 2e fase zijn de aderen in het been vernauwd en dit zorgt voor slagaderverkalking. Dit kan pijn veroorzaken bij het lopen. - Cosmetische behandelingen
Cosmetische behandelingen met medische noodzaak, zoals borstconstructie, ooglidcorrectie en besnijdenis, worden in 2017 weer vergoed vanuit de basisverzekering. - Kortdurend verblijf in zorginstelling
Het eerstelijns verblijf in een zorginstelling wordt vanaf volgend jaar vergoed door de zorgverzekeraars. Het gaat hier om de zorg en opvang van patiënten die vanwege medische redenen tijdelijk niet thuis kunnen wonen. - Tandvervanging tot 23 jaar
Op dit moment hebben jongeren tot 18 jaar recht op het vervangen van blijvende snij-en hoektanden met implantaten als deze volledig ontbreken. In 2017 wordt deze leeftijd verhoogd naar 23 jaar. Voorwaarde is wel dat het verlies of geheel ontbreken van de tand vóór het 18e levensjaar in ontstaan.
Het voorstel voor het afschaffen van de werelddekking in de basisverzekering is voorlopig van de baan vanwege kritiek uit de Tweede Kamer. Het kabinet heeft niet kunnen aantonen dat de wijziging de beoogde besparing zou opleveren. Zorgkosten die buiten Europa worden gemaakt worden door de basisverzekering vergoed in 2017.
Hoe zit het met de zorgtoeslag?
Goed nieuws voor iedereen die recht heeft op zorgtoeslag! In 2017 stijgt de zorgtoeslag met ongeveer 2 euro per maand. Je krijgt dus meer geld van de overheid om je zorgpremie te betalen.
Om recht te hebben op zorgtoeslag moet je voldoen aan de inkomenseis. Je mag namelijk niet te veel verdienen omdat de overheid dan vindt dat je de kosten voor de zorgverzekering zelf kan betalen. Bij het berekenen van zorgtoeslag wordt er ook naar je spaargeld gekeken. Lees hier meer over zorgtoeslag.
Wat gebeurt er nog meer in 2017?
Naast bovenstaande veranderingen, heeft het kabinet het volgende bekend gemaakt:
- Bezuinigingen voor langdurige zorg worden geschrapt;
- De eigen bijdrage voor WMO wordt verlaagd;
- Extra geld zodat ziekenhuizen ervoor kunnen zorgen dat patiënten hun medisch dossier kunnen inzien;
- Ook gaat er meer geld naar wijkverpleging, onderzoek naar dementie, betere gehandicaptenzorg en gegevensuitwisseling tussen ziekenhuizen;
- De overheid start een campagne om depressies te herkennen en bespreekbaar te maken;
- Zwangere vrouwen kunnen vanaf 1 april 2017 de NIPT laten uitvoeren.
Wat kan je nog meer verwachten?
De verzekeraar DSW maakt altijd als eerste de premies bekend. Je kan deze premies over een week verwachten. Op 19 november moeten alle zorgverzekeraars hun premies bekend hebben gemaakt voor het komend jaar. Je kan dan tot en met 31 december 2016 overstappen naar een nieuwe zorgverzekeraar!
Laatste update op 20 januari 2017 – 16:41