Nog steeds problemen met wachtlijsten GGZ
De Landelijke huisartsen vereniging (LHV) meldt dat er nog steeds problemen zijn met de wachtlijsten bij de GGZ. Meer dan de helft van de 1400 huisartsen, waarmee LHV sprak, geeft aan dat de wachttijden voor specialistische hulp wel meer dan 8 weken zijn.
Inhoudsopgave
80.000 wachtenden in juli 2022
In het begin van 2022 bleken ruim 85.000 mensen op een wachtlijst te staan voor geestelijke gezondheidszorg. In Juli 2022 was dit 80.000, waardoor de wachtlijsten niet lijken af te nemen. 64% van de wachtenden zijn aan het wachten op een aanmeldgesprek en 30% wachten op een behandeling. In totaal zijn er van de 80.000 mensen ruim 40.000 die langer dan de treeknorm wachten. De treeknorm is een redelijke wachttijd die zorgverzekeraars en zorgverleners afgesproken en is in totaal 4 weken voor de aanmeldwachttijd en 10 weken voor de behandelwachttijd. De totale wachttijd binnen de treeknorm is daarmee 14 weken.
Effect van corona op de wachttijd
Door corona zijn het aantal mensen dat op zoek zijn naar specialistische zorg alleen maar toegenomen. Het verliezen van een baan, eenzaamheid tijdens corona en long-covid zijn enkele voorbeelden waardoor de wachttijden van de GGZ alleen maar zijn toegenomen. Door het personeelstekort kunnen deze wachttijden nog steeds niet worden teruggebracht. Het is daarnaast wachten of er in de winter weer een nieuwe corona golf komt waardoor de wachttijden weer kunnen toenemen.
Financiële problemen bij GGZ instellingen
Veel GGZ-instellingen hebben door corona ook nog te maken met financiële problemen. Zo was het ziekteverzuim groot onder werknemers van o.a PsyQ en andere GGZ-instellingen. ook heeft het zorgprestatiemodel, dat in januari 2022 werd gelanceerd, gezorgd voor grote problemen. Dit model had als doel om zwaardere doelgroepen beter te helpen en te betalen en lichtere zorg juist minder te betalen. Hierdoor zijn de prijsafspraken die GGZ-instellingen hebben gemaakt met zorgverzekeraars te laag geweest, waardoor er veel financiële problemen zijn gekomen. Het kabinet was daarnaast van plan om aankomende jaren te bezuinigen in de GGZ. Dit alles zal zorgen voor nog minder personeel en langere wachttijden.
Wat wordt er vergoedt door je zorgverzekeraar?
In de basisverzekering wordt de psychologische zorg vergoedt, denk hierbij aan de psycholoog of psychiater. Wel betaal je voor psychologische zorg vaak met je eigen risico (tenzij je wordt doorverwezen naar een een praktijkondersteuner)
Er zijn bepaalde voorwaarden om daadwerkelijk een vergoeding te krijgen. Zo heb je altijd een doorverwijzing van de huisarts nodig en moet er een diagnose zijn vastgesteld volgens DSM-5 (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorder). Daarnaast moet de zorgverlener onder contract staat bij je zorgverzekeraar als je de hele vergoeding wil krijgen. Als dit niet het geval is, krijg je slechts een percentage van het bedrag terug. Dit percentage kan in 2023 zelfs helemaal verdwijnen door de inperking van de vrije artsenkeuze.
Laatste update op 30 september 2022 – 11:30 door Menno de Haan.
Ik ben gemotiveerd om content te delen over zorgverzekeringen en alles rondom dit onderwerp om de markt zo transparant mogelijk te maken.