Kamervragen over stijging gemeentepolis
De Tweede Kamer stelde vandaag vragen over de stijging van de gemeentepolis. Aanleiding is berichtgeving van NOS, dat de gemeentepolis duurder wordt in 2020. Onderdeel van deze berichtgeving is het onderzoek van ZorgKiezer dat honderdduizenden mensen met een minimuminkomen in 2020 meer kwijt aan hun zorgverzekering.
Sommige minima gaan 100 euro meer betalen op jaarbasis door een stijgende zorgpremie van de gemeentepolis. Dat komt doordat verzekeraars de collectiviteitskorting verminderen en veel gemeenten bezuinigen op hun bijdrage. Wat gaat de minister doen om minima tegemoet te komen? vraagt Maarten Hijink (SP) aan minister Bruins (Medische Zorg). ‘We verhogen de zorgtoeslag’, reageert de minister. Voor mensen met een kleine beurs zijn de verhoogde zorgkosten niet makkelijk, erkent hij. Hij zegt continu te werken aan het inperken van de zorgkosten en het laag houden van de medicijnprijzen, in overleg met de zorgverzekeraars. ‘Verder is het aan de gemeenten‘, reageert hij.
Inhoudsopgave
Stijging gemeentepolis verschilt
Henk van Gerven (SP) wil van de minister weten hoe het kan dat men in Leiden 180 euro meer betaalt en in Utrecht 40 euro minder voor de gemeentepolis. ‘Gemeenten hebben verschillende instrumenten, bijvoorbeeld de bijzondere bijstand, specifieke regelingen, en de gemeentepolis. De gemeentepolis is onderdeel van dit beleid, maar gemeenten hebben daar keuzevrijheid in’ reageert Bruins. Omdat het gaat om een polis die gemeenten met verzekeraars afsluiten, is het volgens de minister aan gemeenten om eventueel iets te doen aan de gevolgen van de premiestijging.
Zorgkeuze belangrijk
Bruins benadrukt het belang van keuzevrijheid voor zorgkiezers en wil geen ander systeem. Wel roept hij zorgverzekeraars op helder te communiceren. Contracten moeten helder zijn, en mensen moeten begrijpen wat er in hun pakket zit. Hij geeft toe dat de pakketten voor minima vaak te uitgebreid zijn. ‘Voor slechts 40% van de minima is de gemeentepolis de beste optie’, zegt hij. ‘Daarom kiezen minima vaak zelf voor een andere polis’. Toch is de gemeentepolis nog erg populair onder minima, constateerde ZorgKiezer. Het aantal mensen met een laag inkomen dat een gemeentepolis is in vergelijking met vijf jaar geleden flink gegroeid tot nu zo’n 725.000 mensen.
Wil je weten of je in 2020 een goedkopere zorgverzekering hebt dan die van je gemeente? Kijk dan op zorgkiezer.nl/zorgverzekering.
Laatste update op 26 november 2019 – 16:38
Expert op het gebied van het financiële product zorgverzekeringen, gericht op consumenten. Telefonisch en schriftelijk contact met consumenten om hen, op basis van hun wensen, te begeleiden in welke zorgverzekering passend is. WFT zorg (Wet op financieel toezicht) certificering behaald in 2018.
Nederland is één grote puinhoop aan het worden, nee dat is het al. Het is allemaal liegen en bedriegen.