Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Landelijk tekort aan populaire anticonceptiepil

Apotheken kampen met een tekort aan een populaire anticonceptiepil. Dat komt omdat er problemen zijn bij de productie van het medicijn. Het gaat om de meest gebruikte anticonceptiepil in Nederland. De verwachting is dat de eerste levering van het medicijn pas volgende week zal komen.

Populaire veelgebruikte anticonceptiepil

Het gaat om de veelgebruikte anticonceptiepil met ethinylestradiol en levonorgestrel, vooral bekend onder de merknamen Microgynon en Stediril. Het tekort speelt al sinds september. In Nederland slikt 43% van de vrouwen tussen 18 en 45 jaar de pil.

Marktplaats en België

De populaire pil blijkt nog wel in de badkamerkastjes van veel vrouwen te liggen die inmiddels met het gebruik gestopt zijn. Want ze worden massaal op Marktplaats aangeboden. Ook zijn er vrouwen die naar België afreizen om de pil daar te kopen.

Apothekers waarschuwen

Op Twitter en Facebook is een levendige ruilhandel aan het ontstaan in de veelgebruikte maar slecht verkrijgbare anticonceptiepil. Apothekers waarschuwen hiertegen, omdat je niet kunt weten wat er met die pillen gebeurd is. Normaal gesproken worden medicijnen die buiten de apotheek geweest zijn, vernietigd. Ook zeggen apothekers dat namen van medicijnen op elkaar lijken, maar dat de samenstelling van de pil kan verschillen. Hierdoor kunnen klachten ontstaan.

Brandbrief

Vorige week schreef een verbond van huisartsen, apothekers en vrouwenorganisaties een brandbrief aan minister Bruno Bruins (Medische Zorg). Zij roepen de minister op het tekort aan de anticonceptiepil aan te pakken. Zij willen dat de beschikbaarheid van de anticonceptiepil en van geneesmiddelen in brede zin duurzaam veiliggesteld is.

Er zijn productieproblemen in de fabrieken waar de pillen worden gemaakt, daardoor is het tekort ontstaan. Maar er is ook sprake van een voorkeursbeleid van grote zorgverzekeraars die alleen de goedkoopste pillen vergoeden. Daardoor zijn voorraden kwetsbaar. De schrijvers van de brandbrief stellen daarom: ‘Het is niet reëel om te verwachten dat er tegen bodemprijzen kwalitatief goede medicijnen beschikbaar blijven voor de Nederlandse patiënt.’

Welke zorgverzekering vergoedt anticonceptie?

Anticonceptie valt in de basisverzekering als je jonger bent dan 21 jaar. Onderstaande anticonceptiemiddelen worden dan vergoed:

  • Anticonceptiepil;
  • Implanon: een anticonceptiestaafje dat onder je huid wordt aangebracht en hormonen afgeeft;
  • Prikpil: een 3-maandelijkse injectie met hormonen;
  • NuvaRing: een ring die je zelf kan inbrengen in de vagina;
  • Mirenaspiraal: een spiraaltje dat door de gynaecoloog wordt ingebracht in de baarmoeder;
  • Koperspiraaltje: een klein voorwerp met koper dat door de gynaecoloog in de baarmoeder wordt ingebracht;
  • Pessarium: een rubber vliesje dat om de baarmoedermond past;
  • Evrapleister: een pleisterpil.

Eigen risico
Voor anticonceptie ga je eigen risico betalen vanaf het moment dat je 18 jaar bent. Het eigen risico voor 2019 is 385 euro.

Anticonceptie boven 21 jaar

Als je 21 jaar of ouder bent valt anticonceptie niet meer onder de basisverzekering. Je kunt er dan voor kiezen dit mee te verzekeren in een aanvullende verzekering. De morning afterpil krijg je ook vergoed uit een aanvullende verzekering. De plaatsing van het spiraaltje bij een gynaecoloog krijg je wel vergoed uit de basisverzekering, omdat dit valt onder ziekenhuiszorg.

Op ZorgKiezer.nl vind je een overzicht van de vergoedingen voor anticonceptie in 2019. Bij sommige zorgverzekeringen ontvang je tot 12% extra korting op je zorgverzekering.

Laatste update op 6 december 2018 – 10:09

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2025 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344