Leefstijl staat nu centraal in de zorg
10.000 stappen per dag, 2 liter water, staand werken, of een hond uitlaten onder werktijd: vitaliteit is hip. Bijna iedereen weet wel dat leefstijl belangrijk is om gezond te zijn en te blijven. Maar dat leefstijlinterventies effectief ingezet kunnen worden voor herstel of behandeling van ziekten is nog onderbelicht. Leefstijl is nu dan ook het nieuwe toverwoord in de zorg.
Gedragsverandering om de oorzaken van gezondheidsproblemen aan te pakken. Dat is leefstijlgeneeskunde in het kort. Door leefstijlinterventies in te zetten in de behandeling van ziekten kun je medicijnen vervangen, of de behandeling effectiever laten werken, zegt Hanneke Molema van TNO in gesprek met Radio 1. Samen met het Leids Universitair Medisch Centrum publiceerde TNO deze week de bundel ‘Wetenschappelijk bewijs leefstijlgeneeskunde’. Hierin is te lezen hoe leefstijlinterventies helpen in de behandeling van ziektes als type 2 diabetes, hart-& vaatziekten, psychiatrie, maag-darm-leverziekten, nierziekten en dementie.
Inhoudsopgave
Trendbreuk zorgkosten
Leefstijlgeneeskunde moet de zorg betaalbaar houden. Door mensen geen dure medicijnen te geven of door minder operaties uit te voeren spaar je kosten uit, zegt Hanneke Molema. ‘Er is bewijs dat type 2 diabetes, hart,-en vaatproblemen voorkomen kunnen worden door goed eten, voldoende bewegen, goed slapen en ontspanning. Dit geldt ook voor dementie: voedingsinterventies, beweging en geheugentraining kan dit tegengaan.’ Leefstijlgeneeskunde wordt ook wel dé trendbreuk in de oplopende zorgkosten genoemd. Molema: ‘Neem galstenen. Het is niet langer meer: we gaan opereren. Maar: met een combinatie van voeding, beweging en ontspanning gaan we uw operatie voorkomen.’
Leefstijl en zorgbehoefte niet los te zien
Natuurlijk is allang bekend dat beweging en voeding je gezondheid beïnvloeden. Wat nieuw is, is dat dit thema nu ook in de zorg een prominente plek krijgt. ‘In de Nederlandse gezondheidszorg is jarenlang gefocust op medicijnen. Daar is veel winst mee behaald. Maar daardoor is leefstijlinterventie op de achtergrond geraakt’, legt Molema uit. Daarnaast is door onderzoek steeds meer bekend dat je leefstijl je gezondheid veel meer beïnvloed dan we altijd dachten. Vroeger dachten ze dat het lag aan genen, maar nu is er steeds meer informatie over hoe je leefstijl het lichaam ontregelt. Leefstijlgeneeskunde moet een prominente plek krijgen in geneeskundig onderzoek en beleid, zegt TNO.
Iedereen fit
Gezond eten, genoeg bewegen, slapen en ontspannen dus. Daar spelen ook zorgverleners op in. De nieuwe trend in zorgverzekeringsland zijn vitaliteitsprogramma’s, waar je door middel van gezonde acties punten verdiend. de bedoeling van de acties is om je door de dag heen in beweging te krijgen, of juist meer te ontspannen. Met die punten krijg je, afhankelijk van je verzekeraar, korting op producten in de webshop, cadeaubonnen, korting op aanvullende verzekeringen of op reizen, dagjes uit, sportscholen, boeken en films. Vitaliteitsprogramma’s vind je bij Ditzo, De Amersfoortse, Zilveren Kruis, CZ (Direct) en VGZ. Op ZorgKiezer.nl kun je deze zorgverzekeraars vergelijken.
Laatste update op 3 december 2019 – 15:50
Expert op het gebied van het financiële product zorgverzekeringen, gericht op consumenten. Telefonisch en schriftelijk contact met consumenten om hen, op basis van hun wensen, te begeleiden in welke zorgverzekering passend is. WFT zorg (Wet op financieel toezicht) certificering behaald in 2018.